
Lena leder det nasjonale 22. juli-senteret: – Vi skal fortelle historien, og vi skal prøve å lære hva vi kan gjøre for at noe sånt ikke skal skje igjen

VRAKRESTER: Restene av bombebilen som ble plassert utafor regjeringskvartalet. Foto: 22. juli-senteret.

Bakgrunn:Lena Fahre blir direktør for 22. juli-senteret.
DIREKTØR: Lena Fahre (52) leder 22. juli-senteret. Foto: Privat.

For lokalavisa var det like kaotisk som for alle andre redaksjoner på denne dagen for ti år siden. Infoflyten var ikke helt til å stole på, og oversikten var lenge lik null.
Hele nasjonen ble berørt
Vestfold-kommunene samla seg om en felles krisestab, og det ble arrangert et felles rosetog i Tønsberg. Hele 15.000 møtte opp, blant dem veldig mange fra Re i folkehavet.
Dette var den største minnemarkeringen i nyere tid, kanskje bortsett fra frigjøringa i 1945, skreiv ReAvisa.
– Hvor kan vi få info og hjelp?

FAKKELTOG: 15.000 mennesker mobiliserte i et fakkeltog i Tønsberg, deriblant veldig mange fra Re. Arkivfoto: Stian Ormestad.

– Det er naturligvis mange som kjenner de berørte, men ingen fra Re som er direkte berørt, sa Lars Jørgen Ormestad, leder i Re Arbeiderparti, til ReAvisa. Det ble også bekrefta på Re kommunes nettsider i dagene etter terroren.
Lars Jørgen og flere med ham i lokallaget i Re var på partikontoret til Vestfold Arbeiderparti i forbindelse med krisearbeidet og -beredskap. Nettavisa ReAvisa.no informerte om hvor man kunne få info og hjelp.
MARKERING: I gudstjenesten i Vivestad kirke to dager etter den ubegripelige terroren i Oslo og på Utøya ble hendelsen markert. Arkivfoto: Stian Ormestad.

Markering i Vivestad kirke
22. juli-terroren ble markert i forbindelse med gudstjeneste i Vivestad kirke søndag 24. juli.
Ansatte avbrøyt ferien sin
Det ble flagga på halv stang ved kommunehuset lørdag 23. juli og søndag 24. juli, og på den nasjonale sørgedagen ei uke etter terroren, fredag 29. juli.
Det ble lagt ut kondolanseprotokoll i Servicetorget. Det var stadig innbyggere og ansatte innom for å påtegne protokollen.
Stort informasjonsbehov
FULL AKTIVITET: Et sommerdøsig kommunehus for ti år siden ble på kort tid fylt med hektisk aktivitet. Ansatte kom hjem fra ferie og stilte seg til disposisjon, og reinger gikk inn i den felles krisehåndteringa til Vestfold-kommunene. Arkivfoto: Stian Ormestad.

Det ble sendt ut en mail til alle skoler og barnehager med informasjon om hva kommunen gjør og tips til hvordan de kunne møte barna når de kommer tilbakeetter ferien.
Det var dialog mellom ungdomsskolen og Barn og unge i Re kommune i forhold til å være OBS på ungdomsmiljøet etter terroren. Det ble lagt ut informasjon på kommunens hjemmeside om tips på hvordan håndtere spørsmål fra barn og unge.
Slaget på Re-Lena leder 22. juli-senteret
DIREKTØR: Lena Fahre i midten foran, på bildet tatt i forbindelse med ansettelse som direktør for 22. juli-senteret sommeren for to år siden. Foto: 22. juli-senteret.

Lena Fahre (52) ble etter hvert en sentral skikkelse i bearbeidelsen av og fortellingen om 22. juli. Sommeren for to år siden ble Lena ansatt som direktør for 22. juli-senteret i Oslo.
SLAGET PÅ RE: Planene for den aller første utgaven av Re middelalderdager legges. Lena Fahre leda Slaget på Re-prosjektet fra oppstarten i 2008. Foto: Stian Ormestad.

Før dette hadde hun vært leder for Midgard historisk senter i Horten, og etter Slaget på Re-jobben gikk hun til Slottsfjellmuseet i Tønsberg.
Ny utstilling: 10 år etter
Og siden sommeren for to år siden har hun altså vært direktør for 22. juli-senteret i Oslo.
I disse dager inviterer Lena og hennes stab til en ny utstilling «10 år etter».
– Sterkt, komplekst og meningsfylt
Lena beskriver jobben sin slik: – Veldig sterkt og meningsfylt. Og komplekst. Sterkt, fordi jeg møter mange som gjør et sterkt inntrykk på meg.
– Komplekst i den forstand at det er 77 mennesker som mista livet – 22. juli-senteret skal både håndtere følelser og minneperspektivet, samtidig som vi skal prøve å forstå høyreekstremisme – forstå terror, forstå hvorfor – midt oppi det meningsløse.
PAPIRAVISA FOR SNART TI ÅR SIDEN: Den første dobbeltsida i den første papiravisa etter terroren i Oslo og på Utøya for ti år siden. Faksimile: ReAvisa, august 2011.


FAKKELTOG: 15.000 mennesker var med i fakkeltoget som gikk fra jernbanestasjonen til domkirka i Tønsberg, veldig mange fra Re. De viste sin støtte til ofrene og sin motstand og avsky mot høyreekstremisme. Arkivfoto: Stian Ormestad.

Kort om 22. juli-markering 2021 i nye Tønsberg kommune:
– Velkommen ved Toril Holmøy Svendsen, leder for støttegruppen 22. juli avd. Vestfold– Tale ved Jon Sanness Andersen, ordfører i Færder
– Går fra Tønsberg torv til Minneparken. Ta gjerne med egne roser.
– Kirkeklokkene ringer fra Domkirken– Musikkinnslag med «Herrene i haven»– Tale ved Anne Rygh Pedersen, ordfører i Tønsberg– Appell ved Konstanse Marie Alvær, fylkesleder i AUF i Vestfold og Telemark– Musikkinnslag med «Herrene i haven»– Navneopplesning ved Fabian Wahl Sandvold, Vestfold og Telemark Arbeiderparti– Ett minutts stillhet– Trompetsolo «Til ungdommen» av trompetist Magnus Aannestad Oseth– Kransenedleggelse og nedleggelse av egne roser
, og det vil være anledning til å gå inn og tenne lys. Domprost Marta Botne, sokneprest Inger Bækken (Nøtterøy) og sokneprest Karl Olva Skilbreid (Teie) vil være tilstede om det er behov for å snakke med en av disse.