Redder en gammel og god førjulstradisjon i Re

TJUE ÅR MED JULEFORBEREDELSER PÅ GAMLEMÅTEN: Mange 4. klassekull har lært om juleforberedelser på gamlemåten på Våle prestegård. Også i år – her dyppes det lys. Foto: Stian Ormestad.

Dette kunne du først lese om iReAvisa på papir.
«Våle historielag ønsker å fortsette denne tradisjonen videre, slik atbarna fortsatt kan lære om gamle juletradisjoner«, skreiv historielagslederen i søknaden – som ble trekki ut som mottaker av Re-torvet og ReAvisas gavedryss i desember.
Det var Våle historielag-leder Karl Anders Bråten som skreiv søknaden, for å sørge for nok ei førjulstid på gamlemåten på Våle prestegård. Historielaget stiller opp på dugnad.
Helt avhengig av støtte
Vi utvider da fra tre dager til fem dager. Som avslutning hver dag såserverer vi risengrynsgrøt med saft og smørøye. Dette må historielaget nå dekke», skriver historielag-lederen.
«Historielaget har også fått midler til å dekke transport tur/retur skolene av Landslaget for lokalhistorie, da Tønsberg kommune ikke har avsatt midler til dette».
Grøt til 200 4. klassinger
I tillegg til grøtservering, fikk fjerdeklassingene prøve seg på brødbaking, lysstøping og laging av julepynt – og det ble spennende fortellinger fra prestegården i gamledager.
Du kan lese mer om den spennende historien om tjenestejenta på Våle prestegård, som prøvde å sette prestegården i brann og ble dømt til døden, ipapiravisa.
Les også:– Man satte kanskje mer pris på det lille man fikk.
Grøtdamer på prestegården: – Viktig å lære om fortida.
KREATIV BAKST: Solerød-elevene lokalavisa snakke med mener brødbaking var det mest morsomme i løpet av førjulsdagen på Våle prestegård. Foto: Stian Ormestad.
