Annonse
Annonse
Leserinnlegg: – Smart å spise mere bygg

Leserinnlegg: – Smart å spise mere bygg

Annonse
Annonse
Stian Ormestad
Stian Ormestad
Annonse
Annonse

BEREDSKAP GJENNOM BYGG: Økt bruk av bygg vil styrke sjølforsyninga og bidra positivt både til helse og klimaregnskap, mener Kathrine Kleveland, her i byggåkeren på gården i Hillestad. Foto: Thor Håkon Bredesen

  • Dette er et leserinnlegg og gir uttrykk for innsenderens meninger og standpunkt.

Fikk du med deg nyhetsinnslagene nylig om at vi bør spise mere bygg? Urkornet bygg er et undervurdert gullkorn med sunne egenskaper og stor bærekraft.

Hva er bygg for deg, bestemors saftsuppe med gode byggryn å tygge på, en smakfull byggotto på restaurant med mange stjerner, byggrynskrem (i stedet for riskrem) eller drøyer du som meg gryteretter og lignende med sunne byggryn?

Norges miljø-og biovitenskapelige universitet (NMBU), Felleskjøpet og Norges Bondelag står bak Matkorninitiativet med felles mål om at det økende markedet for plantebasert kost i større grad skal dekkes av norske råvarer.

Det er både ernæringsmessig og klimamessig smart å spise mere bygg. I dag går det meste av norsk byggproduksjon til dyrefòr, og det er jo sunt for dyra. Men økt bruk av bygg til menneskemat vil styrke sjølforsyninga vår og bidra positivt både til helsa vår og klimaregnskapet.

Bygg er helsemessig i en helt annen klasse enn ris og pasta fordi det bidrar til å styrke immunforsvaret og gir energi som varer lenger. Ris og pasta inneholder mye stivelse, mens bygg har store mengder antioksidanter og kostfibre.

Bygg mangler bakeevne, så start ikke med å bake reine byggbrød, de blir tunge selv om kunsten med bygg i brød kan læres. Jeg har imidlertid stadig noen bokser med ferdigkokte byggryn i fryseren.

De putter jeg i gryter, fruktgrøt, byggotto og salater, eller bare spiser med rørte tyttebær og helmelk, herlig. Byggrynsgrøt er kjempegodt, og i flatbrødet jeg baker hører byggmel med.

Viktigheten av matberedskap ble tydeliggjort for oss alle da grensene ble stengt første fasen av koronapandemien. Høy grad av sikkerhet i vår egen matproduksjon er viktigere enn noen gang.

Da må det også konkrete tiltak for å styrke matberedskapen til. Senterpartiet vil derfor styrke beredskapslagrene av matvarer og starte arbeid med gjenoppretting av beredskapslagring av korn.

Leserinnlegg: – Vil oppløse Vestfold og Telemark.

Leserinnlegg: Overskuddet som provoserer.

Les flere leserinnlegg i ReAvisa.

Annonse
Annonse

ReAvisa - lokalavisa for Re; Revetal, Ramnes, Våle, Vivestad, Undrumsdal og Fon


Avisa er gratis å lese på papir og nett. ReAvisa legges der folk møtes, du finner den i avisstativ på butikker, bensinstasjoner, spisesteder
og arrangement i Re. Opplaget er 3.000 / 6.000. Avisa blir godt lest, på venterrom, kafeer, og så videre. Nettavisa oppdateres javnlig og har i snitt over 6.000 lesere i uka - 27.211 brukere sist måned.

Vi lager ReAvisa:
Stian Ormestad, skrivende redaktør - Stian@ReAvisa.no
Håkon Westby, seniorfrilanser - Hakon@ReAvisa.no
Ledig engasjement som ungdomsfrilanser - ta kontakt

Tips om gode Re-saker!
Tips@ReAvisa.no

ReAvisa jobber etter Vær Varsom-plakaten for god presseskikk.

Vil du bidra?
ReAvisa er gratis å lese på papir og nett. Avisa er annonse- og folkefinansiert.
ReAvisa-vippsen er 54 02 82, ReAvisa-kontoen er 1506.09.87979.
Merk gjerne innbetaling med “gave”.

Annonse?
E-post: Annonse@ReAvisa.no så kan vi gi et godt tilbud.
Utgiver: Ormis Media AS.