
Frykter Revac-utvidelse: – Ikke bli overraska om det møter opp en del naboer på møtet i kveld!

VIL UTVIDE: Revac-anlegget på Linnestad utvides – hvis Fylkesmannen sier ja tilslutt. I kveld skal våre folkevalgte si ja eller nei i sin høringsuttalelse. Rådmannen i Re anbefaler et ja. Foto: Stian Ormestad.

– Ikke bli overraska hvis det møter opp en del naboer på møtet!, sier naboene til ReAvisa ved kontaktpersonene Christen Ree Kirkevold og Åse Marie Holm:
EVAKUERT: Ida Marie Solum var en av de evakuerte beboerne i Linnestad-feltet under Revac-brannen i mai i år. Foto: Stian Ormestad.

Tynnslitt tillit etter flere branner
Samtidig som Revac AS er ivrig på å ekspandere på Linnestad, er naboene bekymra. Tilliten til bedriften er tynnslittetter flere branner på deres anlegg, den siste i mai i år. Da måttehele næringsområdet, boligfelt og barnehager evakueres.
Etter storbrannen på samme anlegg sommeren 2014 bletre i Revac-ledelsen dømt til fengselsstraff for miljøkriminalitet.
Våre folkevalgte i Hovedutvalg for drift, eiendom og næring (DEN) får saken på sitt bord i kveld, tirsdag 28. august. De blir rådet til å si ja til en utvidelse.
Hvor mye usikkerhet må naboene tåle?
AMPERT INFOMØTE: Etterforskningsleder ved Politiet i Sør-Øst Knut Erik Ågrav og rådmann i Re Trond Wifstad under et ampert infomøte på Re helsehus under den siste Revac-brannen. Foto: Stian Ormestad.

JERNRING: Linnestad næringsområde, med et titalls bedrifter, flere boligområder og en barnehage ble evakuert under brannen. Foto: Stian Ormestad.

Blant annet ber kommunen Fylkesmannen om å vurdere om Revac-ledelsen egentlig har full kontroll over eget anlegg.
Når det gjelder brann er det flere betenkeligheter: Har Revac AS god nok kompetanse når det gjelder faren for selvantenning? Er summen av brannforebyggende tiltak effektive nok? Hva er muligheten for framtidig brann?
Når det gjelder naboene er de hensyntatt i vurderingene i innstillingen, men ikke i konklusjonen:
Rådmannen mener Fylkesmannen må vurdere hvor stor usikkerhetsfølelse naboer må akseptere, støy, trafikkøkning, trafikksikkerhet, utslipp og om lokaliteten egentlig er i forhold til jordbruks- og naturverdier rett i nærheten.
HOVEDUTVALGSLEDER: Odd Gjerpe (KrF). Foto: Stian Ormestad.

Optimistisk hovedutvalgsleder
På den andre siden: «Revac AS gjennomfører en viktig samfunnsoppgave gjennom gjenvinning av EE-avfall og fjerning av avfall som ønskes utelukket fra kretsløpet», skriver rådmannen i sin innstilling til våre folkevalgte.
Det er fylkesmannen som avgjør utslippstillatelsen. Kommunen er høringsinstans, – men som naboer er vi opptatt av å ha politikerne med på laget, forteller de til ReAvisa:
Odd Gjerpe (KrF) leder hovedutvalget. Han er opptatt av gode vekstvilkår for det lokale næringslivet, men satt opp mot tryggheten til naboene kan dette bli ei hard nøtt å knekke?
Hovedutvalglederen er optimist: – Jeg tror det må være mulig å kombinere, sier han tilTønsbergs Blad. – Men hvis bedriften ikke kan gi oss den tryggheten, vil jeg være skeptisk.
Risikerer at utviklingsmulighetene stagnerer
VIKTIG JOBB: «Revac AS gjennomfører en viktig samfunnsoppgave gjennom gjenvinning av EE-avfall og fjerning av avfall som ønskes utelukket fra kretsløpet. Allikevel har kommunen bekymringer knyttet til en rekke forhold ved den omsøkte endringen, samt ved nåværende drift», heter det i rådmannens innstilling. Foto: Stian Ormestad.

REVAC AS: Anders Aas, daglig leder. Foto: Stian Ormestad.

Revac-lederen har ifølgeTønsbergs bladtrua på et ja fra Fylkesmannen tilslutt.
– Det får vi ta stilling til da. Men det vil innebære at bedriftens utviklingsmuligheter stagnerer.