Annonse
Annonse
Halvard Brundtland (17) tok ordet – og vant

Halvard Brundtland (17) tok ordet – og vant

Annonse
Annonse
Stian Ormestad
Stian Ormestad
Annonse
Annonse

TALEGAVE: Halvard Brundtland (17) fra Søndre Holm gård i Våle får overrakt blomster og sjekk etter seieren i «Ta ordet!» 2018. Foto: Tove K. Breistein.

Se hele vinnertalen til Halvard Brundtland her.

«Ta ordet!» er en talekonkurranse som vil gjøre unge mer bevisst på retorikk og hvordan den kan brukes. I år deltok rundt tusen elever fra skoler rundt om i landet.

TA ORDET! Halvard Brundtland fra Søndre Holm gård i Våle. Foto: Tove K. Breistein.

En sterk og tydelig Re-gutt

Halvard talte om partikkelterapi – en kreftbehandling som er helt i oppstarten i Norge.

Da jeg var 10 år ble livet mitt forandra for alltid. Det kjente og trygge ble ukjent og utrygt. Og det var ikke lenger morsomt å komme hjem fra skolen. Da jeg var 10 år fikk moren min kreft.

Sånn starta talen. En tale til en mamma som ville vært så stolt.

Drømmer om å bli politiker eller diplomat

Endelig var det mest urettferdige i livet mitt at broren min fikk være våken i én time lengre enn meg.

Men da sjukdommen kom tilbake enda en gang, takka Halvards mamma nei til en tredje runde med behandlinger.

Hun orka ikke de voldsomme bivirkningene, og valgte heller en verdig avslutning på livet.

Igjen var det ikke leggetid som var urettferdig, men at familien aldri ble kvitt sjukdommen.

ENGASJERT RE-UNGDOM PÅ KOMMUNESTYRETS TALERSTOL: Halvard Brundtland reiste som 14-åring til Katwe, sammen med Villemo Skotnes fra Revetal, som de to første Revetal ungdomsskole-elevene i elevrådssamarbeidet mellom vennskapskommunene. Foto: Stian Ormestad.

Halvard går i 2. klasse på Kongshaug musikkgymnas, en internatskole sør for Bergen. Han planlegger å studere statsvitenskap, for å bli politiker eller diplomat. Det er den store drømmen, forteller han til ReAvisa.

– Et budskap jeg brenner veldig for

– Først holdt jeg talen for min egen klasse, så ble jeg sendt videre til en skolefinale. Deretter ble det semifinale-workshop i Bergen, der jeg og de andre finalistene ble kursa i hvordan man skal skrive en tale, bygge den opp, og hva slags virkemidler man kan ta i bruk.

– Så ble vi delt inn i grupper sammen med en retoriker fra UiB. I gruppa fikk vi tilbakemeldinger på hva som fungerte bra, og eventuelle forandringer vi kunne gjøre. Så brukte jeg den nye kunnskapen og alle tilbakemeldingene til å skrive om talen.

I KATWE: Halvard Brundtland forteller at han har høsta mange nyttige erfaringer fra reisen til Katwe på vegne av Revetal ungdomsskole som 14-åring. Foto: Privat.

Fram til finalen fikk Halvard oppnevnt en mentor som ga tilbakemeldinger og tips. Så ble det enda en workshop, for de seks gjenværende finalistene.

Halvard forteller at han var fornøyd og letta da han gikk ned fra talerstolen, noe han hadde god grunn til å være. Det ble seier i den landsdekkende retorikk-konkurransen, og 10.000 kroner i førstepremie.

Legene gjorde så godt de kunne

Ingen kan klandres for at mamma aldri ble helt frisk. Legene gjorde alt de kunne. Men hadde mamma bodd i Sverige, hadde hun kanskje hatt færre bivirkninger, for i Sverige behandler de pasienter med partikkelterapi.
Partikkelterapi er en strålebehandling hvor du sikter på et mindre område i kroppen. Du treffer svulsten, istedenfor cellene rundt. Det er som å skyte på blink med rifle, istedenfor katapult.

ASPIRANT: Halvard Brundtland ble som sjuåring tatt bilde av av lokalavisa, da han var aspirant i skolekorpset han fortsatt er medlem i: Våle skolekorps. Halvard blåser i klarinetten bak til høyre. Foto: Stian Ormestad.

Han har gått i Våle skolekorps siden han var sju år gammel, og vi snakka med Halvard som en ivrig aspirant med klarinett for snart ti år siden.

Halvard var også en en av de to første Revetal ungdomsskole-elevene som ble plukka ut til å reise til vennskapskommunen Katwe midt i Afrika. Han fortalte om besøket foran hele kommunestyret, fra kommunestyrets talerstol, da de vendte hjem igjen.

Sjøl om jeg måtte være voksen, var det heldigvis dager hvor jeg bare fikk være barn. Dager hvor mamma hadde overskudd til å leke med oss. Som den gangen vi la oss ned på det varme gulvet på badet, lo sammen, og lata som at vi var på stranda.

Drømte om flere lyse dager, flere fine stunder

For litt over to år siden døde mamma. 
Jeg har tenkt mye på hva som hadde skjedd om mamma hadde blitt behandlet med partikkelterapi. Jeg kan ikke vite om det hadde redda henne.
Men jeg veit at denne behandlingen kunne ha gitt oss flere lyse dager, mer latter, flere fine stunder hvor vi kunne legge oss ned på badegulvet og leke.

Se hele vinnertalen til Halvard Brundtland her.

FINALISTER: Alle seks finalistene i «Ta ordet!» 2018 – med vinneren Halvard Brundtland fra Re i midten. Foto: Tove K. Breistein.

Les flere saker om folk fra Re i ReAvisa-arkivet.

Annonse
Annonse

ReAvisa - lokalavisa for Re; Revetal, Ramnes, Våle, Vivestad, Undrumsdal og Fon


Avisa er gratis å lese på papir og nett. ReAvisa legges der folk møtes, du finner den i avisstativ på butikker, bensinstasjoner, spisesteder
og arrangement i Re. Opplaget er 3.000 / 6.000. Avisa blir godt lest, på venterrom, kafeer, og så videre. Nettavisa oppdateres javnlig og har i snitt over 6.000 lesere i uka - 27.211 brukere sist måned.

Vi lager ReAvisa:
Stian Ormestad, skrivende redaktør - Stian@ReAvisa.no
Håkon Westby, seniorfrilanser - Hakon@ReAvisa.no
Ledig engasjement som ungdomsfrilanser - ta kontakt

Tips om gode Re-saker!
Tips@ReAvisa.no

ReAvisa jobber etter Vær Varsom-plakaten for god presseskikk.

Vil du bidra?
ReAvisa er gratis å lese på papir og nett. Avisa er annonse- og folkefinansiert.
ReAvisa-vippsen er 54 02 82, ReAvisa-kontoen er 1506.09.87979.
Merk gjerne innbetaling med “gave”.

Annonse?
E-post: Annonse@ReAvisa.no så kan vi gi et godt tilbud.
Utgiver: Ormis Media AS.