
– Vi har noen myter å knuse

BEKYMRA FOR KORPSFRAMTIDA: Solveig Matiassen Knight i Våle skolekorps. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Dette kunne du lese først i ReAvisa på papir – last ned gratis!
Les også:Leona (10) og Regine (13) digger å spille i korps.
Les også:– Det er unikt, det korpsene betyr for bygda vår.
Det er skolekorpsledelsen i Våle og Ramnes sin bestemte oppfatning. – Vi kan være på en skole, der vi viser fram instrumentene og forteller om korpsene våres, og får kanskje hundre hender i været når vi spør om noen har lyst til å prøve.
“Alle” har starta i korps
SKOLEKORPS-PATRIOTER: Solveig Matiassen Knight snakker for Våle skolekorps og Stine Rui for Ramnes og Røråstoppen skolekorps. Begge skolekorpsene i bygda vår har de samme erfaringene over tid: Det er en dalende trend. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Det sier Stine Rui i Ramnes og Røråstoppen skolekorps og Solveig Matiassen Knight i Våle skolekorps. Skolekorpsene i Re har 64 og 70 års fartstid i bygda vår, der de harlagt grunnlaget for så mye musikk og moro at vi neppe kan fatte omfanget.
Korps har vært starten på noe fint, for så mange. Nå er det nedgangstider for korpsene. Det er krise, hvis utviklinga fortsetter – et korps må ha et minimum antall musikanter. Nå går det akkurat.
I Våle skolekorps har de 41 medlemmer, med både musikanter og drill. I Ramnes og Røråstoppen har de 23. Til 17. mai har det vært telt på knappene om det blir korps eller ikke, for det er så få i rekkene.
“Har du barna dine i korps? Å, stakkars deg!”
Det er en opplest og vedtatt sannhet at det er mye dugnad. – Det stemmer ikke. Vi har ett par dugnadsvakter på korpsøving, det betyr at du er med barnet ditt på øving ett par ganger i løpet av året. I tillegg er det stand i vaffelbua på Re-torvet for Ramnes og Røråstoppen, mens Våle selger toalettpapir og tørkeruller og andre ting til inntekt for korpset.
– Det er ikke snakk om store dugnadsinnsatsen. Den lille dugnaden som er, sørger for gratis eller veldig rimelig leie av instrumenter og gratis lån av uniformer, noter og alt annet.
Dugnad sørger også for rimelige korpsturer, – disse turene er grundig sponsa av dugnadsinntekter så alle kan ha mulighet til å bli med, forteller Solveig.
Rimelig fritidsaktivitet
MER ENN 17. MAI: Korpsene er en viktig grunnpilar for Re som kultursted. Arkivfoto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Det går noen helger til korpsturer, men det er lett å få med foreldre, – som da vi reiste til Paris, forteller en pappa som var med på turen. Det var en opplevelse for livet. – Det er ikke hver helg, så langt ifra, og det er frivillig og ofte rift om å få bli med på de turene vi har.
En annen greie, er kostnadene. Mange tror det er så dyrt å spille i korps. – Da vi besøkte en skole nå i høst og viste oss fram, så rakk en liten gutt opp handa og spurte hva det koster. Det var nok en bekymring planta i ham fra hjemmet, ikke noe en 8-åring går rundt og grubler på på egenhånd?
Ingen reservebenk i korps
– Og det går helt fint an å kombinere med andre aktiviteter. Vi har fast øvingsdag og en helt oversiktlig plan for hele året. I korps er det ikke sånn at det plutselig dukker opp en kamp. Det er faste tidspunkt og rein rutine i hverdagen, forteller en veldig fornøyd korps-pappa.
– Det er veldig forutsigbart og deilig i en travel hverdag for familien vår.
Trenger flere, både i skole- og voksenkorps
– KORPS ER MORO! Leona (10) og Regine (13) er den yngste generasjonen i en ekte korpsfamilie, her på fanget til mamma og pappa. Mamma Stine Rui er korps-leder for Ramnes og Røråstoppen skolekorps. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Én ting har faktisk blitt dyrere: Kulturskolen. Etter kommunesammenslåinga ble det et prishopp her. Men det finnes støtteordninger som kan søkes på, minner korpsforeldrene og korpsledelsen om. De fleste som går i korps, går også på kulturskolen.
Det betyr to øvelser i uka. Går du i korps, får du forrang på en plass i kulturskolen. I kulturskolen finnes det også et tilbud til de som vil satse på musikken, flere fra skolekorpsene er med der.
Vi har også to voksenkorps i bygda vår, Blågjengen i Ramnes og Glagjengen i Våle. De tar i mot alle som blir for gamle for skolekorps med vidåpne armer.
Re mot strømmen
Korpsene har allerede hatt åpen dag denne høsten, der alle interesserte kunne komme. Men det er aldri for seint å starte. – Du kan komme når som helst i løpet av året, og du kan starte når som helst i livet. Vi har ingen inntaksfrist eller øvre aldersgrense, for er du for gammel for skolekorps så er vi så heldig å ha to voksenkorps i bygda vår.
Enn så lenge?, er jo spørsmålet. Det går alltid litt opp og ned fra år til år, men de lange linjene viser at det har gått mest ned over tid. Ordet krise blir sagt.
Re har gått mot strømmen, der bare ett eneste skolekorps er blitt lagt ned: Fon skolekorps. Ellers holder korpsene det gående.
– Strekker oss langt
AKKURAT MANGE NOK: Guro Strand er skolekorps-dirigent, hun får gjerne flere å dirigere. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

– Vi ser rundt oss at steder som Andebu, Sem, og så videre, har mista skolekorpset sitt. Når det har gått så langt som nedleggelse, da blir det en stor debatt og det er først da alle skjønner hvor stort tap det er for bygda si. Ikke bare på 17. mai, der Andebu leide inn et svensk korps, men hele året rundt – med konserter og trivsel, viser Stine til. – Og ikke minst rekruttering til det lokale kulturlivet.
De to skolekorpsene i Re rekrutterer fra tre skoler hver. De samarbeider godt. Men det er ingen tanker om å slå seg sammen. – Vi har hver vår lokale tilhørighet og hjelper heller hverandre med å holde det gående hver for oss, enn å gå ned sammen. Det er begge skolekorpsene enige i. Men et tett samarbeid har ført til mange fine vennskap på tvers av korpsene.