
Full rulle på Sagatun: – Alle har vel arva noe de ikke trudde de skulle få bruk for? Men så feil kan man ta!

SOSIALT OG NYTTIG: Hilde Andreassen (35) fra Svelvik ble tipsa av mamma, som hadde fått nyss om kurset i Vivestad på Facebook. Foto: Stian Ormestad.

Les mer omforeningslivet i Re.
Det var full rulle – bokstavelig talt – med kjevler og takker, på Sagatun torsdag 17. oktober:
MED PINNER OG TÅLMOD: Flatbrød skal ligger akkurat passe lenge på takka for å bli helt perfekt. Foto: Stian Ormestad.

Vivestad bygdekvinnelag inviterte til lefse- og flatbrødbakekurs.
Sikrer seg med rullering
Ambjørg Marie Akerholt (62), leder i bygdekvinnelaget, forteller at det er blitt holdt likende kurs før i tida, men det er en god stund siden:
– Dette er nok andre gangen, men jeg veit ikke når den første gangen var. Det var før min tid, forteller hun.
Har med egen «hemmelig» deig


HAR FÅTT SKIKKELIG DREISEN: Jan Rustad (68) fra Vivestad. Foto: Stian Ormestad.

Seksten damer og en mann var i sving: Jan Rustad (68) har bakt flatbrød før, men vil ikke kalle seg rutinert.
STABLER OPP: Flatbrød på flatbrød skal gi matglede gjennom vinteren. Foto: Stian Ormestad.

Interessen for å bake flatbrød ble tent da han smakte det hjemmelagde flatbrødet til svigerinna hans.
Baker kaker og flatbrød til jul


ARVEGODS: Jorun Martinsen (56) fra Vivestad får endelig bruk for arven etter tante. Foto: Stian Ormestad.

LITT SVIDD: – Alt skal læres, sier Andreassen (35) og ler litt oppgitt. Foto: Stian Ormestad.

Før ReAvisas utsendte får smake på det ferdige resultatet. Og det smaker fortreffelig!
I forkant av kurset fikk alle kursdeltakerne tilsendt en oppskrift på deig, som alle hadde lagd og tatt med – unntatt Jan, som hadde fulgt sin egen oppskrift.
Tar vare på gamle mattradisjoner
Hilde Andreassen (35) hadde tatt turen helt fra Svelvik til Vivestad.
– Mamma leste om kurset på Facebook, og nevnte det for meg – så da meldte jeg meg på.
– Nå ble akkurat den her litt svidd og fin, da, sier Hilde og ler mens hun redder et flatbrød fra varmen.
– Ja, ja – alt skal læres!
Arvegods kommer til nytte

ØVELSE GJØR MESTER: Hilde Andreassen (35) fra Svelvik gyver på en ny deigklump. Foto: Stian Ormestad.

Jorun Martinsen (56) er alltid med på bygdekvinnelagsmøtene i hjembygda, og skryter av det varierte tilbudet. – Men dette er første gang jeg baker flatbrød.
FLATBRØD-PRODUKSJON: Reine masseproduksjonen i kjellerstua på Sagatun. Foto: Stian Ormestad.

– «Det var så flott atte», svarte ho. Bedre attest kan ikke jeg få!, sier Jorun fornøyd.
– Dette er jo skikkelig moro!
Takka er blitt brukt før før, men da var det til svelesteiking i sommer.
Mange har nok det rette utstyret stående, og da anbefaler bygdekvinnene å teste det ut. Og nye takker er fortsatt å få kjøpt.
Nye muligheter i Undrumsdal

SOSIALT OG NYTTIG: Margot Krøglid (69), Hilde Andreassen (35) og Ambjørg Marie Akerholt (62) baker flatbrød sammen. Foto: Stian Ormestad.

Og gikk du glipp av bygdekvinnenes kurs i Vivestad, dukker det opp en ny mulighet allerede i november i Undrumsdal:
Alt skjer på Solerød skole, forteller Tove Skautvedt Sæthre. Hun er å treffe på telefon 90 87 35 93 eller epost tove@agrotera.no for mer info eller påmelding. Det må skje innen 20. oktober.