Leserinnlegg: Lille Re – hva nå?

Kommunesammenslåing - hva mener du?
Re bør bestå som egen kommune
Re bør slå seg sammen med Horten
Re bør slå seg sammen med Tønsberg
Re bør slå seg sammen med Holmestrand
Vis resultater
Loading ...

21. september blir en skjebnedag for Re kommune. Da skal kommunestyret avgjøre hvilken retning Re skal gå. Nordover til Holmestrand, Hof og Sande, østover til Horten eller sørover til Tønsberg.
- Nye Holmestrand lover egentlig ikke så mye annet enn tøffe tak og omstilling i årene som kommer.
- Horten sier de satser på lokalsamfunn og vil opprettholde grendene også i Re.
- Tønsberg legger vekt på felles arbeidsmarked og tilhørighet til «byen vår».
Vi mener at hvor du jobber, handler eller går ut på byen ikke er vesentlig i denne sammenhengen. Hele Vestfold er i praksis et felles arbeidsmarked, og i forhold til handel og kulturtilbud drar vi akkurat hvor vi vil, uavhengig av kommunegrenser.
Vi er redd vi i Re kan bli overkjørt politisk i bystyrene både i Tønsberg og Horten. Kjøttvekta tilsier at bare en av seks representanter i Tønsberg eller en av fire i Horten vil komme fra Re. Det kan fort bli rått parti.
Det tyngste argumentet i denne saken er økonomien. Det er ingen hemmelighet at Re kommune har hatt en anstrengt økonomi i flere år. Vi tror ikke velgerne var helt klar over situasjonen da de gikk til urnene og stemte nei til sammenslåing for et år siden.
Hvilken vei lønner det seg å gå? Det er ingen tvil om at det for de første 20 åra vil lønne seg å gå nordover. Dersom vi slår oss sammen med Holmestrand, Hof og Sande vil den nye kommunen beholde 3 ekstra grunntilskudd (hver på 13 millioner kroner) i 15 år pluss 5 år nedtrapping samt et småkommunetillegg til Hof og et engangstilskudd.
Hvordan økonomien blir etter de første 20 åra er ikke lett å si i dag. Hvordan tjenestetilbudet vil utvikle seg finnes det ikke noen fasit på i dag. Fagre løfter gjelder i beste fall til neste valg.
Felles byggesaksavdeling, felles landbrukskontor, felles kulturskole, felles arbeid med kommuneplan og mye mer. Politikere og administrasjoner kjenner hverandre i stor grad.