
Sju tonn strøsand til Re-pensjonister før vinteren

SANDBØTTEPRSJEKT: Rake arbeidskarer fra Revetal arbeid og kompetanse (RAK) spar grus i porsjonsposer, som skal deles til pensjonister i hele Re. Alt gjøres på frivillig basis. Foto: Stian Ormestad.

Sandbøtteprosjektet er inne i sitt 12. år, som et samarbeidsprosjekt mellom Re kommune og frivillige lag og foreninger.
Sju tonn strøsand deles ut
I disse dager spar RAK-gjengen sand i bøtter. Oppstartmøte blir tirsdag 16. oktober. Da møter alle pensjonistforeningene i Re:
Våle og Undrumsdal pensjonistforening, Ramnes pensjonistforening, samt Re Lions og Eldrerådet. I år stiller også Re Rotary opp.
– Det vil si at hele sju tonn strøsand deles ut av frivillige hender. Et godt eksempel på et vellykka samarbeid mellom kommune og frivillige i Re.
Fall og skader på glatta koster mye
Etter ti år med prosjektet ble det evaluert. Det ble klart at vi har hatt en nedgang i skader etter fall på glatta, og spesielt antall hoftebrudd ble sett nærmere på. Det er en viktig skadeindikator, fordi et hoftebrudd koster i tillegg til mye lidelse for den enkelte, også mye for samfunnet.
Tall for hele landet viser følgende, ifølge Helsedirektoratet:
«Det er rundt 9.000 hoftebrudd i Norge årlig. 6.000 av disse betegnes som enkle brudd, som koster samfunnet 235.000 kroner i snitt. 3.000 av hoftebruddene er mer kompliserte, som gjerne koster samfunnet i underkant av 700.000 kroner per brudd».
Nye Tønsberg – et fortsatt «Trygt lokalsamfunn»?
Beregninger viser at hoftebrudd koster Norge omtrent 3 milliarder årlig. All forebygging, og hver hofte spart på glatta, sparer både den enkelte og samfunnet.
Etter drøyt ti år med sandbøtte-suksess i Re, skal også vårt «Trygge lokalsamfunn» slås sammen med Tønsberg. Hva da?
Les mer om frivillighet i Re.
SNART 1.000 BØTTER: Det er delt ut 800 bøtter allerede, og i år går 110 nye sandbøtter ut. Og alle de nye Re-pensjonistene for også gratis brodder med i bøtta. Foto: Stian Ormestad.
