
– Tenk å bli møtt med klemmer hver dag på jobb

25 ÅR SOM BARNEHAGELEDER: Gunhild Lie (57) har drømmejobben. Sjøl om den har blitt litt annerledes enn hun så for seg. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Gunhild Lie (57) ble møtt av ekstra mange klemmer på tampen av fjoråret. Hele barnehagen – unntatt lederen sjøl – hadde i all hemmelighet planlagt en stor feiring.
– Jobber vi godt sammen, jobber vi godt med barna
LIKER Å JOBBE I BARNEHAGE: – Kan ikke bare sitte på kontor, forteller Gunhild Lie som ikke ante noen ting om sin egen overraskelsesfest. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Foreldreundersøkelsene viser at hun og Ramnes private barnehage lykkes. Det er veldig stabilt med ansatte, flere har jobba her nesten like lenge som sjefen sjøl.
– Vi er en sammenspleisa gjeng. Det er virkelig ikke sånn at jeg gjør jobben aleine, vi drar lasset sammen.
Tønsberg kommune dekker ikke opp gapet
Paradoksalt nok er det en trofast arbeidsstokk som sørger for mørke skyer på himmelen over Ramnes private barnehage. Lang ansiennitet gir dyrere pensjonskostnader.
De private barnehagene får bare dekt opp til ti prosent i overføringene fra staten, resten må søkes om fra kommunen. Der dekker ikke Tønsberg kommune opp resten, sånn det er nå.
Taper til sammen 650.000 kroner
STÅR SAMLA: Astrid Haukvik, daglig leder i Regnbuen barnehage, Irene Linnestad, daglig leder i Linnestad barnehage, Camilla Anderson, daglig leder i Løkebergstua barnehage og Gunhild Lie, daglig leder i Ramnes private barnehage, forteller at de private barnehagene i Tønsberg kommune står samla. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Gunhild møter ReAvisa sammen med representanter fra tre andre private barnehager i Tønsberg for å få fokus på dette. Til sammen mister de 650.000 kroner i inntekter neste år.
Nesten halvparten av dette mister Ramnes private barnehage, rundt 300.000 kroner. Det er dramatisk, i en økonomisk hverdag der det går på marginene allerede.
– En kamp fram og tilbake
I den nye høringsrunden vil ingen av de to forslagene i høringsforslaget ivareta pensjonskravet fra de private barnehagene, ifølge PBL. Det er en stor bekymring for økonomien framover.
En god vekst gjennom snart 40 år
BARNEHAGEN OPPI SKAUEN: Her er barna ute, hele året rundt. Disse to rare skapningene holder utsikt over lekeplassen fra skaukanten. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Forløperen til dagens barnehage i Bergsåsen ble starta opp i 1988 på Hole, så ble det bygd på dagens adresse i Bergsåsen i 1995. I 1999 tok Gunhild over som daglig leder.
I 2001 ble en naturavdeling oppretta, og med utebarnehage ble det utvida fra to til tre avdelinger. I 2009 ble barnehagen bygd ut til dagens kapasitet.
Kjempa for økonomien i alle år
– Den kampen for finansiering, det er egentlig ikke noe jeg har utdannelse eller kompetanse til å drive med. Men uansett så driver jeg mye med det, og det har jeg alltid gjort, forteller Gunhild.
Full barnehage, hele veien
STABIL ARBEIDSSTOKK: Henning Ravndal har jobba i Ramnes private barnehage i 15 år og er en av mange trofaste ansatte Gunhild setter stor pris på. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Kvalitet lønner seg, også i barnehagesektoren. Æren for det deler Gunhild med sine ansatte.
Kamp om barnehagesektorens framtid
– Ja, vi jobber godt med det – alle sammen, sier Gunhild som er utdanna barnehagepedagog med tilleggsutdannelse i ledelse, – ikke økonomi og politikk med lobbyering og møter, egentlig, poengterer hun.
Det nye tilskuddssystemet har flere problemer ved seg, men hovedproblemet er pensjon.
Straffes for et godt arbeidsmiljø
STÅR SAMLA: Camilla Anderson, daglig leder i Løkebergstua barnehage, Gunhild Lie, daglig leder i Ramnes private barnehage, Irene Linnestad, daglig leder i Linnestad barnehage, og Astrid Haukvik, daglig leder i Regnbuen barnehage. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Det bekreftes av de andre rundt bordet som er samla denne formiddagen.
Står samla i kampen
Irene Linnestad, daglig leder i Linnestad barnehage, Camilla Anderson, daglig leder i Løkebergstua barnehage og Astrid Haukvik, daglig leder i Regnbuen barnehage, forteller at de private barnehagene i Tønsberg kommune står samla.
Totalt finnes det 12 private barnehager i nye Tønsberg kommune organisert i Private barnehagers landsforbund (PBL).
Kritikkverdig kort høringsrunde
KOMMUNALSJEF: Espen I. Riiser i Tønsberg kommune. Foto: Tønsberg kommune.

Ved forrige høringsrunde av forrige forslag til ny finansiering av private barnehager kom det massivt med høringssvar. Nå er forslaget frisert litt og sendt ut på nytt.
Med kort svarfrist, poengterer Gunhild og de andre lederne. Forslaget kom 15. november 2024 og har frist allerede 6. januar 2025. Den korte svarfristen i seg sjøl er kritikkverdig, mener alle rundt bordet.
Høring av forslag til endringer i barnehageloven med forskrifter (driftstilskudd og pensjonstilskudd til private barnehager), heter det formelt (ekstern lenke).
Kort frist og komplekse problemstillinger
Hver og en av barnehagene og samla skal sende inn høringssvar. De oppfordrer foreldre og alle som er opptatt av en god barnehage å gjøre det samme. Tønsberg kommune sendte også inn svar rett før jul.
Det bekrefter kommunalsjef Espen I. Riiser til ReAvisa. Fristen var for kort til å rekke å behandle høringssvaret politisk, så det ble et reint administrativt svar. Det kan du lese i kommunens postlister.
– Må jo blir kjent med ungane
KONTORTID: Gunhild har en rein administrativ stilling i utgangspunktet, men fyller dagene sine også med mye tid ute blant ungene og resten av staben i Ramnes private barnehage. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Sjøl om det blir mye arbeid i å kjempe for barnehagens økonomi, så er det en stor overvekt med gode dager på jobb der Gunhild gjør kjerneoppgavene sine.
Brenner for faget
Hun har alltid passa på å inkludere seg sjøl og sine ansatte i faglige nettverk og kompetansegrupper.
Barna er ute, året rundt
SCORER BEST: Ramnes private barnehage har javnt over liggi i toppen av foreldreundersøkelser i alle år. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Barnehagen har alltid vært godt synlig i lokalsamfunnet. Re middelalderdager er fortsatt en viktig greie her, hver vinter. Så snart jula ble pakka ned, så er det middelalder-fokus her på nyåret.
Barna bruker skauen ved barnehagen og er på utflukter rundt om i Re, gjerne til fots på oppdagelsesferd. Her er de ute, året rundt.
Samfunnet er i endring
Ellers er en stor forskjell at flere barn tilbringer større deler av dagen i barnehagen: På 1990/2000-tallet hadde mange barn delte plasser, mens nå er det flere med full plass.
Samfunnet endrer seg, men barna er de samme. Nysgjerrige og aktive – og begge deler får de utløp for i Ramnes private barnehage.
– Elsker jobben min
OVERRASKELSESFEST: Gunhild Lie ble feira for å ha leda Ramnes private barnehage gjennom 25 år. Det skjedde på tampen av 2024, med hele barnehagen med barn og ansatte tilstede. Foto: Privat.

– Det var helt overveldende, forteller Gunhild, som elsker jobben sin – kanskje bortsett fra den evige kampen om kronene.