
– Litt lavere fart gir langt bedre odds

SØKER ETTER ANTATT SKADD DYR: Langs Kileveien i forrige uke. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Les også:– Bispeveien er litt skummel.
Nærmere 8.000 elg, rådyr og hjort blir påkjørt hvert år, og faren er størst nå på høsten, melder NAF i en pressemelding. Her utpå landet gjelder det å være årvåken overalt man kjører, men spesielt der det varsles med skilt.
Fartsgrensa kan være for høy fart
STORE SKADER: Dette bildet er fra en elgpåkjørsel på Bispeveien, der det gikk bra med folka i bilen, men ikke dyret. Foto: VIB.

Å holde fartsgrensa kan faktisk være for høy fart på slike strekninger. Treffer du dyret med bare 10 kilometer lavere fart, kan det redde liv.
NAF råder også sjåfører til å søke med blikket i sideterrenget og se etter spor i snøen når den kommer.
Lurt å trene på unnamanøver
Vær også ekstra oppmerksom når du kjører i grålysningen om morgenen eller i skumringen om kvelden. Da vandrer hjortedyr mest. Dyr kan komme brått på og i stor fart ut i veien.
Hvis du risikerer å kjøre på dyr, så skal du bremse så hardt du kan og prøve å styre unna hvis det er mulig. Det kan være lurt å trene på unnamanøver på en øvingsbane.
Vær ekstra oppmerksom:
- På brøyta vei. Der er det lettere å bevege seg for dyra.
- På salta veier. Der er det mat for dyra om vinteren.
- I grålysningen om morgenen, og i skumringen om kvelden. Da vandrer dyra mest.
- Pass deg for elgen, den passer seg ikke for deg!
- Mye snø og salt gjør at elgen trekker til veiene.
- Når det er mye snø, trekker dyr ned mot veier som er brøyta.
- Dyra vil også bevege seg mer når det er svært kaldt.
Følger du alt dette og unngår påkjørsel, så kan dyret fortsatt finne på mye rart. Brems ned til lav hastighet og la dyret finne et sted for å komme seg ut av veien.
Dette skal du gjøre ved viltpåkjørsel
Vær oppmerksom på at du risikerer avkortning på forsikringen og bonustap dersom ulykken ikke rapporteres og registreres. Ved ulykke skal du ta på refleksvest og sikre skadestedet, ringe politiet på 02800 og hvis personskade ring også 113.
Bruk merkebånd, en plastpose eller annet, og marker stedet dyret forlot veien. Følg aldri etter skadet vilt. Viltet kan angripe, og dine spor kan ødelegge for søkshunden. Avliv aldri større dyr. Den avgjørelsen tas av viltnemnda eller politiet.
Les også:Viltpåkjørsel på Bispeveien.
SØKER ETTER ANTATT SKADD DYR: Langs Kileveien i forrige uke. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.
