
Plukker søppel rundt skolen: – Blir strøkent til 17. mai!

RYDDER OPP: Sofie (8) og Sara (7) har sammen med alle de andre 2. klassingene ved Røråstoppen skole rydda rundt skolen og i skauen – og resultatet i form av den store søppelhaugen bak dem har overraska dem veldig. Foto: Stian Ormestad.

Dette kunne du lese først iReAvisa på papir – last ned gratis.
2. trinn på Røråstoppen skole har de siste par ukene plukka søppel som en del av undervisning i temaet bærekraftig utvikling.
Og dette skal de jobbe med fram til sommerferien, forteller naturfaglærer Åse Eia. Elevene gleder seg til å fortsette på den viktige jobben.
Skadelig søppel
STOR SØPPELHAUG: Og dette var søppelfangsten etter bare en dag med søppelplukking i skogen rundt skolen. Foto: Stian Ormestad.

– De så ut som en bøling med pakkesler da vi kom tilbake til skolen etter en runde i nærområdet her, forteller naturfaglærer Åse – imponert over innsatsen og pågangsmotet til 2. klassingene.
– Så snakker vi om hvordan natur og dyreliv kan ta skade av all søppelet – at alt henger sammen med alt.
Plast og alt mulig annet rart
Dette har tydelig gjort inntrykk på 2. klassingene, som er superivrige etter å komme seg ut og plukke mer søppel. De viser fram den store søppelhaugen til ReAvisa, og det er resultatet av bare den aller første dagen med søppelplukking.
– Vi skal uansett plukke det opp, for det er helt sikkert masse mer søppel rundt omkring på skolen og i skogen rundt her.
Kommunen kaster søpla
SKRYTER AV INNSATSEN: Tor Arne Ueland fra teknisk i kommunen og Åse Eia, naturfagslærer på Røråstoppen skole. Foto: Stian Ormestad.

– Også er det ekstra fint å få det ekstra fint før 17. mai – det var egentlig det vi først tenkte på. Alt det som ligger i skogen kan blåse rundt overalt, inn på skolen vår, og det kan bli med vannet i bekken ut i havet. Ingenting av det er bra, uansett hvor søppel ender opp.
Elevene varsla nemlig Tønsberg kommune, og Tor Arne Ueland på teknisk tok turen for å se på all søpla.
Han forteller at kommunen tar seg av å kaste det, og han skryter av det elevene har gjort.
Gamle synder
Med seg har Tor Arne fra teknisk etat Berit Svensson fra landbrukskontoret. Det er tydelig at mye plastsøppel stammer fra landbruket. – Dette er en utfordring – og også en oppfordring – til bøndene: Rydd opp i plasten deres, sier Berit fra landbrukskontoret.
– Men vi ser at dette er ikke noen som har liggi i ett år eller to, dette er noe som har liggi lenge. Vi merker en annen tankegang i hele samfunnet, også blant bøndene.
Perfekt til 17. mai!
MYE Å RYDDE OPP I: 2. klassingene ved Røråstoppen skole har rydda i flere skoletimer fram til 17. mai. Foto: Stian Ormestad.

Det neste på planen for 2. klassingene er å rydde opp i pinner, blad og løv – rett og slett all kvist og kvast som ligger rundt om på skoleområdet etter vinteren.
Dette skal samles sammen og legges i skogkanten, så det brytes ned naturlig, forteller naturfaglærer Åse Eia.
SØPPELHAUG: Dette er godt å få ut av naturen og inn i kretsløpet ved avfallstasjon. Det første sørger 2. klassingene ved Røråstoppen skole for, det siste sørger teknisk i Tønsberg kommune for. Foto: Stian Ormestad.
