Leserinnlegg: Nei til vindmøller på Merkedammen

Turistforeningen: Turområder kan bli rasert
Verden er avhengig av å omstille seg til fornybar energi i årene som kommer.
NEI TIL VINDMØLLER PÅ MERKEDAMMEN: Øyvind Jonassen (H). Foto: Tønsberg Høyre.

Selv de mest «klimaskeptiske» vil se at produksjonen av olje og gass ikke varer evig, og at kraftproduksjonen som kommer fra disse kildene på lang sikt vil bli redusert og må erstattes.
I de senere årene har det kommet mer og mer produksjon fra havvind, og denne produksjonen utgjør i dag ca 10 % av den totale vindkraftproduksjonen i Europa.
Offshore havvind er en av næringene Norge er posisjonert for å bli en verdensledende leverandør. Både av egen havvindproduksjon, men ikke minst som leverandør av utstyr og tjenester til andre sokler.
Landvindmølleparker er svært omdiskutert på grunn massive naturinngrep. De har store, men også ukjente påvirkninger på artsmangfoldet i de berørte områdene.
Områdene NVE har pekt på i vår kommune er sentrale turområder for store grupper mennesker, og har et variert dyre- og fugleliv. Bestanden av skogsfugl har i de senere tiårene vært under press, og det vil utvilsomt være negativt for bestanden å etablere vindmølleparker i disse områdene.
NEI TIL VINDMØLLER PÅ MERKEDAMMEN: Lise Lorentzen Mandal (H). Foto: Tønsberg Høyre.

Energiproduksjon fra havvind er en av de næringene Norge kan bli den ledende leverandøren av i fremtiden. Havvind kan overta noen av de arbeidsplassene som finnes i olje og gass i dag.
Det jobber allerede 330.000 mennesker innen vindkraft i Europa, og i 2018 omsatte bransjen for 700 milliarder kroner.
Når etablering av landvindparker også kan føre til at havvindutbygginger bremses, og Norge kan miste sitt fortrinn i en bærekraftig havbasert industri er valget lett.