
Ny kommune – ny fastlege: – Dette er bare helt tullete!

EN AV MANGE: Det dreier seg om rundt 80 reinger som må bytte fastlege fra Re til Tønsberg. Inger Berit Jørgensen (65) blir tvinga bort fra fastlegen sin rett borti gata. Foto: Stian Ormestad.

Les også:ReAvisa vil fortsatt skrive om Re.
Inger Berit Jørgensen (65) bor i leilighet på Revetal, og flytta hit for å ha alt det hun trenger i nærheten.
Opprinnelig bodde hun i Kleiva. Men da hun brakk ryggen og fikk helseproblemer som følge av det, måtte hun tenke nytt – og sentrumsnært.
Fastlege i sin «hjemkommune»
Alle har nemlig rett til å ha en fastlege i egen sin egen hjemkommune.
Men etter 1. januar 2020 er vår «hjemkommune» blitt større enn den var.
Stort press på fastlegene i Re
EN FØLGE AV SAMMENSLÅINGA: Trygve Skonnord er en av ni fastleger i Re som har mer enn nok å gjøre. At folk kan flyttes fra fastleger i Re til Tønsberg, ble mulig først etter kommunesammenslåinga. Foto: Stian Ormestad.

Ingers fastlege var Trygve Skonnord ved Re legegruppe på Re helsehus, helt fram til fredag. Fastlegen har redusert sin liste fra oppunder 700 til 600 navn.
– Jeg har hatt en altfor stor arbeidsmengde, forteller Trygve til ReAvisa. Ønsket har vært å korte ned lista over lengre tid, og fastlegene i Re har i ett par år rapportert om økende arbeidsmengde. Det kom også fram av en KS-undersøkelse i 2018.
Trygve forsker og underviser på Universitetet i Oslo ved siden av fastlegejobben i Re, og har søkt to ganger om å få korte ned pasientlista si, uten særlig gehør for det første gang.
En godt varslet Re-krise
Likevel fikk han innvilga en reduksjon gjennom «naturlig avgang» i fjor, men det hadde liten eller ingen betydning. Arbeidspresset var i praksis akkurat like stort. Derfor har han søkt igjen.
– Det er vanskelig, når du prøver å finne en balanse mellom forskning, undervisning og legepraksisen. Jeg liker å jobbe mye, men så mye som det er blitt de siste åra har sliti veldig på.
Kommunesammenslåingen gjør dette mulig
GRUER SEG: Inger vil kvie seg veldig for å ta turen til fastlegen sin framover. Foto: Stian Ormestad.

Presset på fastlegene i Re får nå sitt utløp i nye Tønsberg kommune. Der er situasjonen omvendt, med god kapasitet. Der står flere fastleger og venter med åpne armer og ledige plasser på lista.
– Jeg er aleine, og har ingen i omgangskretsen som jeg kan spørre «kan du kjøre meg til legen i dag». Familie har mer enn nok å gjøre, med små barn og fulle jobber.
– Dette er jo bare tull, på alle vis!
Sjøl om hun har noen helseproblemer etter bruddet i ryggen, er hun ei sprek og bestemt dame. – Helt bak mål, mener hun om å bli tvinga til å bytte fastlege etter 18 år hos Trygve Skonnord.
– Det er ikke det at jeg MÅ ha han som fastlege, men jeg burde vel kunne få en av fastlegene her på Revetal?, spør Inger retorisk.
Fastlegen: – Veldig leit at det blir sånn
RE MANGLER EN LEGE: Hadde Re fått en lege til, hadde fastlege-tettheten stått i samsvar med befolkningstallet i de to kommunene som er blitt til en. Foto: Stian Ormestad.

Hennes – fram til her om dagen – fastlege Trygve Skonnord har tenkt nøye og grundig gjennom beslutningen. Han gjentar at han og kollegene har prøvd å pushe på for en ny hjemmel i gamle Re.
Han veit at mange av hans pasienter må reise lenger for å komme seg til legen. Det er langt ifra ønskelig.
– Men til sjuende og sist må jeg tenke på meg og min egen helse, også. Jeg synes det er veldig leit at det blir sånn.
– Bør ta hensyn til geografi
Fastlegene i Re, som er ni av totalt femti i nye Tønsberg, sitt råd til styre og stell i nye Tønsberg kommune er det samme som det var i gamle Re kommune:
Å opprette minst en hjemmel til i Re. Det vil si å utvide fra ni til ti fastleger i Re. Det vil stå mer i forhold til folketallet, fordelt på gamle Re og Tønsberg.
– Det blir mer fleksibelt for pasientene i en større kommune, det blir flere fastleger å velge i mellom. Men dessverre får noen lenger vei til fastlege, så der bør man ha i bakhode hvor i kommunen det trengs – og ikke trengs – fastleger, mener Trygve Skonnord i prat med ReAvisa.
Det er Inger helt enig i. Hun håper at nye Tønsberg kommune evner å sortere folk etter fastleger i nærheten av der de bor.
Gjelder 80 reinger – i denne omgang
TO LEGEKONTOR INNENFOR SYNSVIDDE: Inger Berit Jørgensen (65) bor midt mellom to legekontor på Revetal, men ingen av dem har plass til henne lenger. Foto: Stian Ormestad.

– Jeg spurta til dataen så kjapt jeg bare klarte da jeg fikk brevet, og søkte meg over til fastlegen i Re med den korteste ventelista. Der står jeg 21. plass, forteller den driftige dama.
De som tvangflyttes fra en fastlege i Re til Tønsberg, er blitt plukka ut gjennom totalt tilfeldig loddtrekning hos HELFO, får ReAvisa opplyst av fastlege Trygve Skonnord.
Det dreier seg om rundt 80 reinger, tilsvarende fastlegens liste-reduksjon.