Annonse
Annonse
Til minne om Øivind Skjeggerød (1949 – 2022): Etter sigende det kraftigste og ærligste handtrykket i Re

Til minne om Øivind Skjeggerød (1949 – 2022): Etter sigende det kraftigste og ærligste handtrykket i Re

Annonse
Annonse
Stian Ormestad
Stian Ormestad
Annonse
Annonse

ILDSJEL OG TUSENKUNSTNER: Få har ordtaket «ingenting er umulig, det umulige tar bare litt lenger tid» passa bedre på enn Øivind Skjeggerød. Bildet er fra en ReAvisa-reportasje om Bakke Mølle-prosjektet sommeren 2014. Foto: Håkon Westby.

Fra arkivet:Her slås Øivind Skjeggerød til Ridder av Re.

Det er med stor sorg vi skriver at Øivind Skjeggerød fra Fon er død, 72 år gammel. Han vil etterlate seg et stort tomrom i bygda vår, og han vil bli savnet av mange også ute i den store verden.

Ingenting er umulig, det umulige tar bare litt lenger tid

Jeg har vokst opp med historien om hvordan Øivind og min pappa som 12- – 13-åringer fikk leita opp og gravd fram en gammel T-Ford fra ei villfylling oppi skauen her. «Trur’u ikke han fikk fyra den au.»

Det som alle andre så på som et håpløst vrak, så Øivind på som en utfordring. Få har vel ordtaket «ingenting er umulig, det umulige tar bare litt lenger tid» stemt bedre for.

Et grenseløst spennende yrkesliv

FIKK DET TIL Å FUNKE: Øyvind Skjeggerød var en tusenkunstner, og med god hjelp fra mange dugnadsvenner har Bakke mølle blitt en perle av et lokalhistorisk senter og forsamlingslokale. Arkivfoto: Håkon Westby.

Denne karen har gjennom hele livet skapt begeistring med en blanding av nevenyttige triks og tørre tall, han hadde kontroll på teorien så vel som hva som skulle til for å få det til å funke i praksis.

Han har vært en problemløser når det kommer til maskiner og teknisk utstyr, både til sjøs og til lands. Øivind har fått opp moderne maskinparker i Liberia og Øst-Timor. Han har vært verden rundt som skipsreperatør, og han har bygd kraftverk som forsyner hele byer i Afrika og Asia med strøm.

Fra ei rønne til en lokalhistorisk perle

Etter at Øivind «trappa ned» ble det aldri noen rolig pensjonisttilværelse hjemme i Re. Men det hadde denne karen neppe trivdes med, heller. – Nå har jeg tid til å pusle med mitt, og det er jo et privilegium, sa han til lokalavisa i oppstarten av Bakke mølle-prosjektet.

Den slitne gamle mølla skulle bli et energihistorisk senter. Og det ble det, med skoleelever på besøk – som lot seg rive med av engasjementet til ildsjelen bak:

Det nytter ikke å bare se på en skjerm og trykke på en knapp

RE MIDDELALDERDAGER 2015: For sitt ridderlige arbeid for å bevare lokalhistorien blir Øivind Skjeggerød her slått til Ridder av Re av ordfører i gamle Re kommune Thorvald Hillestad. Arkivfoto: Stian Ormestad.

Øivind ble kåret til Ridder av Re for å ta vare på gammel kultur-, industri- og næringshistorie. Han er også en god formidler som lærer bort gammel kunnskap til nye generasjoner, het det i begrunnelsen.

En kar alle husker

Etter 30 år ute i verden, avrunda Øivind yrkeskarrieren på sitt eget mek. verksted på Kranstad i Fon. Men han kunne fortsatt få telefoner fra hele verden, der noe skulle fikses over telefon med kyndig veiledning, eller andre ganger måtte han farte til den andre sida av verden for å fikse opp i noe.

Da ble det hjertelige gjensyn, for Øivind er en kar alle husker. Det store smilet og den minst like store energien. Derfor stakk også mange stadig innom mølla for å hjelpe til og slå av en prat.

– Det kommer så mange hyggelige folk innom! Jeg trakter flere påsær med kaffe hver uke, fortalte Øivind til ReAvisa.

Mentor for styrkeklassen

ÅPEN GÅRD PÅ BYGDETUNET BRÅR: Øivind tok i mot barn i smia under åpen gård. Han hadde ikke en særlig lang formell utdannelse, ett år på mekaniker’n og ett år på bilfagskole, men alle timene i smia hos far Anders på Hjerpetjønn ga nok vel så mye lærdom. I bekken eksperimenterte han og kameratene med møllehjul, også en interesse som skulle følge ham hele livet. Foto: Håkon Westby.

Revetal ungdomsskole-elever har vært på faste besøk som en del av undervisninga i praksis, og Øivind var med som ildsjel og mentor forstyrkeklassen.

DaNRK lagde en sak om Øivind og mølla, var det nettopp ildsjel og tusenkunstner han ble presentert som.

Det kraftigste og det ærligste handtrykket i hele Re

Etter utnevnelsen sa ordfører Thorvald Hillestad i gamle Re kommune at «Øivind etter sigende har det kraftigste og det ærligste handtrykket i hele Re».

MØTEPLASS: På snaut 15 år gikk den gamle mølla fra å være ei falleferdig rønne, til å bli en lokalhistorisk perle. Her er det fritt fram å sette seg ned for å spise nistepakka, eller ta en tur i kanoene oppover Storelva. Bakke mølle har også blitt leid ut til bryllup og fest. Foto: Håkon Westby.

Tar vare på viktig lokalhistorie(ReAvisa på papir september 2014).

– Det er lenge siden vannet i Storelva har jobba sånn!

Annonse
Annonse

ReAvisa - lokalavisa for Re; Revetal, Ramnes, Våle, Vivestad, Undrumsdal og Fon


Avisa er gratis å lese på papir og nett. ReAvisa legges der folk møtes, du finner den i avisstativ på butikker, bensinstasjoner, spisesteder
og arrangement i Re. Opplaget er 3.000 / 6.000. Avisa blir godt lest, på venterrom, kafeer, og så videre. Nettavisa oppdateres javnlig og har i snitt over 6.000 lesere i uka - 27.211 brukere sist måned.

Vi lager ReAvisa:
Stian Ormestad, skrivende redaktør - Stian@ReAvisa.no
Håkon Westby, seniorfrilanser - Hakon@ReAvisa.no
Ledig engasjement som ungdomsfrilanser - ta kontakt

Tips om gode Re-saker!
Tips@ReAvisa.no

ReAvisa jobber etter Vær Varsom-plakaten for god presseskikk.

Vil du bidra?
ReAvisa er gratis å lese på papir og nett. Avisa er annonse- og folkefinansiert.
ReAvisa-vippsen er 54 02 82, ReAvisa-kontoen er 1506.09.87979.
Merk gjerne innbetaling med “gave”.

Annonse?
E-post: Annonse@ReAvisa.no så kan vi gi et godt tilbud.
Utgiver: Ormis Media AS.