
Her beiter sauer og lam lykkelig uvitende om kampen om beiteområdet: Fortsatt landbruk – eller næring?

SØTE SAUER: – Det er moro å mate sauene med grass, mener Miriam Døvik (7), Linnea Lode (8), Maja Røren Bommen (9) og Sunniva Døvik (9) – alle barn i Døvikveien i Undrumsdal. Foto: Stian Ormestad.

Døvikveien er en liten del av den gamle Kongeveien i Undrumsdal. Langs den lille grusveien parallelt med gamle E18 ligger det både boliger, næringsområder og et nytt kirkebygg med skole, eid av Bjerkely menighet.
I et LNF‑område er det ikke lov med annen bygge- og anleggsvirksomhet enn den som har direkte tilknytning til landbruk. Mye tyder på at administrasjonen i Re kommune har et ønske å omgå dette. Det vil bety en langt høyere salgssum.
Salgspris på snaut 150.000 – eller nesten 6,5 mill
Prisforskjellen er veldig stor for salg til landbruksformål – som området er regulert til i dag – eller til næring, som det grenser inntil og eventuelt må omreguleres til:
TRENGER BEITEOMRÅDET: Karin og Bjørnar Langaas vil ha dyra nærme huset for å ha kontroll på sauene, spesielt når det er små lam på gården – i skauen er det rev og andre rovdyr. Foto: Stian Ormestad.

– Beiteområdet tilhørte gården fram til 1963, da det ble solgt til en privat investor. Fra 1980-tallet har området tilhørt kommunen. Det har vært en del av beiteområdene til gården helt fram til 2003. Da vi flytta hit i 2013 spurte vi om å få kjøpe det tilbake, forteller Karin Langaas.
Offentlig støtte til opparbeidelse av beiteområde
– Det var vi forsåvidt fornøyd med, for det ga oss hvert fall litt forutsigbarhet – trodde vi, forteller Karin. De har rydda skau og gjenoppretta et flott beiteområde der det for bare tre år siden var begynt å bli gjengrodd og uframkommelig.
– Vi trenger beiteareal rundt husa, ikke langt nedi skauen med rev og andre rovdyr. Derfor har vi spurt kommunen flere ganger om å få kjøpe, forteller Karin Langaas til ReAvisa.
Beiteområdet er opparbeida på leid kommunal grunn – med støtte fra fylkeskommunale midler, søkt om gjennom Re kommune.
– Det overrasker oss at Re kommune i det hele tatt var villig til å se bort ifra jobben som er gjort for å restaurere et gammelt kulturlandskap, i tillegg til å se bort ifra både gjeldende reguleringsplan – og ikke minst konsesjonsloven – for å selge med mest mulig profitt?
DØVIK VELFORENING: Thomas Lode og Jostein Røren Bommen i Døvik velforening har sendt innsigelser på et eventuelt salg av kommunale NLF-områder til næring. Foto: Stian Ormestad.

Streng med andre – ikke like streng med seg sjøl?
Politikerne fikk saken på sitt bord på tampen av fjoråret. Da ble den utsatt i Hovedutvalg for drift, eiendom og næring (DEN) etter forslag fra Bente Torun Brekke (FrP).
«Det foretas en ny vurdering av eventuell framtidig endret bruk av arealene i forbindelse med neste rullering av kommuneplanens arealdel», heter det i sakspapirene for hovedutvalgsmøtet tirsdag 30. mai.
STOR NÆRINGSAKTØR: Frico har administrasjon, lager og prosjektering i Døvikveien i Undrumsdal. Selskapet har mer enn 60 ansatte i Norge og Sverige, og påtar seg alle typer stillasarbeid i hele Skandinavia. Foto: Stian Ormestad.

– Det betyr salg til landbruksformål, slik det er regulert i dag – og til en reel pris slik konsesjonsloven sier.
Alle i området ønsker en avklaring – også Frico
Enda en utsettelse er en løsning ingen parter i Døvikveien liker særlig godt:
– Vi har nok å finne på her, så hva status på denne saken er nå har jeg ikke hatt tid til å sette meg inn i, forteller Steven Fritzøe til ReAvisa på telefon.
Han forteller om et hyggelig møte med kommunen og velforeningen, og vil gjerne holde på den gode tonen. – Vi har ingen ønsker om å komme på kant med noen.
LYKKELIG UVITENDE: Sauene på den lille kollen trives i skyggen en solfylt maidag. Foto: Stian Ormestad.

Nå er det opp til våre folkevalgte å avgjøre
En prisforskjell på godt over seks millioner kroner, det er rått parti hvis tomtearealene kommer ut på det åpne marked, mener Karin Langaas.
HASLE NÆRINGSOMRÅDE: Frico er lokalisert i Døvikveien, både på Hasle nord og Hasle sør, med innkjøring fra gamle E18. Foto: Stian Ormestad.

Tynnslitt tillit til rådmannen og hans stab
Både gårdbrukere, velforening og næringsdrivende ønsker en avklaring. Derfor er ingen i Døvikveien fornøyd med rådmannens forslag.
– Det er nok ikke riktig av meg å kommentere denne saken spesifikt, dagen før den skal opp til politisk behandling.
– Men generelt kan jeg si at det ikke er en unormal måte å gjøre det på, når det er flere interessenter, å ta det opp til en større vurdering.
NABOLAGET MØTER LOKALAVISA: Langs Døvikveien bor rundt 30 små og store. Mange av dem ville møte ReAvisa for å vise at de mobiliserer og vil protestere mot et eventuelt salg av landbruksområder til næring rett ved boligområdet. Foto: Stian Ormestad.

Kort om Frico:
Frico har administrasjon, lager og prosjektering i Døvikveien 9 i Undrumsdal. Selskapet har mer enn 60 ansatte i Norge og Sverige, og påtar seg alle typer stillasarbeid, uavhengig av størrelse, i hele Skandinavia. Fricos spesialitet er støtte for bruer og tunge konstruksjoner, og er en av de største selskapene i markedet med mer enn 1.000 bruprosjekter.
Kort om Langaas sin sauegård:
Ekteparet Karin og Bjørnar Langaas bor med to barn i Døvikveien 1. Her råder gårdsbruket over nesten 400 dekar skog, beiteområder og dyrka mark. Av dette er 158 dekar leid grunn. Hovednæringa er sauehold, men også litt korn.
Kort om LNF-områder:
LNF-område er forkortelse for Landbruks-, natur- og friluftsområder, jfr. plan- og bygningslovens § 11-7 nummer 5. I områder som bli lagt ut til LNF‑område i kommuneplanen er det ikke tillatt med annen bygge- og anleggsvirksomhet enn den som har direkte tilknytning til landbruk eller stedbunden næring (tradisjonell landbruksvirksomhet).
SJEFEN SJØL: Bukkene boltrer seg i friskt, grønt grass langs Døvikveien. Foto: Stian Ormestad.
