Annonse
Annonse
NAV Re jobber smartere med et eget ungdomsprosjekt

NAV Re jobber smartere med et eget ungdomsprosjekt

Annonse
Annonse
Stian Ormestad
Stian Ormestad
Annonse
Annonse

TETT PÅ: Ungdomsveilederne Tommy Røren og Gunn-Hege Skotheim ved NAV Re. Foto: Stian Ormestad.

Denne saken kunne du først lese iReAvisa, desember 2017.

Les også:Heidi sto ti år utenfor arbeidslivet – men alt snudde i møte med NAV Re.

Ungdomsprosjektet «Aktiv frem» i regi av NAV Re holder til i Næringsbygget på Revetal. Her har ungdomsveilederne Tommy Røren og Gunn-Hege Skotheim tatt i mot ungdommer og unge voksne siden september i fjor, og prosjektet varer til februar i år.

Får en fast struktur i livet

– Målet er å få arbeidssøkerne ut i arbeid, selvfølgelig. Men vi gjør også mye som ikke synes like godt i statistikken: Kanskje trenger de motivasjon for å starte på en utdanning? Kanskje har de en halvferdig en som mangler det siste, lille? Kanskje er første steg å hjelpe ungdommen ut av barnerommet og inn i egen bolig? Kanskje de sliter med noe, så de først og fremst trenger å komme seg til lege, eller snakke med kommunepsykologen?

For her er det to faste fjes de møter tre dager i uka, som har fokus på aldersgruppa 18 – 30 år – og bare det. Noen trenger en fast struktur i livet, de trenger noe å stå opp for og gå til om morgen. Her får de treffe andre folk og sosialisere. Det er mange unge som gror fast foran PC-en, for eksempel.

Innimellom kan det være nok å skulle møte opp, uten at Tommy og Gunn-Hege presser på dem jobber fra første stund. Først må man bli kjent, deretter stake ut veien videre. Det betyr en tett oppfølging, skreddersydd for unge som trenger en push inn i arbeidslivet.

NÆRINGSBYGGET: Ungdomsprosjektet ville helt bevisst distansere seg litt fra de tradisjonelle NAV-kontorene, og leier lokaler i Næringsbygget på Revetal. Foto: Stian Ormestad.

– Alle vil jo bidra

Verden har forandra seg raskt, og en trend er at det blir bare færre og færre jobber med lav terskel. De fleste jobber i dag krever utdanning, kurs og sertifikat av flere slag.

– Det er ikke alle som klarer å bestemme seg for «det skal jeg bli» og starte på et langt utdanningsløp. Her hjelper vi ungdommene til å prøve seg på forskjellige ting, så de finner ut hva de vil gjøre.

– Alle vil jo bidra, sånn er vi mennesker. Her er det ofte om å gjøre å finne ut hva man kan bidra med. Og når vi har en tett oppfølging, ser vi bedre hvem som kan ha bruk for et kurs, et sertifikat, eller kanskje gå på et utdanningsløp, forteller Gunn-Hege.

– For eksempel kan man begynne som hjelpemann på lastebil for å sjekke ut om det er noe for deg. Hvis ja, så kan vi fikse så det blir sertifikat på deg. Det er om å gjøre å smake litt, før man gaper over hele kaka.

Tett kontakt med det lokale næringslivet

Et eksempel var en ung arbeidssøker som nærmest snudde i døra. Han mangla bare noen måneder i lære før han hadde fagbrev. – Det sørga vi for at han fikk muligheten til, og vipps var han i full jobb etter kort tid, forteller Tommy.

Det er også dem som er for sjuke til å være her. – Da følger helsetjenesten opp, forteller Gunn-Hege, som skryter av et godt tverrfaglig samarbeid på tvers av offentlige etater: 16-23-prosjektet, rus og psykiatri og oppfølgingstjenesten får til mye bra sammen med NAV.

Flere lokale bedrifter har vært på besøk for å fortelle om hva de forventer av arbeidstakerne sine. For flere ungdommer har det endt med jobb, etter en periode med arbeidstrening.

“Av-NAV-ifiserte lokaler”

«Aktiv frem» kjører også nyttige kurs for unge voksne, som for eksempel kurs i hverdags-økonomi.

Prosjektet kom som følge av vedtaket om «aktivitetsplikt», der kommunen plikter å gi «arbeidsretta individuell oppfølging» for arbeidssøkere mellom 18 og 30 år. Midlene kommer fra statlig hold, og både brukere og ansatte krysser fingrene for en fortsettelse.

Lokalene framstår ikke som et typisk NAV-kontor. Her er det ingen skranker, bare et lite, åpent kontorlandskap. – Vi prøver å gjøre dette til et nøytralt sted, litt avskilt fra NAV – derfor «av-NAV-ifiserer» vi det litt og setter ut noen skåler med sjokolade og sånt, forteller Tommy og ler.

– Det er en givende måte å jobbe på, der vi ser resultater for den enkelte. Det krever tett individuell oppfølging, noe vi har rom for her i «Aktiv frem».

– Vi krysser alt vi har for at prosjektet blir videreført!

Les også omHeidi som sto ti år utenfor arbeidslivet – men da hun flytta til Re snudde alt i riktig retning i møte med NAV Re.

Annonse
Annonse

ReAvisa - lokalavisa for Re; Revetal, Ramnes, Våle, Vivestad, Undrumsdal og Fon


Avisa er gratis å lese på papir og nett. ReAvisa legges der folk møtes, du finner den i avisstativ på butikker, bensinstasjoner, spisesteder
og arrangement i Re. Opplaget er 3.000 / 6.000. Avisa blir godt lest, på venterrom, kafeer, og så videre. Nettavisa oppdateres javnlig og har i snitt over 6.000 lesere i uka - 27.211 brukere sist måned.

Vi lager ReAvisa:
Stian Ormestad, skrivende redaktør - Stian@ReAvisa.no
Håkon Westby, seniorfrilanser - Hakon@ReAvisa.no
Ledig engasjement som ungdomsfrilanser - ta kontakt

Tips om gode Re-saker!
Tips@ReAvisa.no

ReAvisa jobber etter Vær Varsom-plakaten for god presseskikk.

Vil du bidra?
ReAvisa er gratis å lese på papir og nett. Avisa er annonse- og folkefinansiert.
ReAvisa-vippsen er 54 02 82, ReAvisa-kontoen er 1506.09.87979.
Merk gjerne innbetaling med “gave”.

Annonse?
E-post: Annonse@ReAvisa.no så kan vi gi et godt tilbud.
Utgiver: Ormis Media AS.