Annonse
Annonse
Leserinnlegg: La oss feire jorda og maten!

Leserinnlegg: La oss feire jorda og maten!

Annonse
Annonse
Stian Ormestad
Stian Ormestad
Annonse
Annonse

Leserinnlegg: Matberedskap i fellesskap.

Vi veit nå at vi må drive jorda vår på en langt mer bærekraftig måte enn vi gjør i dag. Vi veit også at alt vi mennesker foretar oss påvirker miljøet, naturen, meitemarken og resten av mikrolivet i jorda.

PROSJEKTLEDER: Kristine Stange fra Fon, Økologisk Norges prosjektleder for Økouka 2020. Foto: Privat.

For med metoder som jorddekke, rotasjoner av dyr og planter, grønngjødsling og minimal forstyrrelse av jorda kan bonden ta vare på biologisk mangfold, jordhelse og miljø og samtidig høste gode avlinger i generasjoner.

For en mulighet! Så la oss reparere og regenerere! La oss heie fram de bøndene som dyrker mat i et kretsløp som etterligner naturens økosystemer og jobber aktivt med jordhelsa.

Visste du at om lag 70 prosent av maten i verden dyrkes av småskalabønder som bruker 30 prosent av verdens jordressurser? Til sammenlikning produserer det industrielle landbruket 30 prosent av maten, mens det bruker 70 prosent av ressursene.

Disse tallene forteller oss om muligheter til å velge smått. Hvis du og jeg engasjerer oss, kan vi ta ansvar for hvordan maten vår blir dyrka, ved å kjøpe maten vår fra den lokale økobonden, velge norsk økologisk i butikk og dele litt av risikoen gjennom et andelslandbruk.

Der vi også kan bli kjent med bonden, dele gleder, frustrasjoner og avlinger – og ikke minst lære mye. For det ligger mye læring på jordet.

.

Og de siste årene har, takket være bevisste forbrukere, flere produsenter igjen fått muligheten til å leve av en mindre, men mer bærekraftig matproduksjon. Fordi det for mange produsenter er viktig med salg uten mellomledd.

For det er fullt mulig å produsere mer av maten vi spiser, både nasjonalt og lokalt. Slik kan vi komme nærmere livsgrunnlaget vårt. Derfor er det ekstra viktig å velge norsk, velge lokalt, velge kvalitet, velge økologisk.

.

I Økouka feirer vi de som dyrker og kjemper, som tenker, prøver og fyller på med kunnskap om hvordan jorda skal kunne gi oss mat i all framtid.

Vi feirer de som bryr seg om meitemarken og om at klimaet, naturen og mennesket utgjør en helhet.

Det økologiske, regenerative jordbruket styrker det biologiske mangfoldet og de organismene i jorda som gjør den robust og fruktbar. Foto: Marit Lundby.

Kort om Økouka:

  • En stolt feiring av biodynamisk og økologisk mat og landbruk. Økologisk Norges fylkes- og lokallag legger stor innsats i denne nasjonale feiringen.
  • Arrangeres i uke 39, på 14 ulike steder i Norge.
  • Under Økouka kan du delta på arrangementer, smake, undre, lære og glede deg. Vi håper du får kunnskap og inspirasjon til å velge bedre. Både for deg sjøl, for dyra, for gulrota og for meitemarken.

Les mer omlandbruk i ReAvisa-arkivet.

Les flere leserinnlegg i ReAvisa.

Annonse
Annonse

ReAvisa - lokalavisa for Re; Revetal, Ramnes, Våle, Vivestad, Undrumsdal og Fon


Avisa er gratis å lese på papir og nett. ReAvisa legges der folk møtes, du finner den i avisstativ på butikker, bensinstasjoner, spisesteder
og arrangement i Re. Opplaget er 3.000 / 6.000. Avisa blir godt lest, på venterrom, kafeer, og så videre. Nettavisa oppdateres javnlig og har i snitt over 6.000 lesere i uka - 27.211 brukere sist måned.

Vi lager ReAvisa:
Stian Ormestad, skrivende redaktør - Stian@ReAvisa.no
Håkon Westby, seniorfrilanser - Hakon@ReAvisa.no
Ledig engasjement som ungdomsfrilanser - ta kontakt

Tips om gode Re-saker!
Tips@ReAvisa.no

ReAvisa jobber etter Vær Varsom-plakaten for god presseskikk.

Vil du bidra?
ReAvisa er gratis å lese på papir og nett. Avisa er annonse- og folkefinansiert.
ReAvisa-vippsen er 54 02 82, ReAvisa-kontoen er 1506.09.87979.
Merk gjerne innbetaling med “gave”.

Annonse?
E-post: Annonse@ReAvisa.no så kan vi gi et godt tilbud.
Utgiver: Ormis Media AS.