
Leserinnlegg: Matberedskap i fellesskap

VIKTIG – PÅ SÅ MANGE MÅTER: Bygdekvinnene jobber javnt og trutt for å spre tradisjonell matkunnskap. Foto: Vestfold bygdekvinnelag.

Les også:Nå ser vi hvor viktig den norske bonden er!
Ressursgrunnlaget for matproduksjon i Norge må nyttes fullt ut. Vi må bygge økt forståelse for verdien av å produsere mat i eget land og kunnskap om bruk av gode råvarer i matlaginga.
Håndboren kunnskap om matbehandling og lokale mattradisjoner, som Norges Bygdekvinnelag arbeider for å videreformidle til nye generasjoner, er en sentral del av beredskap. Vi må ha kompetanse på hvordan vi kan nyttiggjøre oss den maten vi dyrker der vi bor.
Kunnskap om konserveringsmetoder som sylting, safting og salting kan forlenge lagringstiden for maten. Kunnskap om ville vekster og artsmangfold kan gi oss et bredere utvalg av råvarer vi kan bruke til ulike formål.
Kunnskap om hvordan vi kan bruke hele slaktedyret og utnytte de ressursene vi har på en best mulig måte, kan gi mer bærekraftig produksjon og ikke minst beredskap i praksis.
Vi kan være konsekvente på å velge produkter med Nyt Norge-merket. Vi kan kjøpe norsk frukt og grønt i sesong, og vi kan etterspørre flere norske produkter i butikkene. Vi kan støtte opp om alternative handelskanaler og kjøpe lokalmatprodukter på Bondens marked, gjennom REKO-ring og fra gårdsutsalg.
Vi kan være bevisst på viktigheten av å ha et jordbruk i Norge og på at vi trenger et mangfold av produsenter for å ha en høy selvforsyning.
Vi bør redusere behovet for importert mat. Det burde ikke være nødvendig å kjøpe matvarer fra andre land dersom vi har mulighet for å dyrke og lage dem her hjemme.