
Leserinnlegg: Oppsiktsvekkende uttalelse

LESERINNLEGG: Øyvind Jonassen, tidligere folkevalgt for Høyre i Re og så Tønsberg kommune. Arkivfoto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Les papiravisa på nettavisa – gratis!
Her finner du avisa i Re og omegn.
I en artikkel i Tønsbergs Blad, der Mette Vikan Andersen kommenterer forslagene til kutt i kommunebudsjettet, kommenterer hun til slutt i artikkelen at «det er et mål å unngå at fast ansatte i kommunen må sies opp».
Hvis det ender med så drastiske grep som å kutte skoler og barnehager, noe som rammer innbyggerne brutalt i sitt nærmiljø, så er det provoserende at kommunedirektøren er mest bekymret for at eventuelle overtallige ikke skal ha arbeidsplassen sin i Tønsberg kommune.
Kommunen er til for å løse innbyggernes behov, ikke omvendt.
Det bør være et mål å effektivisere Tønsberg kommune, og en effektiviseringsgevinst er størst der vi gjør grep som gjør at vi kan ta ned antall årsverk. Det gir umiddelbar og varig virkning i økonomien.
Norge skriker etter kvalifisert arbeidskraft, og eventuelt overtallige bør lett kunne allokeres til andre oppgaver. Det er det som skjer i øvrig arbeidsliv.
At det ansettes personer hele tida i den «skarpe enden» innen helse og omsorg der innbyggernes behov dekkes av «varme hender» er en forutsetning for at disse tjenestene går rundt. Det er lett å forklare.
Det er vanskeligere å forstå alle de administrative stillingene som dukker opp ganske jevnlig. I den senere tid har også kommunen utlyst en stilling som spesialrådgiver for kommunedirektøren.
Noe som gjør det ekstra vanskelig å få til kutt i egne organisasjoner er at det ikke finnes noen fordeler for den enkelte leder å slanke sin avdeling. Deres individuelle lønn er et produkt av størrelsen og omfanget av det området de leder.
Området teknikk og næring virket i «handlingsrom 2023» som om var mer eller mindre fredet for kutt. De kom opp med forslag som å kutte i gressklipping osv, men så aldri på selve bemanningen der den reelle innsparingen ligger.
I tillegg er det bundet opp store midler i maskiner og utstyr som brukes en brøkdel av året. Her må det være mulig å tenke nytt, og heller bruke lokale bedrifter til å løse flere av disse oppdragene enn det som er tilfelle i dag.