
Her er Re VGS-elevene helt (vei)sjef!

I ARBEID: Re VGS-elevene har fått ansvaret for oppgradering av grusveien Merkedamsveien i Vivestad. Foto: Stian Ormestad.

Elever og bedrifter skryter av pionerprosjekt på Re VGS: – Her knyttes det mange nyttige kontakter!
Fra i høst får elevene ved anleggsteknikk på Re videregående skole en helt ny mulighet til å lære seg veivedlikehold i praksis:
RE VGS-ELEVER: Norah Norum Sørby (17) fra Tønsberg og Andreas Wigart (17) fra Holmestrand, og anleggsleder og lærer Bent Gunnerød. Foto: Stian Ormestad.

Alle skal prøve seg på alt
Alle de 43 elevene i klassen grøfter, lager stikkrenner, sprenger vekk fjell, med mer, og på den måten får et best mulig utgangspunkt når de fra neste år skal ut i praksis som lærlinger.
Her er det gravemaskiner, dumpere, traktorer og en borerigg, og alle elever får prøve seg på alt. Og det er et realt stykke arbeid som skal gjøres:
En bra og moderne maskinpark
DUMPER IKKE: Re VGS har i mange år hatt gode tall for bestått videregående utdanning. Dette vil bidra til at skolen blir enda bedre, tror Re VGS-elevene, som også skryter av en bra og moderne maskinpark ved skolen. Foto: Stian Ormestad.

GODT SYNLIG: At Re VGS er veisjefer langs Merkedamsveien er godt skilta. Foto: Stian Ormestad.

Snart ikke mer å grave i Bergsåsen
Det er skolens første oppdrag av sitt slag, kan Bent Gunnerød, anleggsleder på vegne av Re VGS, fortelle:
– Vi har opparbeida mye for egen skole, Re kommune og lokale idrettslag, som for eksempel på Bibo og i Bergsåsen. Men nå er det snart ikke noe mer å grave rundt skolen, så det er veldig bra for elevene å få nye utfordringer – som dette.
– Dere kommer til å huske denne jobben for resten av livet, sier Bent til elevene sine: – Her kommer dere sikkert til å kjøre mange ganger, når dere skal opp på Merkedammen og bade. Da kan dere være litt ekstra stolte!
Stor læringsverdi – og penger spart
PRESSEKONFERANSE: I øs pøs regnvær var både presse og politikere tilstede for å prate med representanter for skole og anleggsnæringa: Elisabeth Holien og Arve Høiberg, ledere av henholdsvis hovedutvalg for samferdsel og hovedutvalg for kompetanse i fylkeskommunen, elevene Norah og Andreas, Re VGS-lærer og anleggsleder Bent Gunnerød, og Jørn Carsen Evensen, regionsjef Maskinentreprenørenes forening (MEF). Foto: Stian Ormestad.

Arve Høiberg (AP), leder av hovedutvalg for samferdsel i fylkeskommunen, forteller at framover vil det bli tenkt på videregående skoler ved utlysning av nye kontrakter.
– Dette vil bli regelen, ikke unntaket – slik det har vært fram til nå, sier Arve som på den ene siden ser verdien av å lære ute i felt for elevene, og samtidig på den andre siden å spare penger. En vinn-vinn-situasjon, rett og slett.
VANNPROBLEMER: Re VGS-elevene får en skikkelig utfordring i arbeidet med Merkedamsveien. Foto: Stian Ormestad.

Det anslås at prislappen blir en femtedel av kostnaden ved bruk av en ordinær entreprenør.
Reelle prosjekt
Jørn Carsen Evensen, regionsjef i Maskinentreprenørenes forening (MEF), understreker hvor viktig det er for rekrutteringen til faget at elevene får prøve seg på reelle prosjekt allerede i skolegangen.
Elisabeth Holien (AP), leder av hovedutvalg for kompetanse i fylkeskommunen, er stolt av samarbeidet, – og særlig viktig er det for elevene.
Fine skoledager
ANNERLEDES SKOLEDAG: Hermann Sjøgren (17) fra Sande digger å jobbe, istedenfor å sitte ved skolepulten. Han og klassekameraten hadde heller ikke tid til å ta pause da det var invitert til pressekonferanse i Merkedamsbakken. Foto: Stian Ormestad.

Rett oppi veien driver en klassekamerat med akkurat det samme. De springer litt att og fram for å utveksle erfaringer og planlegge jobben videre, mellom all gravinga.
– Om jeg skal jobbe med veier eller noe annet, det veit jeg ikke helt enda. Jeg liker det meste vi kan jobbe med etter å ha gått anleggsteknikk.
– Dette er veldig gøy da, sier han om veiarbeidet langs Merkedamsveien.
PRESSEKONFERANSE: – Vi har bare hatt fint vær her, forteller elevene som har tjuvstarta arbeidene tidligere i høst. Men da presse og politikere var invitert til anleggsplassen, pøsa regnet ned. Foto: Stian Ormestad.
