Annonse
Annonse
– Vi er ikke så glad i å sitte på rompa hele da’n. Og vi lærer mye mer her enn på skolen, egentlig.

– Vi er ikke så glad i å sitte på rompa hele da’n. Og vi lærer mye mer her enn på skolen, egentlig.

Annonse
Annonse
Stian Ormestad
Stian Ormestad
Annonse
Annonse

PRAKTISK LÆRING: – Vi surrer ikke bare rundt her, det er veldig gode skoledager der jeg føler vi lærer mye, forteller Marius (15). Klassekameraten Chris Johan (15) kunne ikke vært mer enig. Foto: Stian Ormestad.

Dette kunne du lese først iReAvisa på papir – last ned gratis!

– Vi trodde matte var bare masse tall på tavla, men nå skjønner vi at vi kan bli gode i fag ved å kombinere det med å skru og jobbe, sier ungdommene som bytter ut skolepult med arbeidsbenk en fredag hver skoleuke.

Det skjer på mekkeverkstedet til Tom Heitmann fra Hjerpetjønn, som ligger på Håsken i Andebu.Det var også her det ble arrangert rånetreff på tampen av fjoråret.

Matte i praksis

KLASSEROM MED OLJELUKT: En drøm som har gått i oppfyllelse for denne gjengen. Dette er tredje året med styrkeklassen ved Revetal ungdomsskole. Tom Heitmann huser klassen, og Frank Wedde er en av lærerkreftene og ildsjelene bak prosjektet. Foto: Stian Ormestad.

Lokalavisa var med styrkeklassen en skoledag og fikk se hvordan elever som tidligere trøbla med matte nå regner ut kompliserte regnestykker. Som for eksempel å regne ut volumet på en motor: Elevene måtte gjennom flere vriene steg på veien, men når det blir hengt på en praktisk oppgave blir lett som en plett.

Først finner de fram til volumet av hver sylinder, og så ganger det opp med fire, og til slutt kommer de helt korrekt fram til 1992 ccm på en toliter-motor.

Da ReAvisa var med på den innholdsrike skoledagen på tampen av fjoråret, var de åtte elever. Dette er tredje året med styrkeklassen ved Revetal ungdomsskole.

– Dette må prioriteres

Prosjektet fikk fødselshjelp fra lokalt næringsliv og flere foreninger, og ildsjel og teknisk geni Øyvind Skjeggerød fra Fon,tidligere slått til Ridder av Re, var den store mentoren. Fortsatt er det flere gode hjelpere med, men Revetal ungdomsskole bruker egne midler fra og med dette skoleåret – uten ekstra tilskudd til skolen.

Det starta opp for tre år siden på Sørum mek, nå hos Heitmann på Håsken. Med økonomisk drahjelp fra Re Rotary, Våle og Hjerpetjønn sanitetsforeninger, Meny Revetal og DNB Sparebankstiftelsen.

– Det var viktig for oppstarten for å se hva dette kunne bli, forteller ungdomsskolelærer Frank Wedde fra Ramnes,den foreløpig siste slåtte Ridder av Re.

Et klasserom med oljelukt

MOTOR-MATTE: Blokka til en firesylindra motor er utgangspunktet, og oppgaven er å regne ut motorvolumet. Foto: Stian Ormestad.

Etter at elevene på en imponerende måte har regna ut volumet av den firesylindra motoren, understreker Frank i praten med Revetal ungdomsskole-elevene:

Et klasserom med oljelukt, det er drømmen for denne gjengen – og det er en drøm som gikk i oppfyllelse.

Og det vil alltid være drømmen for noen elever.

Tilpassa opplæring i praksis

– Her skifter de dekk og skrur på motorer, de lærer noe hele tida. Vår oppgave, vi som er så heldige å være med som lærere her, er å kople det praktiske opp mot teori, sier Frank. Hilde Gulaker er også en viktig lærerressurs i dette prosjektet.

Digger alt med motor

STYRKEKLASSEN: En dag i uka legges skoledagen til Håsken og mekkeverkstedet til Tom Heitmann fra Hjerpetjønn. – Det er mye matte i motor-ting, sier en fornøyd gjeng med Revetal ungdomsskole-elever. Foto: Stian Ormestad.

Marius har ingen planer om å bli bilmekaniker, men kan godt tenke seg det som en hobby. Helst vil han bli elektriker. Kameraten Chris Johan vil veldig gjerne bli bilmekaniker.

En annen av elevene, Lars Kristian (14), er så heldig at han har fått sin helt egen veteran-Porsche som står på Håsken og som han og medelevene kan skru på. Det er nok å ta tak i på en over tredve år gammel bil.

– Jeg fikk den til konfen av en annen bilinteressert i familien, forteller en stolt 14-åring, før de alle kaster seg over motorrommet for å lære om hva som er hva.

Bedre trivsel på skolen, mindre fravær – og bedre karakterer

MYE Å SKRU PÅ: Lars Kristian (14) er så heldig at han har fått sin helt egen veteran-Porsche som står på Håsken og som han og medelevene kan skru på. Det er nok å ta tak i på en over tredve år gammel bil. Foto: Stian Ormestad.

ET MUST: Skal skolen ha tilpassa opplæring for alle, så må det også være en andel praktisk undervisning inn i skolen, mener ungdomsskolelærer Frank Wedde. Akkurat som Revetal ungdomsskole har med styrkeklassen. Foto: Stian Ormestad.

Dette kunne du lese først iReAvisa på papir – last ned gratis!

Mest lest i 2021: – Næmmen! Så gøy!

– Tusen takk, hilsen lokalavisa di.

Les mer omskoler i Re.

Annonse
Annonse

ReAvisa - lokalavisa for Re; Revetal, Ramnes, Våle, Vivestad, Undrumsdal og Fon


Avisa er gratis å lese på papir og nett. ReAvisa legges der folk møtes, du finner den i avisstativ på butikker, bensinstasjoner, spisesteder
og arrangement i Re. Opplaget er 3.000 / 6.000. Avisa blir godt lest, på venterrom, kafeer, og så videre. Nettavisa oppdateres javnlig og har i snitt over 6.000 lesere i uka - 27.211 brukere sist måned.

Vi lager ReAvisa:
Stian Ormestad, skrivende redaktør - Stian@ReAvisa.no
Håkon Westby, seniorfrilanser - Hakon@ReAvisa.no
Ledig engasjement som ungdomsfrilanser - ta kontakt

Tips om gode Re-saker!
Tips@ReAvisa.no

ReAvisa jobber etter Vær Varsom-plakaten for god presseskikk.

Vil du bidra?
ReAvisa er gratis å lese på papir og nett. Avisa er annonse- og folkefinansiert.
ReAvisa-vippsen er 54 02 82, ReAvisa-kontoen er 1506.09.87979.
Merk gjerne innbetaling med “gave”.

Annonse?
E-post: Annonse@ReAvisa.no så kan vi gi et godt tilbud.
Utgiver: Ormis Media AS.