Leserinnlegg: Tinghaugveien – noe må gjøres!

Tinghaugveien i Ramnes er en tungt belasta vei. Det er stor trafikk til Langevann om sommeren, og stor trafikk til Ramnes-løypene om vinteren. Alt i tillegg til «vanlig» trafikk fra beboerne langs veien, samt en del tungtransport (tømmer, hestehengere, søppelbiler m.m.).
Asfaltdelen (den nederste kilometeren) er et lappeteppe der man hele tiden prøver å tette hull med små asfaltklaser – for så å se at nye hull bare åpner seg, eller de gamle sprekker opp straks været blir litt krevende.
Veien for øvrig får store problemer straks det kommer et litt kraftig regnvær; Oversvømmelser som følge av tette sluk, vannet skjærer veien i stykker, eller man opplever «vaskebrett» som i Tinghaugbakken, der bilen virkelig får «kjørt seg».
I junimøtet i kommunestyret fikk jeg, på vegne av SV, imidlertid inn en passus som peker på Tinghaugveien spesielt. Det var i samband med at kommunestyret plusset på budsjettet for veivedlikehold i 2017 med to millioner kroner.
Rådmannen presenterte et regnestykke som tilsa at en full opprustning av Tinghaugveien ville koste over 20 millioner. Dermed blir saken liksom uløselig. Men det koster langt fra så mye å legge ny asfalt i en kilometer, samt for eksempel å høvle/gruse Tinghaugbakken oftere.
Et enkelt tiltak som kanskje kunne være verdt å tenke på, er å gjenetablere gamle dagers «veivoktere» – å la en beboer langs veien få ansvaret for et spesielt stykke av veien, med ansvar for til en hver tid (og særlig når det er meldt kraftig regn) sikre at alle avløpskummer er åpne, slik at vannet ikke finner sine egne veier – bokstavelig talt.
Også rent trafikksikkerhetsmessig er veien en utfordring, ikke minst for syklister. Vi ønsker jo at folk skal sykle mest mulig, og mange bruker sykkelen til/fra Langevann, voksne som barn og unge. Gjerne hele skoleklasser. Det kan tidvis være farlig.
En ting er rullebrettene i Tinghaugbakken, som kjennes svært ubehagelig. Også videre opp mot Langevann kan det være trangt og uoversiktlig. Plutselig er det også blitt en nytt hull i asfalten – og nåde den som i en viss fart nede på sletta får forhjulet nedi dette!
Vi venter heldigvis fremdeles på den første alvorlige ulykken, men den kan fort komme. Hvem har da ansvaret?
Gjør dere opp en vurdering av om dette er en vei å presentere våre nye med-innbyggere i Tønsberg når de ønsker å bruke denne delen av det flotte friluftstilbudet i Re.
Dere kan jo også sammenlikne med hva som har skjedd med Ramnesveien, med flunkende ny asfalt fra Revetal til Jarberg. Kontrasten kunne nesten ikke vært større!