
Leder: Nye generasjoner, samme gamle problemer…

TYDELIGE TEGN: Høsten for 11 år siden hadde ReAvisa akkurat samme overskrift som vi kunne hatt i dag. Her inspiserer daværende lensmann Hans Petter Gulliksen på det nedlagte Revetal lensmannskontor sporene etter grisekjøringa den gang. Arkivfoto: Stian Ormestad.

Ett år siden vedtak om å bygge ungdomshus: – Lurer på hvor saken står nå, i den nye kommunen?
Jeg husker de voksne la merke til ungdomsbilene og oss som kjørte dem da jeg var ung – og vi var litt for harde på gassen.
Bråk og børning – og trøtte naboer
«FRISTED»: Håsken i Høyjord ble et samlingspunkt for ungdom som ville kjøre bil og bare henge sammen. Arkivfoto: Stian Ormestad.

Det er grisekjøring, bråk og børning.
Og fortvila folk som ikke får sove.
Fri eksos og null politi
Det er dårlig med eksosanlegg på både to- og firhjulinger av mange slag som samler seg på bensinstasjonen og på ungdomsskolen. Akkurat som før. Eller verre enn før?
Og et politi som ikke er helt tilstede, hvert fall ikke så mye som folk ønsker. Akkurat som før.
POLITI OG RØVER-HISTORIER: Tidligere lensmann Hans Petter Gulliksen var invitert til siste lunsj på det gamle lensmannskontoret på Revetal, før nedleggelsen for tre år siden. Arkivfoto: Stian Ormestad.

Lyset på – gassen av
Det kom kanskje aller mest av at vi hadde en lensmann av den gamle sorten:
Som gjerne fronta kampen mot grisekjøring på forsida av lokalavisa. En som var lensmann døgnet rundt.
Jager ungdommer med hammer
En ReAvisa-tipser stusser over hvor lokalkjente politiet er i disse dager: Etter å ha klaga på bråk langt utover natta på ungdomsskolen, kom en politipatrulje kjørende innom parkeringsplassen til Re-torvet.
Før politiet kjørte avgårde igjen – uten å svinge innom ungdomsskolen der det var ville tilstander. Det styrker ikke trua på at lovens lange arm kan hjelpe.
I kommentarfeltet påReAvisas Facebook-sidehar det vært reine ordkrigen: Ungdommer forteller om voksne som løper etter dem med hammer.
Ikke akkurat en god invitasjon til dialog.
Inviteres til å mene noe, men….
MENINGER OM UNGDOMSHUS: For tre år siden var dette noen av ungdommene som kom med innspill på et møte om nytt ungdomshus på Revetal. De ønska seg en mekkeplass og muligheten til å drive med noe praktisk. Arkivfoto: Stian Ormestad.

Som en lokalavisfyr er det frustrende å dekke det som skjer. Eller det vil si: Det som IKKE skjer.
Alt ungdommen ønsker seg gang på gang på gang, er en uformell møteplass.
FLOTT OG FIN, MEN….: Ny ungdomsskole, men den mangler noe den gamle skolen hadde: Et mekkeverksted. Arkivfoto: Stian Ormestad.

Ungdommen sjøl veit godt hva som trengs
Og det ville vært en god investering for lokalsamfunnet.
For ungdommen, og alle oss andre som kanskje kan slippe bråket.
Herjing med bil
Jeg var på plass da rånerne fikk et «fristed» på Håsken. Det er så langt tilbake at jeg var på oppdrag fra en annen redaksjon, før ReAvisa-tida.
Her var det herjing med bil på lukket område. Og det var et populært tilbud.
Som jeg mer enn gjerne vil tro at fikk redusert grisekjøringa langs veiene.
Men fikk det tilbudet bestå? Neida.
Snart ti år siden nedleggelsen av ungdomsklubben
PAKKER SAMMEN: Den siste lensmannen på Revetal, Trine Berg, pakker sammen mange hundre år med lokal lensmannshistorie. Første gang lensmann blir nevnt her i Re er i 1395. Lensmannskontoret ble lagt ned i 2017. Arkivfoto: Stian Ormestad.

Den kommunale ungdomsklubben ble lagt ned i gamle Re kommune. Med lovnad om å snarlig lansere et nytt tilbud, og helt uten at intensjonen bak var å spare penger, ifølge debatten den gang.
Så har ikke skjedd. Ni år seinere.
Samme overskrift – gang på gang
De ungdommene som først samla seg bak et ønske om et mekkeverksted og muligheten til å gjøre noe praktisk på en ny ungdomsklubb, er i dag voksne.
De er kanskje småbarnsforeldre sjøl i dag, som ringer politiet i rein desperasjon over bråket fra bilene på Revetal og rundt om i Re.
TYDELIGE SPOR: Med en plass å møtes, ville kanskje herjinga i sentrum og på veiene rundt om i Re blitt mindre. En investering for et bedre lokalsamfunn. Bildet er fra i sommer, på Fonsveien. Foto: Stian Ormestad.
