
Leserinnlegg: Vil jeg flytte tilbake til bygda mi, Re?

Det koker i kommentarfeltene: – Ren arroganse!
Under overskrifta «Et innspill fra en utflytta student idebatten om en plass på Re helsehus«, skriver Halvard H. Skarpmoen:
ENGASJERT REING: Halvard H. Skarpmoen fra Sørby, nå student i Oslo. Foto: Privat.

Min bestemor var i den samme situasjonen litt tidligere i år. For hennes del fikk hun heldigvis etter et opphold på Træleborg sykehjem komme til Re og nærmere sine kjære.
I lokalavisa leser jeg om oppbrakte Re-politikere som går til angrep på Tønsberg-ordføreren. Det stusser jeg over. Da Re slo seg sammen med Tønsberg lå det i dagen at den nye kommunen ville bli en større enhet som skulle administreres samlet.
Nye Tønsberg kommune ville, som alle kommuner, ha en presset økonomi.
Argumentene om samlokalisering av tilbud er velkjente i Re. Disse ble mye brukt av politikerne den gang Re Helsehus ble vedtatt bygget. Det skulle da bli rimeligere om tjenestene ble samlet, istedenfor å være delt i Våle, Fon og Ramnes.
Det bør derfor ikke være noe nytt at nye Tønsberg kommune velger å gjøre det samme.
Også nye Tønsberg kommune bryter visst politiske løfter. Da må ikke Re-politikerne ikke klage over tidligere valg, men tenke nytt om hvordan Re kan holde på det gode nærmiljøet.
Med dagens behandlingsorienterte syn på helsehjelp og evigvarende ressursmangel, er det vel ikke kostnadseffektivt å ha “tildelingskriterier ut fra stedstilhørighet”.
Selv om den enkelte kommune later til å legge til rette for størst mulig brukerpåvirkning, har de etter helse- og omsorgstjenesteloven § 3-2 a kun en plikt til å gi ”forsvarlig helsehjelp”.
På et mindre sted som Re er det større lokal nærhet, og mange mener at det blir lettere å påvirke hverdagen i kommunen sin. Dette godet kan ikke eksempelvis Oslo skilte med, men jeg tror mange unge synes det er lukrativt når de senere skal vurdere å flytte tilbake til hjembygda.
Tilbakeflytternes valg kommer til å påvirkes av utfallet. Det er avgjørende at Re-folk vinner denne saken.
Jeg er glad for at Re-politikerne har løfta saken og brakt debatten opp i dagen. Men det nytter ikke å vise til gamle, brutte løfter. Jeg savner en mer framoverlent holdning. De må stå opp for Re, og ta ansvar for valgene som tidligere ble gjort.
Bakgrunn:– Ja vel, så nå duger ikke Re helsehus lenger?
Sønnene slåss for en plass på Re helsehus, men Jan (87) er sendt til Tønsberg mot sin vilje.
RE HELSEHUS: – Det ville vært sosialt og fint for ham, med folk som kan rusle innom på besøk – akkurat som jeg hadde sett det for meg når den tida skulle komme for pappa, sier sønnen Erik Myrvang om drømmen om en plass på Re helsehus for pappa Jan Erik Myrvang (87). I to omganger, og i snart fire måneder, har sønnene kjempa for å flytte faren fra Træleborg i Tønsberg til Re helsehus på Revetal. Foto: Stian Ormestad.
