
Nå vises sparekniven fram i nye Tønsberg – her er kuttlista

Les også:Re gikk inn i nye Tønsberg med flagget til topps.
Totalt må det kuttes 210 millioner kroner i året i løpet av tre – fire år. Til sammenlikning har rådmannens stab og konsulentene som er leid inn kommet fram til at stordriftseffekten fra kommunesammenslåingen bare vil være på 15 millioner kroner i året innen 2023.
KUTTLISTA: Rådmannen og hans stab har sammen med konsulenter kommet fram til ei liste på 87 innsparingsforslag. Foto: Stian Ormestad.

87 forslag til innsparinger
Omstillingsprosjektet «Handlingsrom 2024» ble satt i gang for å sikre nye Tønsberg kommune en bærekraftig økonomi, og skape rom for framtidige investeringer.
Nå har rådmann Egil Johansen sendt rapporten med 87 konkrete innsparing- og omstillingsforslag til politisk behandling, og kommunestyret skal behandle saken onsdag 9. september.
Dyrere og dårligere?
Det foreslås kutt i leirskole, endrede åpningstider for barnehager og SFO, gjennomgang av skoleskyss, med mer.
Og den åpne barnehagen som forsvant fra Revetal fordi det var tilsvarende tilbud i Tønsberg? Nå foreslås det å avvikle tilbudet helt og holdent i den nye storkommunen.
Mister mye inntekter i gamle Re kommune
Den nye kommunen står overfor en krevende økonomisk situasjon, innleder rådmannen i skrivet til lokalpolitikerne. Og forklarer at utgiftene øker, mens inntektene som er statlig styrt holder bare til å dekke befolkningsveksten, ikke det økte behovet for tjenester eller etterslepet.
Kan ikke fortsette å bruke av fond og engangsmidler
Gapet mellom inntekter og utgifter i 2020 utgjorde 123 millioner kroner på budsjett-tidspunktet. Det ble dekka inn ved bruk av 63 millioner kroner i fond og engangsmidler fra staten, resterende ved kutt i driftsrammene.
Fra 2021 må fond og engangsmidler erstattes med kostnadsreduksjoner. Grunnen til økte utgifter skyldes i hovedsak rettighetsbaserte tjenester innen pleie og omsorg og oppvekst, heter det.
Den vedtatte økonomiplan 2020 – 23 for nye Tønsberg kommune har også planlagt et betydelig nivå på investeringer framover som øker finanskostnadene på driften.
Blir bare verre og verre
Det er hovedsakelig innenfor deler av mestring og helse, men også annen svikt i budsjettforutsetningene på flere andre områder, står det skrevet:
Pandemien har gjort situasjonen mer uklar, men staten har som mål at kommunene samla ikke skal tape på hendelsen. Og det er ikke bare helsvart, for krona-krisa har sendt renta til bunns og det hjelper godt på en gjeldstynga kommuneøkonomi.
Svimlende tall som skal spares inn
Omstillingsbehovet samla sett er antatt å være i størrelsesorden fra 136 millioner kroner i 2021, stigende til cirka 210 millioner kroner i 2023 – 24 for å få driften i balanse.
Skal kommunen oppfylle statens krav om sunn kommuneøkonomi, kommer kravet til et overskudd i tillegg. Et overskudd på 50 – 80 millioner kroner kan være en buffer mot hendelser eller egenkapital til investeringer.
Med harde kutt skal det spares 171,1 millioner kroner innen 2023, og da gjenstår 37,9 millioner i innsparing for å nå målet, konkluderes det.
KOMMUNESTYRET: Kuttforslagene skal behandles politisk i kommunestyremøtet onsdag 9. september. Foto: Stian Ormestad.
