Annonse
Annonse

Storbrann hos Revac får igjen store konsekvenser

Annonse
Annonse
Stian Ormestad
Stian Ormestad
Annonse
Annonse

POLITISPERRING: Hele Linnestad næringsområde er stengt av og all aktivitet er satt på vent for et titalls lokale bedrifter. Foto: Stian Ormestad.

Sebilder fra Revac-brannen.

SISTE:Revac-brannen er endelig slokt!

Klokka 07.00 søndag 27. mai 2018 fikk Vestfold-politiet melding omrøykutvikling i gjenvinningsbedriften Revac på Linnestad.

En tredjedel av bygningsmassen har brent – redd for spredning

NATTARBEID: Brannen har nå herja i godt over ett døgn. Foto: Stian Ormestad.

Inne i den digre hallen det har brent er det fortsatt varme, og ingen kan med sikkerhet si at brannen er slokt før massene er vendt, spyla og kjølt ned.

ASKE: Rester fra brannen ramler ned i en stor radius rundt brannstedet. Foto: Privat.

Etter det ReAvisa kjenner til er det en av to haller som har brent, så det kan være fare for at brannen kan spre seg til enda en hall med mer av det samme brennbare materialet. I tillegg er det et kontorbygg tilknytta, som også er i faresonen.

Det er en enormt stor bygningsmasse, der deler av bygningsmassen er totalskadd. – Hallen det har brent i må ramle sammen eller rives, bekrefter brannsjef Per Olav Pettersen til ReAvisa.

Plastbrann er som oljebrann

Nå tas det ingen sjanser, for erfaringene fra forrige storbrann hos Revac sommeren 2014 er skremmende. Da blussa brannen opp igjen, og den andre delen av brannen ble enda større enn den første.

Det vil si at den er veldig vanskelig å hanskes med.

STORE VOLUM: Mest sannsynlig så det noe slik ut da det begynte å brenne. Bildet er fra da Re-politikerne var på en befaring hos Revac i fjor. Foto: Stian Ormestad.

Revac drives av lokale karer

Mens alle krysser fingra for at brannen ikke skal blusse opp igjen, kan vi oppsummere et dramatisk døgn:

MÅTTE MØTE I RETTEN: Medieoppbudet var stort da Revac-ledelsen ble stilt for retten på nyåret i fjor for brannen sommeren for fire år siden. Foto: Stian Ormestad.

Revac-gutta er blitt ramma av brann flere ganger, både på det gamle anlegget på Lundteigen og hos deres søsterselskap i Sverige. Sommeren for fire år siden brant det på det nye anlegget på Linnestad, og det ble en stor rettssak der dommen falt for litt over ett år siden.

Dømt for miljøkriminalitet tidligere

Siden den gang er det blitt investert millioner av kroner for å unngå brann igjen. Og det er investert i løsninger som skal begrense brannen, begrense skadene og beskytte nærområdene, hvis det mot all formodning skulle begynne å brenne.

– Alt vann som ender på plattingen skal gå i et lokka system. Dette vannet kan gjenbrukes i slokkeinnsatsen, forklarer brannsjef Per Olav Pettersen. Men dette var ikke helt på stell:

Slokkevann rant ut i bekken – nok en gang

FRYKTER FORURENSNING: Innsatsleder for brannvesenet Einar Flogeland og seniorrådgiver hos Fylkesmannens miljø- og samfunnssikkerhetsavdeling Fred Marius Svendsen. Foto: Stian Ormestad.

EVAKUERINGSPLANER: Kommunalsjef Ivar Jostedt og ordfører Thorvald Hillestad leder krisestaben som er satt i Re kommune. Foto: Stian Ormestad.

Det er tatt fire vannprøver på fire forskjellige steder, under oppsyn av politiet. Disse blir sendt til analyse for å finne ut hvor mye giftstoffer det var i bekken da prøvene ble tatt.

Ekstra giftig røyk

Når det brenner i en haug med plast og elektriske komponenter dannes det mange svært skadelige stoffer.

Hva dette har gjort med dyr, beiter og avlinger i områdene der røyken la seg, er det ingen som veit enda. Men det er gitt vanningsrestriksjoner fra kommunen for uansett å prøve å begrense en eventuell skade.

Kommuneoverlege, Miljøretta helsevern og Fylkesmannens representanter har vært i kontakt med Mattilsynet for å få kartlagt eventuelle skader på beiter og avlinger.

Røyk og lukt av brannen er blitt rapportert om fra Høyjord, flere steder i Våle, og innover mot by’n. Det er ikke observert død fisk i vassdragene, som sist.

Store økonomiske konsekvenser?

MANGE BEDRIFTER ER RAMMA: Brannen gir store ringvirkninger i lokalmiljøet – også det lokale næringslivet. På Linnestad næringsområde står alt på vent i dag. Foto: Stian Ormestad.

I løpet av natta var det helt vindstille og røyken la seg over nærområdet rundt Revac – og beboere ble evakuert og innkvartert på hotell i by’n. Her er det snakk om en stor hotellregning.

NY STORBRANN: Nødetatene har vært på brannstedet gjennom hele natta, og det ble besluttet evakuering av et større område rundt Linnestad næringsområde. Foto: Stian Ormestad.

Det er store skader på Revacs egne bygninger og utstyr. Det kan være snakk om røykskader hos bedriftene rundt.

For å se etter eventuell antenning av knusktørr vegetasjon, som følge av nedfall fra brannen, har brannflyet sirkulert på himmelen over Re i et døgn.

Fortsatt evakuering – ingen endringer på brannstedet

– Det er forventet at brannen kan utvikle seg og blusse opp igjen i løpet av dagen, og medføre røykutvikling, melder Politiet i Sør-Øst.

Ingen veit noe om brannårsaken enda. – Det blir bare spekulasjoner, sier daglig leder ved Revac AS til Tønsbergs Blad.

Les også:– Vi har ikke kontroll. Det vil ta mange timer å slokke.

Les også:Frykter nye utslipp.

Knusende Revac-dom:«Kalkulert risiko for mest mulig profitt – med store negative følger for miljøet».

REVAC ER RAMMA AV BRANN – IGJEN: Det brenner hos Revac igjen, søndag 27. mai 2018. Foto: VIB.

Bakgrunn:Det brenner hos Revac – igjen.

Les flere saker frapolitiloggen i Re.

Annonse
Annonse

ReAvisa - lokalavisa for Re; Revetal, Ramnes, Våle, Vivestad, Undrumsdal og Fon


Avisa er gratis å lese på papir og nett. ReAvisa legges der folk møtes, du finner den i avisstativ på butikker, bensinstasjoner, spisesteder
og arrangement i Re. Opplaget er 3.000 / 6.000. Avisa blir godt lest, på venterrom, kafeer, og så videre. Nettavisa oppdateres javnlig og har i snitt over 6.000 lesere i uka - 27.211 brukere sist måned.

Vi lager ReAvisa:
Stian Ormestad, skrivende redaktør - Stian@ReAvisa.no
Håkon Westby, seniorfrilanser - Hakon@ReAvisa.no
Ledig engasjement som ungdomsfrilanser - ta kontakt

Tips om gode Re-saker!
Tips@ReAvisa.no

ReAvisa jobber etter Vær Varsom-plakaten for god presseskikk.

Vil du bidra?
ReAvisa er gratis å lese på papir og nett. Avisa er annonse- og folkefinansiert.
ReAvisa-vippsen er 54 02 82, ReAvisa-kontoen er 1506.09.87979.
Merk gjerne innbetaling med “gave”.

Annonse?
E-post: Annonse@ReAvisa.no så kan vi gi et godt tilbud.
Utgiver: Ormis Media AS.