
Leserinnlegg: – Busspassasjerene må også ta sin del av ansvaret!

Leserinnlegg: Umulig med anbefalt avstand på bussen.
Det hjelper ikke å sette inn flere busser, når passasjerer allikevel velger å klumpe seg sammen i midtgangen, heller enn å sette seg ned ved siden av en annen.
HOVEDUTVALGSLEDER FOR SAMFERDSEL I FYLKET: Arve Høiberg (AP). Foto: Privat.

For eksempel fikk vi nylig flere henvendelser med slike bilder fra en buss i Holmestrand.
Tallene våre viste at det var over 20 ledige plasser i denne bussen, når vi tar høyde for avstandsanbefalingene fra FHI. Men det vi ser er at passasjerer istedenfor å fordele seg på bussen klynger seg sammen i midtgangen.
Dermed blir de ofte stående ansikt til ansikt, stikk i strid med anbefalingene fra Folkehelseinstituttet.
- Satt inn ekstra bussavganger
- Kuttet antall tilgjengelige seter, for å spre passasjerene
- Kuttet kontantbetaling
- Satt inn vektere
Vi setter inn ekstra busser der vi ser det systematisk er behov for dette. Dette gjelder i stor grad avganger til de største videregående skolene. Her bruker vi også vektere, både for å fordele elevene mellom de forskjellige bussene og som ekstra oppsyn på hvor mange som er på bussen.
Vi er i akkurat samme situasjon som kommunene: Vi tilrettelegger så langt vi kan, men så må vi appellere til innbyggerne sjøl om å vise ansvar.
Så en bønn til media: Når dere får bilder av fulle avganger: Vær litt kritiske, og be om bilder som viser resten av bussen også. For det er kapasiteten på hele bussen, og ikke bare den ene enden som teller!
Med unntak av enkelte utfordringer som plutselig oppstår på noen rushavganger, ser vi at kapasiteten i hovedsak er bra. I Tønsberg går det for eksempel buss hvert tiende minutt slik at kapasiteten er svært god.
Dette blir langt enklere når vi forhåpentligvis får åpnet fremre dør fra 9. november, sier seksjonsleder for kollektiv og mobilitet i fylkeskommunen, Trond Myhre.
Vi følger nøye og kontinuerlig med, og vil sette inn ekstra kapasitet det det er nødvendig!