
Karin er tilbake der hun trives aller best: – Dette hadde jeg ikke trodd, ikke i min villeste fantasi!

KARINS HJEMMEBAKERI: Karin Gamst (45) stråler igjen – akkurat som før. Foto: Stian Ormestad.

I morgen, fredag 5. april, blir den sjette åpningsfredagen siden nyåpning 1. mars. Karin Gamst (45) fra Strangefeltet i Våle er klar for nytt storinnrykk:
GOD HJELP: Karin skryter veldig av Revetal arbeid og kompetansen (RAK) ved jobbkonsulent Veronica Gladsø-Dønheim. Foto: Stian Ormestad.

Kroppen sa stopp
Da flyktningene kom til Re for eksempel, var detKarin som sto i bresjen for innsamling av klær. Familien har fått flere flyktninger i vennekretsen, og noen av dem hjelper til i bakeriet, sammen med familie og andre venner.
Nå får hun igjen for å ha vært så hjelpsom og blid – for hjelpen er der når hun trenger det som mest.
– Jeg hadde aldri klart å komme meg på beina igjen på egenhånd, sier en en takknemlig Karin, full av pågangsmot – men ikke mer enn at hun har lært seg å kople ut og slappe av mellom slaga.
Ble bare sjukere og sjukere av å gå hjemme
Men det bildet forandra seg i møte med NAV Re. Derfra ble hun sendt til RAK, og «arbeidsforberedende trening». Det er et relativt nytt tiltak med full fokus på å få folk kjapt tilbake i jobb. Og det lyktes.
– Jeg har ikke helsa helt med meg, og har sliti med utmattelsessyndrom. Den gamle leksa om å møte veggen. Men det å gå hjemme gjør bare alt verre.
TUSEN TAKK! Mariam Mohammed fra Etiopia takker – på norsk – Karin Gamst fra Våle for god hjelp til å finne klær i hennes størrelse. Da flyktningene kom til Re, sto Karin i bresjen for å samle inn klær. Foto: Stian Ormestad.

Å jobbe gir energi
I møte med Veronica Gladsø-Dønheim, jobbkonsulent ved RAK, fikk Karin tilbake trua.
– Å gå hjemme er en ond sirkel, der det blir bare vanskeligere og vanskeligere å komme seg ut i jobb. Terskelen hadde blitt ganske høy etter hvert.
Jobbkonsulent Veronica har gode tall: 80 prosent av alle som slutta på arbeidsforberedende trening i fjor er ute i jobb igjen.
Arbeid er viktig for folk, og viktig for samfunnet
Å få folk ut i arbeid igjen er viktig for den enkelte som får livskvaliteten tilbake, men det er også viktig for oss som samfunn:
I møte med framtidas utfordringer sier rapporter etter rapporter at det er viktig å utnytte all arbeidskapasitet i befolkningen – også blant dem som ikke kan jobbe fullt.
ALLTID BLID: Karin var et kjent, blidt fjes i lokalsamfunnet her i Re. Men så møtte hun den frykta veggen. Foto: Stian Ormestad.

Holder åpent hver fredag
Karin skryter mye og lenge av Veronica og RAK-opplegget. Hun opplevde at de tok seg tid til å bli kjent med henne, hun ble utplassert i bedrifter der hun kunne jobbe med det hun liker og oppleve mestring:
Hun var utplassert på kjøkken, i bakeri, og hun jobba med mennesker. Alt sammen liker Karin godt.
I dag driver Karin sitt eget AS, som står bak gjenåpningen av Karins hjemmebakeri i leide lokaler på Solvoll i Våle.
Kan kjøpe både kaker, kaffe og kaffekoppen du drikker av
At bakeriet hennes settes stor pris på, er hevet over enhver tvil. Etterspørselen er der, og tilbudet kan utvides på sikt. Karin forteller at drømmen er å utvide med en eller flere ansatte.
Og i tillegg til å kunne kjøpe bakevarer, kan du kjøpe koppen du drikker av og asjetten du spiser av. Du kan til og med kjøpe sittegruppa du sitter i:
– Møblene er brukte møbler fra Olgars på Brår, og prislappen står på. Så her kan du kjøpe både brød og bakevarer – og bord, stoler og kaffekopper.
FORTELLER EN SUKSESSHISSTORIE: Veronica Gladsø-Dønheim, jobbkonsulent ved RAK, og Karin Gamst, Karins hjemmebakeri. Foto: Stian Ormestad.
