
Landbruks- og matministeren på gårdsbesøk i Re
MINiSTERBESØK: Sauebonde Preben Fossaas og landbruks- og matminister Jan Georg Dale. Foto: Stine Skoli.

Haugan Gård eies og drives av Preben Fossaas og Anne Kirsti Nilsen som sammen holder økologisk husdyrhold, basert på gammelnorsk spælsau – en viktig ressurs for lokalmatproduksjon, men også naturlandsap, biologisk mangfold og kulturmiljø.
– I dag har vi fått opp lammeproduksjonen i landet, og importer langt mindre sammenlignet med tidligere. Vi ser at det stadig blir viktigere for folk å vite hvor maten vår kommer i fra, og det er et stort fokus på levevilkårene til dyrene, sier Dale.
– I utmarka ligger det et utrolig kvalitetsbeite. Det er effektivt og billig, samtidig fører det til god slakt og høy kvalitet på kjøttet, forteller han.
FLOTTE DYR: Sauene på Haugan Gård har mye nærkontakt med mennesker. Foto: Stine Skoli.

Han har vært svært aktiv innenfor bruk og bevaring av sauerasen, gammelnorsk spælsau, som fikk rasekoden først i 2002. Lokalt i Vestfold har han bidratt til at flere har startet med sau, da spesielt denne sauerasen.
Haugan satser på å videreutvikle produkter fra gammelnorsk spælsau innen matproduksjon, saueskinn og ull.
MINISTERMAT: Ingen ting å utsette på serveringen med minister på besøk. Foto: Stine Skoli.

Haugan har en nisjeslakt avtale med Gilde, noe som gjør at de får økonomi til å drive næringen. De melder og slakter på vanlig måte hos Gilde, men står sjøl ansvarlig for salg og direkte formidling av eget kjøtt.
INN PÅ TUNET: Haugan gård. Foto: Stine Skoli

– Vi er godkjent til å drive «inn på tunet», og opplæringsbedrift, så vi har ungdommer som jobber hos oss hver dag. Stell av dyra er hovedoppgaven, men når stellet er gjort er det ulike aktiviteter de kan velge mellom eller bidra med, forteller Fossaas.
Preben har tidligere jobba som landbruksskolelærer, men etter avtalen med Jobbintro til å drive «inn på tunet», kan han nå kun konsentrere seg om gårdsdriften og ungdommen som hjelpes ut i arbeidslivet.
– Det er variert, og veldig fint å kunne jobbe med dyr på den måten vi gjør, forteller Chris Aron Edvardsen.
JOBBER PÅ HAUGAN GÅRD: Fra venstre Fredrik Sivertsen, Kjetil Høijord, Chris Aron Edvardsen, som alle jobber på Haugan Gård. Foto: Stine Skoli.

IMPONERT: Skinn laget av Anne Kirsti imponerer ministeren på besøk. Foto: Stine Skoli.
