Annonse
Annonse
To Re-gårder hedret: – Tar vare på kultur og kvalitet

To Re-gårder hedret: – Tar vare på kultur og kvalitet

Annonse
Annonse
Stian Ormestad
Stian Ormestad
Annonse
Annonse

VINNERE: Tone Kihle og Øyvind Bjune, Bjune gård, og Georg og Ingunn Skjeggestad, Ramnes søndre gård, får her overrakt prisen på Vestfold bygdekvinnelags årsmøte nå i mars. Foto: Privat.

Sjekk ReAvisa på papir– last ned gratis.

Vinnere av Spiskammersprisen 2023 er Bjune gård ved Tone Kihle og Øyvind Bjune og Ramnes søndre gård ved Ingunn Skjeggestad og Georg Skjeggestad, etter å ha blitt nominert av Ramnes bygdekvinnelag.

Lages for hånd etter gamle teknikker

KORTREIST KJØTTPRODUKSJON: Bjune gårdsdrift har dyra på beite i nærområdene og foredler kjøttet på tradisjonelt vis, og de deler av sin kunnskap angående framstilling og bruk av råvarene de produserer.. Arkivfoto.

Bjune gård er en av mange matprodusenter i fylket, der de driver de med slaktegriser og ammeproduksjon. Returslakt blir til gamle mattradisjoner. Produkter som pølser og medisterkaker, burgere og spekeskinker. Spekeskinker og bacon blir laga for hånd etter gamle teknikker.

Gården er åpen for barnehager, skoleklasser og private besøk. Ved besøk blir bakerovnen, bålpanner og takker flittig brukt. Og de deler av sin kunnskap angående framstilling og bruk av råvarene de produserer.

Klare mål for gårdsdrifta

RAMNES SØNDRE GÅRD: Vinner av Spiskammersprisen. Arkivfoto.

Ramnes søndre gård har drivi på dagens måte sidenen allerede i 2010 hadde de noen mål for seg og gården: Tradisjoner og kulturarv er noe de brenner for. Gårdsdrifta består av kornproduksjon, åpen gård, dyreassistert aktivitetstilbud, 4H-gård, grønnsakshage, mat fra jord til bord.

Tilbudene trekker til seg mange barn, ungdom og voksne til gården. Gårdsbutikk med salg av produkter og garn fra egne dyr, kjøtt fra gårdens gammelnorske spelsau, trefjøler, skjeer og kniver med mer, kaffe, te, og honning direkte fra gården som kjøper kan foredle sjøl.

De er behjelpelig med å dele kunnskap og erfaring med spekeprosessen av kjøttet. I gårdsbakeriet baker de med de gamle kornsortene i vedfyrt bakerovn, og de steker på takke.

Delt ut for 25. gang

Spiskammersprisen har flere ganger gått til Re tidligere, også –som for eksempel da Holt gård i Undrumsdal vant den for to år siden.

Dette er 25. gang prisen blir delt ut.

Fra arkivet:Gamle tradisjoner holdes i hevd på nyskapende måte.

Også fra arkivet:Stolt vinner av Spiskammerprisen.

LIKER DU LOKALAVISA – VIL DU STØTTE JOBBEN SOM GJØRES?

REAVISA-VIPPSEN ER 54 02 82.

Annonse
Annonse

ReAvisa - lokalavisa for Re; Revetal, Ramnes, Våle, Vivestad, Undrumsdal og Fon


Avisa er gratis å lese på papir og nett. ReAvisa legges der folk møtes, du finner den i avisstativ på butikker, bensinstasjoner, spisesteder
og arrangement i Re. Opplaget er 3.000 / 6.000. Avisa blir godt lest, på venterrom, kafeer, og så videre. Nettavisa oppdateres javnlig og har i snitt over 6.000 lesere i uka - 27.211 brukere sist måned.

Vi lager ReAvisa:
Stian Ormestad, skrivende redaktør - Stian@ReAvisa.no
Håkon Westby, seniorfrilanser - Hakon@ReAvisa.no
Ledig engasjement som ungdomsfrilanser - ta kontakt

Tips om gode Re-saker!
Tips@ReAvisa.no

ReAvisa jobber etter Vær Varsom-plakaten for god presseskikk.

Vil du bidra?
ReAvisa er gratis å lese på papir og nett. Avisa er annonse- og folkefinansiert.
ReAvisa-vippsen er 54 02 82, ReAvisa-kontoen er 1506.09.87979.
Merk gjerne innbetaling med “gave”.

Annonse?
E-post: Annonse@ReAvisa.no så kan vi gi et godt tilbud.
Utgiver: Ormis Media AS.