
Sensasjonen i lokalavisa var ikke så sensasjonell, likevel: – Vi som sprang rundt i skauene her som guttunger har visst om dette i alle år

RETT SKAL VÆRE RETT: – Vi kan a’ bare glømme det – det er a’ bare noen gamle gubber her oppe som veit om detta, sier en i kaffeslabberaset og alle ler godt. – Men rett skal være rett?, mener Re-daktøren som gjerne tar i mot litt kjeft for feilinformasjon i ReAvisa. Det ble den mest hyggelige og lærerike kjefta Re-daktøren har fått. Foto: Stian Ormestad.

Les om sommerens funn i ReAvisa på papir– last ned gratis.
I den siste ReAvisa skreiv vi om et «sensasjonelt» historisk funn, der rester av en konteiner fra flydropp under krigen dukka opp på svaberget ved badeplassen på Merkedammen i sommer.
Slo på stortromma – tok helt feil
MINNESMERKE – OG KONTEINER: En av konteinerne fra flydropp under krigen har liggi i terrenget ved minnesmerket på Høymyr. Vidar Vallumrød la den ved minnesmerket med den gode siden fram og tok dette bildet sist helg. Foto: Privat.

«HÅPET ER LYSEGRØNT»: Minnesmerket på Høymyr kom opp tidlig på 1990-tallet, med en stor markering i 1995. Foto: Privat.

Ikke rart historielagsleder og Re-daktør tenkte: Dette er første gang! Men det skulle raskt vise seg å ikke stemme.
At det ikke stemmer, er det ikke så mange som veit om, rett og slett.
Strammer opp Re-daktøren
SENSASJONELL FORSIDE: – En liten sensasjon, rett og slett, lot historielagsleder Kåre Holtung seg sitere på i ReAvisa. For teksten på lappen i utstillinga på Bygdetunet Brår viser seg å være feil, ifølge de lokalkjente gamlegutta i Vivestad. Faksimile: ReAvisa september 2022.

MÅ OPPDATERES: «Det har ikke vært mulig å finne noen av dem igjen», er beviselig feil etter en prat på Ti-kaffen i Vivestad. Ramnes historielag må oppdatere informasjonen i utstillinga si på stabburet på Bygdetunet Brår. Og lokalavisa må rette opp feilinformasjon i sine spalter. Foto: Stian Ormestad.

Men det er ingen «sensasjon», for det er rett og slett feil «at det aldri før har lyktes å finne konteinere» fra flydropp over Re, som det står i historielag-utstillinga.
– Vi tenkte at Re-daktøren har tatt litt for mye Møllers tran, sier Vidar Vallumrød og humrer godt sammen med resten av gjengen.
Ligger lite synlig godt utafor allfarvei
SKAL TAS VARE PÅ: Konteiner-restene som ble finni i sommer og historien deres nøstes videre i, og de skal bevares på best mulig måte for ettertida. Men at det var en «sensasjon», det stemmer nok ikke. Likevel er sommerens funn et aldri så lite mysterium fortsatt. Foto: Stian Ormestad.

SKRØPELIGE GREIER: Kanskje har denne konteineren liggi i Merkedammen helt siden den ble tømt for forsyninger, ammunisjon og våpen av hjemmestyrkene for 77 år siden. I sommer ble den finni, uten at vi aner av hvem. Historielag-leder Kåre Holtung hører gjerne fra alle som kan vite noe. Foto: Stian Ormestad.

Det ligger en konteiner ved et minnesmerke for flydroppene ved Høymyr, og det ligger rester av en annen under et tre der konteinerne opprinnelig skal ha blitt gjemt etter at de var tømt.
Vidar tok seg en tur forrige helg for å se om disse fortsatt lå der, og det gjorde de. Ingen har tenkt annet enn at disse gamle krigsminnene bare kan ligge der.
Ingen har gjort noe med det
MERKEDAMMEN: I dette området slapp allierte fly forsyninger, våpen og ammunisjon til hjemmestyrkene som kjempet mot nazi-okkupasjonsmakta under 2. verdenskrig. Foto: Stian Ormestad.

POPULÆRT TUROMRÅDE: I dag er Merkedammen-området et populært turområde, men slipp-plassene ligger utafor allfarvei og opptråkka stier. Foto: Stian Ormestad.

Merkedammen er et populært turområde, men det går ingen opptråkka turstier der disse konteinerne ligger. – Vi som har vokst opp i Vivestad, vi veit om disse stedene, sjøl om det neppe er noen naturlige turmål.
– Vi kan a’ bare glømme det – det er a’ bare noen gamle gubber her oppe som veit om detta, sier en i kaffeslabberaset og alle ler godt.
– Men rett skal være rett?, mener Re-daktøren som gjerne tar i mot litt kjeft for feilinformasjon:
– Var ikke så opptatt av noe gamle greier fra krigen
– Vi interesserte oss ikke for historie som guttunger, forteller en annen. De har aldri tenkt «sensasjon» om dette, før de leste ReAvisa sist. – For oss er dette bare noe vi alle alltid har visst om.
Disse gutta er like kjent i skauen «sin» som alle andre som har vokst opp utpå landet er i skauen «sin». Ingen kjenner naturen og nærområdet bedre enn de som har vokst opp der.
– Vi var mer opptatt av å fiske og leke, og ikke historie, så vi tenkte ikke videre over noe gamle greier fra krigen.
Aldri så gæli at det ikke er godt for noe
MÅ VÆRE LOKALKJENT: Her skjuler det seg rustne rester fra flydropp under krigen. Noen av restene ligger fortsatt der konteinerne opprinnelig skal ha blitt gjemt etter de ble tømt for forsyninger, ammunisjon og våpen under krigen – under et tre. Stort sett bare lokalkjente har visst om dette. Foto: Privat.

RESTER AV EN BÅNN: Etter å ha skrapa vekk litt jord, kom også disse restene til syne – Vidar husker plasseringa under treet fra da han var guttunge. Foto: Privat.

Det mest interessante er kanskje likevel at ingen av de konteinerne de veit om har blitt borte. Det kan Vidar bekrefte etter en tur i terrenget.
Så den konteineren som ble finni i sommer er en «ny», ingen på 10-kaffen kan skjønne hvor den kommer fra.
Dermed er det veldig interessant å få tips om denne – fortsatt.
Viktig – og korrekt – historieformidling
Lokalavisa har fått flere interessante tips som følge av «sensasjon»-saken. Blant annet om den konteineren som visstnok landa feil og aldri ble finni under krigen – denne var komplett med alt innhold av forsyninger, våpen og ammunisjon.
Kåre Holtung og historielaget har også fått noen interessante telefoner – og skal rette opp i opplysningene i sin utstilling på Bygdetunet Brår.
Han forteller at historielaget nøster videre i historien til konteineren som ble finni i sommer, det er bare å ta kontakt for alle som veit noe.
PLANLEGGER NY TUR PÅ GAMLE STIER: Ti-kaffe-gjengen planlegger å ta turen rundt i skauene de lekte i som guttunger, for å se igjen de gamle krigsminnene de alltid har visst om, helt siden de lekte i skauen «sin» som guttunger. Foto: Stian Ormestad.

TI-KAFFEN: Hver onsdag klokka 10.00 møtes «gamlegutta» til kaffe og prat i Bygdestua på Sagatun. Sist onsdag var høstværet så fint at de ble sittende ute. Vidar Vallumrød (lengst til venstre på bildet) var våken og sa først ifra til ReAvisas om feilen i papiravisa. Re-daktøren kom for å få kjeft, men det ble en veldig hyggelig og lærerik korreks. Foto: Stian Ormestad.
