Stusser du på disse svarte firkantene? Her er svaret:

I SOLVEGGEN: Nye energiløsninger vil spare miljøet for 30 tonn CO2-utspill i året, sammenliknet med pellets og parafin som varma opp den gamle skolen. Foto: Stian Ormestad.

De første sølvprikkene var rør og tilkoplinger til det som skulle komme – store svarte firkanter. – Er det solcellepanel?, spør en ReAvisa-leser. Ja, nesten, men ikke helt riktig:
Jordvarme og solfangere – og elektrisitet i back-up
Denne energiforsyningen skal stort sett holde i det vanlige. Både solfangere og jordvarme går inn i det samme systemet, som kan avlaste hverandre hvis det trengs. Og skulle det skorte på begge deler, finnes elektrisitet som back-up.
CO2-reduksjon på 30 tonn årlig
Solfangerne skal bare være på sørveggen. Først var planen svømmehallen, men det viste seg at det mest optimale var sørveggen mot resten av Revetal. – Her er det mest gunstig med størst effekt, helt klart. Her kan det fanges sol så å si hele dagen lang, forteller prosjektlederen.
Dessuten er solfangerne godt synlig. Det er ment at de også skal brukes i undervisningsopplegg, der elever kan lese av målinger og regne ut effekter, som en del av opplæringen i flere fag.
Og med denne plasseringen vil det aldri komme noe i veien som skygger for panelene. Mellom sørveggen på idrettshallen og Kåpeveien kommer det en ny kunstgressbane med tida.
Kvitta oss med pellets og parafin
Med jordvarme, solfangere og elektrisitet i back-up, trengs ikke lenger pellets og parafin.