Annonse
Annonse
Re lykkes med integrering: Andelen innvandrere i jobb er så å si like høy som andelen i befolkningen forøvrig

Re lykkes med integrering: Andelen innvandrere i jobb er så å si like høy som andelen i befolkningen forøvrig

Annonse
Annonse
Stian Ormestad
Stian Ormestad
Annonse
Annonse

GODE TALL: Statistikken Lars Jørgen Ormestad (AP) viser til tyder på at mye gjøres riktig i Re når det gjelder integrering. Derfor vil Re Arbeiderparti sammen med flertallet i kommunestyret at Re kommune skal bosette 20 flyktninger i 2017. Foto: Stian Ormestad.

Tall og statistikk fra Integrerings- og mangfolddirektoratet (IMDI) kan brytes ned til kommune for kommune. Sjekkstatistikken for Re kommune her– der vi får full score på ett veldig viktig punkt:

I Re kommune utgjør innvandrerne 9,5 prosent av befolkningen per 2015, på landsbasis er tallet 13,4 prosent.

FLYKTNINGER I RE: Mariam Milaji (26) og Firas El Mostafa (37) og deres fem barn er blant de 35 flyktningene som ble bosatt i Re i 2016. Les om deres flukt fra Syria til Re her. Foto: Stian Ormestad.

Og det er ikke langt unna det samme tallet for befolkningen unntatt innvandrere. Blant innvandrere var 66 prosent i arbeid i 2014, noen færre i 2015, blant befolkningen unntatt innvandrere var tallene for de samme åra 71 og 69,2 prosent i arbeid.

VIL BOSETTE FLERE: – En rørende omsorg for flyktninger fra Re Høyre, sier Heming Olaussen (SV) med et tjukt lag ironi. Foto: Stian Ormestad.

Spørsmålet for 2017 er om Re kommune skal bosette 20 flyktninger, som staten ber oss om – eller 15 som rådmannen anbefaler. Rådmann Trond Wifstad forteller om utfordringer i flyktningarbeidet.

– Det er greit å være ærlig på at det finnes utfordringer, mener Ulf Lund Halvorsen (MDG) – men han vil likevel heve antallet fra rådmannens halvering fra 30 i 2016 til 15 i 2017, til statens anbefaling på 20 i 2017.

– Rådmannen og hans stab skal berømmes for å jobbe hardt og for å strekke seg langt etter den politiske viljen om at Re skal være en varm kommune – også for flyktninger som trenger et sted å bo.

FIKK FLERTALLET MED SEG: Ulf Lund Halvorsen (MDG) argumenterer for å ta i mot 20 flyktninger, som staten ber oss om. Her ser vi ham sammen med «arvtakeren» i kommunestyret, Kari Proos. Hun tar over MDGs sete på nyåret, ettersom Lund Halvorsen har meldt flytting til Tønsberg. Foto: Stian Ormestad.

Trond Ekstrøm (FrP) viser til at Re FrP har fulgt rådmannens anbefaling, år etter år. Det skjer også denne gangen.

– Det er kvalitet som teller, ikke kvantitet, mener Tove Øygarden (H). – Re kommune må ha kapasitet til å hjelpe hver enkelt flyktning, og alt det hver enkelt har med seg av bagasje av traumer og vonde opplevelser.

SIER NEI: Tove Øygarden (H) vil ikke ta i mot så mange flyktninger til Re som staten – og hennes egen blå-blå regjering – ber oss om. Høyre får bare støtte fra FrP om å bosette 15 flyktninger i 2017. Foto: Stian Ormestad.

– Men med den omsorgen vil mange flyktninger, som har fått innvilget opphold, fortsette å bo i mottak, hvis ikke vi eller andre kommuner tar de i mot. Hva slags omsorg er det?

Senterpartiet signaliserer støtte til forslaget om 20, men Heidi Myhre (SP) mener kommunene må legge press på IMDI for økte statlige overføringer.

– Når vi først tar i mot flyktninger, må vi også klare å ta de i mot på en god måte. Alt tyder på at det klarer vi her i Re.

FAMILIEGJENFORENING: Trond Ekstrøm (FrP) minner om familiegjenforening – som kommer i tillegg til det antallet våre folkevalgte vedtar å bosette. Derfor vil FrP begrense antallet til 15. Foto: Stian Ormestad.

– Det ligger an til en rekordhøy bosetting i år, med over 15.000 bosatte flyktninger i Norge. Kommunene har gjort en formidabel jobb. Re kommune har bosatt hele 35 flyktninger så langt i år, forteller Morten Tjessem, seksjonsleder regionkontor Øst.

FLYKTA PÅ GRUNN AV BARNA: Mariam Milaji (26) har minstejenta Rimes (2) på fanget. Hun ble født mens familien var registrert som flyktninger i Libanon. Les hele historien om reisen fra Syria til Re her. Foto: Stian Ormestad.

Annonse
Annonse

ReAvisa - lokalavisa for Re; Revetal, Ramnes, Våle, Vivestad, Undrumsdal og Fon


Avisa er gratis å lese på papir og nett. ReAvisa legges der folk møtes, du finner den i avisstativ på butikker, bensinstasjoner, spisesteder
og arrangement i Re. Opplaget er 3.000 / 6.000. Avisa blir godt lest, på venterrom, kafeer, og så videre. Nettavisa oppdateres javnlig og har i snitt over 6.000 lesere i uka - 27.211 brukere sist måned.

Vi lager ReAvisa:
Stian Ormestad, skrivende redaktør - Stian@ReAvisa.no
Håkon Westby, seniorfrilanser - Hakon@ReAvisa.no
Ledig engasjement som ungdomsfrilanser - ta kontakt

Tips om gode Re-saker!
Tips@ReAvisa.no

ReAvisa jobber etter Vær Varsom-plakaten for god presseskikk.

Vil du bidra?
ReAvisa er gratis å lese på papir og nett. Avisa er annonse- og folkefinansiert.
ReAvisa-vippsen er 54 02 82, ReAvisa-kontoen er 1506.09.87979.
Merk gjerne innbetaling med “gave”.

Annonse?
E-post: Annonse@ReAvisa.no så kan vi gi et godt tilbud.
Utgiver: Ormis Media AS.