
Stort engasjement rundt sammenslåing – med hvem?

STÅR PÅ STAND: Svein Holmøy (SP), Lars Jørgen Ormestad (AP), Bent Sørsdal (V), Tove Øygarden (H) og Thorvald Hillestad (SP). Foto: Privat.

Kommunesammenslåing - hva mener du?
Re bør bestå som egen kommune
Re bør slå seg sammen med Horten
Re bør slå seg sammen med Tønsberg
Re bør slå seg sammen med Holmestrand
Vis resultater
Loading ...

– Folk var overraskende interessert i saken, mange stoppa opp og prata med oss – mange flere enn når vi står på stand ved kommunevalg, forteller Odd Gjerpe (KrF).
RE + ? Odd Gjerpe (KrF) har tidligere staka ut kursen mot Horten. Nå holder han imidlertid alle dører åpne til retningsvalget er landa. Også Bent Sørsdal (V) er svak for Horten. Foto: Privat.

– Noen er sinna for at de er fratatt muligheten til å få sagt sin nei-mening, mens andre motstandere har innsett situasjonen og argumenterer i forskjellige retninger.
– Så mange som halvparten av de vi snakka med hadde en mening om retning, anslår Gjerpe. – Da gikk det mest mot Tønsberg, men det var også mest engasjement i negativ forstand når Tønsberg var tema.
STORT ENGASJEMENT: Flere som stoppa og diskuterte nå, enn i lokalvalgkampen. Det var inntrykket til flertallspartiene på stand sist helg. Foto: Privat.

Arbeiderpartiet var en ivrig forkjemper for en sammenslåing nordover med Holmestrand, Hof og eventuelt Sande.
– Foreløpig vil vi ikke konkludere med noe som helst. Vi ser av rapporten at nye Holmestrand kommer svakest ut for oss, men alle alternativene er med til den dagen vi føler oss sikre på hva som er best for Re.
– Vi i Senterpartiet ønsker ikke å bli en diktert utkant i en stor by. Vi vil være en likeverdig partner i en ny kommune som kan forvalte alt det som fungerer bra i dag, og som vi i Re er stolte av.
RE + ? Frode Hestnes (FrP) og Thorvald Hillestad (SP) diskuterer kommunesammenslåing med reinger på Re-torvet. Foto: Privat.

Partiet tok til orde for å åpne døra i andre retninger enn nordover mot Holmestrand i forrige runde. Nå står døra på vidt gap til både Tønsberg og Horten.
Frode Hestnes (FrP) svarer svært kort på ReAvisas spørsmål: – FrP har ikke valgt retning enda.
Det skinte gjennom på folkemøter i fjor at «ja til kommunesammenslåing» var viktigere enn å krangle om retningsvalget. Spesielt da det ble spurt om hvorfor ikke Tønsberg var et alternativ.
KAMPANJESTART: Fredag og lørdag 20 – 21. mai sto flertallspartiene på stand på Revetal og delte ut flyers og tok gjerne en diskusjon med folk flest. Foto: Privat.

I 2009 skreiv ReAvisa omRe Venstre som dro i nødbremsen. Venstre mente den gangen at folket måtte spørres før de folkevalgte pekte ut retning for et interkommunalt samarbeid – som i siste instans kunne ende med sammenslåing.
– Horten-valget gjelder inntil videre, men vi lytter selvfølgelig til argumenter og lar det ikke gå personlig prestisje i dette, sier Elin Berg Schmidt (V).
– Vi pekte på den retningen, men det var mest for å skape debatt. Nå er vi veldig lydhøre for hva befolkningen sier og leser utredningen med stor interesse. De to aspektene er viktigere enn hva vi som parti mener, sier Odd Gjerpe (KrF).
– Både Horten og Tønsberg står sterkere etter å ha lest utredningen, og Holmestrand står svakere. Men vi låser ikke døra for noen, understreker Gjerpe.
I kveld mandag 23. mai er det gruppemøter for partiene på kommunehuset på Revetal. Nå må retningen snart stakes ut for både det ene og det andre partiet.
SPENNENDE RETNINGSVALG: I forrige runde klarte flertallet å samle seg bak et retningsvalg som ikke alle var helt enig i – mot Holmestrand. Nå i omkampen står både Tønsberg og Horten sterkt, etter at begge har åpnet døra og ønsker Re velkommen til byen. Reingene får ikke stemme over alternativene i en ny folkeavstemning, og heller ikke si sin mening gjennom lokalvalg. Ved neste lokalvalg er Re kommune mest sannsynlig historie. Foto: Stian Ormestad.

Hvis de to mest ivrige forkjemperne for sammenslåing nordover mot Holmestrand fortsatt står på det – les de to største partiene i kommunestyret ved Senterpartiet og Arbeiderpartiet – får det støtte fra 12 representanter.
Hvis de som hele tida har virka litt mer lunkne til alternativet nordover klarer å samle seg om enten Tønsberg eller Horten, blir det FrPs fire, Høyres fire, KrFs to og Venstres ene stemme – totalt 11 stemmer.
De to partiene har stått utenfor det gode selskap og stemt i mot både det ene og det andre når det gjelder sammenslåing.
Det er heller ikke utenkelig at ett eller flere partier blir splitta i synet på hvem Re skal slå seg sammen med. I lokalpolitikken i Re er det ikke gitt at alle fra samme parti stemmer likt i alt og ett, heller tvert om.
Les også:Her går startskuddet for en ny runde på kommunesammenslåing
Les også:Hvis du trodde folkets nei var enden på visa, må du tro om igjen!
Les også:Sammen om sammenslåing: – Innbyggerne skal bli hørt
Les også:– Vi må forholde oss til retningsvalget – ikke noe annet
Les også:– Hele dette opplegget er å holde innbyggerne for narr
Les også:På tide å slipe sverdene igjen?