Annonse
Annonse
Viktig, vakkert og morsomt om det å være ung i Re

Viktig, vakkert og morsomt om det å være ung i Re

Annonse
Annonse
Stian Ormestad
Stian Ormestad
Annonse
Annonse

STØTTER HVERANDRE: Hele 91 prosent av Revetal ungdomsskole-elevene har minst en venn de kan stole fullt og helt på. Foto: Stian Ormestad.

Mandag, tirsdag og onsdag denne uka ble resultatene av Ungdata-undersøkelsen, som ble gjennomført i fjor, tatt for seg på foreldremøter. Det hele var i regi av elevene sjøl ved Revetal ungdomsskole. Her ble det både alvor og humor – rundt et viktig tema.

PSYKISK HELSE: Ingeborg Knutsen og Madelen Heum Fanøy orienterer om lokale tall for psykisk helse. Foto: Stian Ormestad.

Tips til hvor vi bør sette inn støtet

Helt konkret og veldig personlig ønsker rektoren seg en ungdomsklubb på Revetal, forteller hun til ReAvisa. Med mulighet for noe mer enn det etablerte idretts- og kulturtilbudet i Re – gjerne mekking og andre praktiske gjøremål, en møteplass for alle.

Ideen kommer fra ungdommen sjøl, og rektoren mener det er viktig å møte ønsket med et tilbud av den sorten. Dette er noe politikerne helt konkret kan gjøre. Og dette har ReAvisa har skrivi om flere ganger før, seinest daungdommer protesterte mot rivingen av 1986-bygget på Revetal.

Videreføring av Respekt-prosjektet

EN PÅ TRYNET: Hvert tema var illustrert med et sceneinnslag eller en film. Foto: Stian Ormestad.

Elevene presenterte tall fra Ungdata-undersøkelsen i Re fra 2017. De forteller at det store flertallet av elever føler at lærerne bryr seg om dem. Hele 91 prosent har svart at de har minst en venn de kan stole helt og fullt på. Dette er gode tall for Re-skolen.

SMART JOBBING: Smart-general Vidar Bugge-Hansen var prosessveileder under forberedelsene. Ungdomsskole-elevene styrte opplegget ganske så fritt, forteller han til ReAvisa. Foto: Stian Ormestad.

Så kommer en konkret melding til de som styrer Re-skolen: Lekser gjør ungdomstida mer slitsom.

Det kan gi psykiske plager. Ingeborg Knutsen og Madelen Heum Fanøy orienterer om lokale tall for psykisk helse.

– Flere jenter enn gutter forteller om psykiske problemer, men jentene er flinkere til å søke hjelp når de først får det. – Sjøl om det gjelder færre gutter, så må dere gutter bli flinkere til å søke hjelp!, råder Ingeborg og Madelen.

Det er en kjempestor forskjell mellom jenter og gutter: – Jenter er langt mindre fornøyd med sitt eget selvbilde, enn det gutta er, får vi vite. Det er akkurat i Re, som ellers i landet.

Ungdommer har faktisk lov til å gi litt f…

Det kan fort hende at ungdom i dag tror de ikke har et så godt liv som alle andre, sjøl om de fleste har det helt fint. På sosiale medier ser alt så fint og flott ut for alle, men det er viktig å tørre å vise fram at alt ikke er helt perfekt hele tida.

Flere filmer var laga, både viktige og morsomme: Hva er det beste med å være ungdom, var spørsmålet i en av filmene. Svarene var mange, og noen av dem fikk salen til å runge av latter.

DISKUSJON: Ungdom og foreldre diskuterte i grupper hva elever, foreldre og skole kan gjøre for at det fortsatt skal være godt å være ung i Re. Foto: Stian Ormestad.

Foreldre må skjønne at ungdommer er slitne innimellom

Det ble diskutert i grupper, med ungdom og foreldre. Da gikk praten livlig i amfiet på den nye ungdomsskolen.

LEKSE-PRESS: Skolen kan legge opp løpet bedre, med å spre arbeidspresset med lekser bedre utover året, innrømmer Revetal-rektor Mona Elisabeth Larsen. Det skal jobbes med framover. Foto: Stian Ormestad.

Og til slutt hva kan skolen bidra med? Her kom lekser opp igjen. Faglærerne kan samkjøre bedre, og spre arbeidet bedre utover skoleåret. Det er også viktig med gode lekser, som oppleves som nyttig. Lekser skal være repetisjon av kjent stoff.

Harde fakta med gode råd attåt

ReAvisa lot seg imponere av møtet, vi var der på onsdagskvelden 7. mars.

– Da vi hadde et liknende opplegg for rundt tre år siden, var tilbakemeldingen til politikerne at den gamle, slitne skolebygningen den gang gjorde det vanskelig å drive en god skole. Da ble det vedtatt et nytt skolebygg – som vi sitter i nå, minner Smart-general Vidar Bugge-Hansen forsamlingen om.

FLOTTE INNSLAG: Revetal-elevene utnytter mulighetene til det fulle i det nye, store, flotte amfiet på Revetal ungdomsskole. Her var det flotte innslag med musikk, dans og levende bilder på storskjerm innimellom alle tall og fakta. Foto: Stian Ormestad.

Denne ukas møter skal oppsummeres i en rapport som forelegges våre folkevalgte i et politisk verksted for kommunestyret i Re mandag 16. april 2018.

Les mer omskolene i Re.

Annonse
Annonse

ReAvisa - lokalavisa for Re; Revetal, Ramnes, Våle, Vivestad, Undrumsdal og Fon


Avisa er gratis å lese på papir og nett. ReAvisa legges der folk møtes, du finner den i avisstativ på butikker, bensinstasjoner, spisesteder
og arrangement i Re. Opplaget er 3.000 / 6.000. Avisa blir godt lest, på venterrom, kafeer, og så videre. Nettavisa oppdateres javnlig og har i snitt over 6.000 lesere i uka - 27.211 brukere sist måned.

Vi lager ReAvisa:
Stian Ormestad, skrivende redaktør - Stian@ReAvisa.no
Håkon Westby, seniorfrilanser - Hakon@ReAvisa.no
Ledig engasjement som ungdomsfrilanser - ta kontakt

Tips om gode Re-saker!
Tips@ReAvisa.no

ReAvisa jobber etter Vær Varsom-plakaten for god presseskikk.

Vil du bidra?
ReAvisa er gratis å lese på papir og nett. Avisa er annonse- og folkefinansiert.
ReAvisa-vippsen er 54 02 82, ReAvisa-kontoen er 1506.09.87979.
Merk gjerne innbetaling med “gave”.

Annonse?
E-post: Annonse@ReAvisa.no så kan vi gi et godt tilbud.
Utgiver: Ormis Media AS.