
Ti Re-rariteter fra lokalvalget for nye Tønsberg

Les også:Anne Rygh Pedersen (Ap) blir vår nye ordfører.
Dette er alle reingene i det nye kommunestyret.
Det aller første lokalvalget for nye Tønsberg kommune er over, og tallenes tale er forlengst klare.
1. Heming mangler en eneste stemme:
FIKK EGENTLIG NOK OPPSLUTNING: Heming Olaussen (SV) fra Ramnes. Foto: Stian Ormestad.

Nei-generalen i sammenslåingsdebatten Heming Olaussen (SV), og den kanskje aller mest tydelige Re-stemmen i lokalpolitikken i Re,blir ikke med inn i Tønsberg-politikken. Det veit vi allerede.
2. Andre bittesmå forskjeller som gjør store utslag:
MANGLA FIRE STEMMER: Bente Brekke (FrP) fra Våle. Foto: Stian Ormestad.

Høyre-kandidatene Karsten Frydenberg fra Bjune og Christine Rønningen fra Ramnesmangla henholdsvis ti og seksten.
KRF-erne Benedichte Lyngås fra Våle og Johan Christian Haugan fra Vivestadmangla rett under og rett over tredve stemmer.
Sp-erne Ragnar Kirkevold fra Ramnes og Trygve Ånestad fra Vålemangla henholdsvis ti og 26 stemmer.
3. Ei Re-jente vant velgernes tillit i hele nye Tønsberg.
MANGE PERSONSTEMMER OG SLENGERE: Nesten 200 velgere valgte å gi Renathe Fekene (Ap) fra Fon – nest lengst til høyre på bildet – en ekstra dytt oppover Arbeiderparti-lista. Det holdt i massevis til kommunestyreplass. Foto: Stian Ormestad.

Fon-jenta rykker opp fra 21. plass på Arbeiderparti-lista til 7. plass, og får med det et sete i det nye kommunestyret for nye Tønsberg.
I løpet av natt til onsdag ble resultatet av personstemmer og slengere klart, og ReAvisa-redaktøren satt klar som et egg for å ringe bare det lysna av dag og det var innafor å ringe. Alle tall var sett på med Re-øyne – søvnløs og fin i andre natta på rad.
Denne blide jenta skal representere deg og meg i nye Tønsberg kommune –les mer om det i denne saken.
4. Alt gikk veien for FrP-Trond i et ellers elendig FrP-valg
TROND MOT STRØMMEN: Trond Ekstrøm (FrP) fra Revetal. Foto: Stian Ormestad.

I et ellers elendig lokalvalg for FrP, er det en FrP-er som hadde alle marginer på sin side:
En seier med bismak, forteller Trond til ReAvisa.Les mer om det her.
5. Valgets minste parti fikk 92 stemmer i hele nye Tønsberg.
I Vivestad stemte absolutt ingen på Liberalistene, i Fon fikk de en eneste stemme, og på Revetal åtte som den største valgkretsen. De kristne fikk heller ingen stemmer i Vivestad, men fikk 31 stemmer i Våle som den største valgkretsen.
6. Er vi egentlig klar over hvor mye Senterpartiet gikk fram?
VALGETS STORE VINNER I RE – OG NYE TØNSBERG: Senterpartiet går voldsomt fram – både i Re og i nye Tønsberg som helhet. Foto: Stian Ormestad.

Ja, Senterpartiet står sterkt i landbrukskommunen Re.Og partiet gjør et brakvalg i gamle Re nå som vi går inn i nye Tønsberg.
Og bygdebyen Revetal? Den er like langt utpå landet som resten av Re, for også her ble Senterpartiet størst – tross at både Arbeiderpartiet og Høyre har vært størst i tidligere valg.
Les ombrakvalget til Senterpartiet her, og les omde fire Re-kandidatene Senterpartiet fikk inn i kommunestyret her.
7. Hva i all verden skjedde med MDG i Fon?
Ved forrige lokalvalg gjorde MDG sitt beste valg i Fon, men i år har så å si alleFon-velgerne rømt de grønne.
8. Og med KrF i Undrumsdal?
Undrumsdal er ei bygd der KrF tradisjonelt står sterkest av alle sogn i Re. Men den høye oppslutningen er dalende, også i år:
Og det uten at et nytt kristent fløyparti har rappa noen av stemmene, som man da kanskje skulle tro? Partiet de kristne fikk bare to stemmer, for å være helt nøyaktig. Det betyr at de kristne ble absolutt minste parti i Undrumsdal.
9. Og med FrP i Våle?
Med to lokale FrP-helter fra eget sogn (Morten Stordalen, FrP-stortingspolitiker og Frode G. Hestnes, fremtredende FrP-er både lokalt og regionalt) har Våle vært FrPs beste valgkrets i Re.
10. Hvor ble alle protestpartiene av?
TRADISJONELLE PARTIER PÅ STAND: Vi i Re fikk riktignok tre nye partier å stemme på i år, men det store protestvalget med ensakspartier med stor oppslutning ser vi ikke noe til i nye Tønsberg kommune – enda? Foto: Stian Ormestad.

Rundt om i landet ser vi partier av alle slag, både bygde-lister, bom-lister, ja eller nei til ditt og datt – stort sett ensakspartier som blomstrer på misnøye og protest.
Flere steder blir disse partiene en reell maktfaktor i de fire neste åra, med solid oppslutning i lokalvalget.
TO AV TRE FRA RE: Christine Rønningen (H) fra Ramnes sto på 11. plass, men ble skjøvet ut av kommunestyret. Hun mangla seksten stemmer på å komme inn. Foto: Stian Ormestad.
