
– Dette skaper stor skuffelse og forbannelse

SKUFFA OG FORBANNA – OG TRIST: Lokaldemokratiet vil lide under denne reduksjonen av antall kommunestyre-representanter, mener varaordfører Steinar Solum (SP). Foto: Stian Ormestad.

Flere steder flagges det ikke: – Er vi i Re helt glemt?
Steinar Solum (SP) møter lokalavisa på landet i rådhuset i by’n. Her har han vært aleine som kommunestyrerepresentant i bystyret, før sammenslåinga med Re – som førte til Senterparti-makt og varaordfører-posisjon.
Stor skuffelse og forbannelse
– IKKE STEDET Å SPARE: – Demokrati koster, men det er så viktig at hele kommunen er representert. Det er ikke her vi skal spare, mener Steinar Solum (SP) om reduksjon i antallet kommunestyrerepresentanter i nye Tønsberg kommune. Foto: Stian Ormestad.

Ansiktsuttrykk og kroppsspråk taler for langt sterkere kraftuttrykk enn det varaordføreren tillater sitert på trykk:
– Du kan trygt si at dette skaper stor skuffelse og forbannelse i Senterparti-gruppa. Det kan du skrive.
En viktig Re-sak i sammenslåinga
Saken er at kommunestyret i Tønsberg behandla nytt politisk reglement sist uke. Og der ble antall kommunestyrerepresentanter redusert.
Re hadde 25 kommunestyrerepresentanter. Tønsberg hadde 39. Etter sammenslåingen skulle antallet i den nye kommunen være 49 – for å sikre bredest mulig representasjon også i den nye storkommunen.
Omkamp allerede nå
Det ble en politisk drakamp i kulissene, som kort fortalt endte med et kommunestyrevedtak onsdag 18. mai på å gå ned til 43 representanter. Overraskende – og provoserende – for Solum og resten av Senterpartiet, brøyt AP ut av posisjonen og stemte med Høyre og FrP.
Dermed sikra Arbeiderpartiet et flertall for å redusere antall kommunestyrerepresentanter til 43.
Klart brudd på hva folk hadde god grunn til å forvente
Steinar Solum veit nesten ikke hvor han skal begynne på sitt resonnement i prat med ReAvisa, for han har tydelig så mye på hjertet at han bobler nesten over. Han kjenner saken godt – og han veit historien bak:
I den politiske plattformen står det at dette skal evalueres rundt disse tider, og det ble gjort – av ei arbeidsgruppe leda av den samme Steinar Solum.
Færre folk – dårligere representasjon
Konklusjonen var at vi burde beholde dagens 49 representanter – av flere grunner: – Ønsker vi hele kommunen representert, klarer vi det best ved å beholde dagens antall – ikke redusere det.
Varaordføreren har snart tjue års erfaring fra Tønsberg-politikken. Han viser til hva som skjedde da Sem ble slått sammen med Tønsberg.
Må ha folk med – også fra Re
– Da gikk vi også opp til 49 representanter i kommunestyret, nettopp for å sikre den geografiske spredningen i representasjon. Så gikk jo det seg til, og vi reduserte til 39 – men det tok tjue år! Tjue år – fem perioder – hadde vi 49 representanter.
I gamle Re holdt det med noen hundre innbyggere bak hver kommunestyrerepresentant. I nye Tønsberg kreves det nesten tusen flere.
Et stadig trangere lokaldemokratisk nåløye
Nye Tønsberg kommune har allerede i dag ett av de trangeste lokaldemokratiske nåløyene – og det vil bli bare enda trangere. Dette provoserer varaordføreren, som har finni fram noen tall:
Sammenslåtte Nøtterøy og Tjøme kommuner har i Færder snaut 700 innbyggere bak hver kommunestyrerepresentant. Tallet for Horten er enda litt lavere, rundt 660. I gamle Re var det langt lavere, snaut 400.
Dette vil tjene de store og gå utover de små
– Men dette vil i mange partier føre til dårligere representasjon fra distriktene, sier Solum som frykter at folk fra folkerike områder vil prioriteres på toppen av listene.
– Ja, du kan ta med «trist» også. Det kan du skrive. Det er trist at vi endte opp med å redusere antallet – og at Arbeiderpartiet ble med på å sikre flertall for det.