
Revetal kolonial åpner dørene til uka

STARTER PÅ SCRATCH: Kristine Mathilde Formo (31) har store planer for en liten butikk på Revetal. Foto: Stian Ormestad.

Kortreist, økologisk mat, husholdningsartikler, en kaffekopp og en enkel blings. Det er hva du får handla nårRevetal kolonialåpner dørene.
Det blir ikke mange varer i hver kategori, for det blir det ikke plass til på 100 kvadratmeter butikkareal. Derfor vil du ikke kunne velge og vrake i leverandører, men det blir derimot ett kvalitetsprodukt som du veit hvor kommer fra og hvordan det er produsert, i hver kategori.
LEIER LOKALER: I denne bygningen nordvest på Revetal kommer Revetal kolonial. Foto: Stian Ormestad.

– Begge deler er det beste, men det viktigste er uansett å vite hvor maten kommer fra og at det er produsert på en skikkelig måte.
Derfor ble Kristine så glad da hun åpnaReAvisa februar 2016, og så ordskya med hva folk ønsker seg på Revetal: «Bondens marked» lyste mot henne.
Kristine er opprinnelig fra Asker, der besteforeldre dreiv en kolonialforretning hun var mye i som liten. Hun havna på Revetal på grunn av en av Res mange kjekke, unge menn, Thomas Stange fra Fon. Sammen har de etablert seg i Revetal 3. Hun er utdanna agroøkolog og har en master der hun tok for seg andelslandbruk i Norge. Mye av studiene tok hun utenlands, og i USA ble drømmen om en butikk som Revetal kolonial født.
DRØM: Kristine har gått inn med halvparten av startkapitalen i lån, og resten er tatt av sparepengene. Foto: Stian Ormestad.

I butikkhyllene vil du finne småskalaprodusenter, helst lokale – men også noen på andre kanter av landet. Lokalt vil det blant annet bli yoghurt fra Holt gård, kjøtt fra Smaksprodukter i Fon, grønnsaker og bær fra gårder i sesongen, med mye mer.
Mer langreist mat blir økologiske tørrvarer, kaffe og oster. – Vi har så mange gode oster i Norges land, så der vil det bli et utvalg i butikken, lover Kristine.
Hele lokalet i Cederoth-bygget, på andre sida av Bispeveien for Gran VVS, er på cirka 120 kvadratmeter, der butikken blir på 100 kvadratmeter. Lokalene vender ut mot Bispeveien og vil bli godt synlige for forbipasserende. Det blir også et kafehjørne med et lite kjøkken, der du kan kjøpe dagens suppe og blingser.
Hun har planer om å lage sunne matkasser, der kanskje hyttefolket som kjører gjennom Revetal er den største målgruppa.
Kristine gjør det aller meste sjøl, men får hjelp av samboer Thomas Stange og gode venner til å gjøre butikken klar til åpning.
– Det er ikke sikkert at alt er helt oppe og går enda – men vi er i gang på et eller annet vis fra og med da. Så får alt ramle på plass litt etter hvert. Vareutvalget vil også variere litt etter sesong.
I det daglige skal hun drifte butikken alene, og på sikt håper hun på økonomi nok til å ansette hvert fall en butikkmedarbeider.
12-TIMERS ARBEIDSDAG: Kristine er ikke redd for lange arbeidsdager, men håper det på sikt vil bli mulig å ansette en butikkmedarbeider. Foto: Stian Ormestad.

Butikken skal driftes så rimelig som mulig, og de som velger å handle hos Revetal kolonial vil kanskje komme billigere unna enn i dag.
– Kjøtt kan bli litt dyrere, men ved å for eksempel kutte litt ned på kjøttforbruket og gå opp på grønnsaker – så blir det ikke dyrere i det lange løp.
Løsvekt er også en god ting for miljøet, ved å spare på emballasje. Du kan ta med deg emballasje sjøl, eller kjøpe i butikken. Asvo Revetal leverer tøyposer som kan kjøpes i butikken.
Kristine er ikke redd for lange arbeidsdager: – 12-timersdager gjør ingenting når du jobber med drømmen din, og gjør noe som er meningsfylt og morsomt, mener hun.
MYE SKAL PÅ PLASS: Revetal kolonial åpner dørene til uka, torsdag 3. mars. Foto: Stian Ormestad.
