
Befal og brettspill-entusiast – og blant de beste i verden: – Dette er en blanding av sjakk og yatzy

LIDENSKAP: Spillet krever stor kreativitet, både i forberedelser og under spillet. Klas Mikkel Tohn fra Revetal har blitt en av verdens beste siden han starta å spille “Star Wars legion” for seks år siden. Foto: Privat.

Dette kunne du lese først i papiravisa – last ned gratis!
Her finner du ReAvisa – sjekk alle hentesteder i Re og omegn.
ReAvisa har lenge vært nysgjerrig på bygdas store brettspill-mann, Klas Mikkel Tohn, som har tipsa om at han driver med dette som en etter hvert ganske så seriøs hobby.
Hadde ingen ambisjoner
TAKTIKK: Det gjelder å løse oppdrag for seg og sitt lag, og ødelegge for det andre laget. Foto: Privat.

Første helga i februar ble den aller første store internasjonale turneringa arrangert for lag “World Team Championship” (WTC), der bare de seksten beste lagene fra hele verden var invitert. Blant dem Klas Mikkel og laget hans. Turneringa fant sted i Granada i Spania.
Hvert lag teller fire stykk, der reingen hadde med seg Alexander Heetmøller, Filip Dingum og Tim Aasen, henholdsvis fra Kongsberg, Moss og Oslo. De var kvalifisert som det eneste laget fra Norge, og spilte som sådan med det norske flagget på brystet.
Taktikk fra start til slutt
VM-ARENAEN: Slik så det ut i Granada, Spania, der det norske laget gjorde sin internasjonale debut mot resten av verdens beste lag. Foto: Privat.

Turneringa går over to dager, lørdag og søndag, og det blir spilt tre kamper hver dag – totalt seks kamper. Spillet er “Star Wars legion”, et miniatyrspill. Dermed er det ikke et tradisjonelt brettspill, i den forstand at her har alle med seg sine egne figurer.
Og man spiller på et bord hvor «brettet» er 91 centimeter x 184 centimeter. På brettet settes det ut skog, hus og gjerder og andre ting som utgjør terrenget i scenarioet.
Beste kampen endte med tap
RESTEN AV DET NORSKE LAGET: Klas Mikkel Tohn kjempet seg til 5. plass sammen med disse gutta. Foto: Privat.

Oppdragene er forskjellige fra kamp til kamp, forteller reingen til lokalavisa hjemme. Som navnet tilsier, så er det kjente karakterer og soldater fra Star Wars-universet som brukes. Hver kamp varer to og en halv time. Det norske laget vant fire og tapte to kamper.
– Vi møtte amerikanere som regnes for å være de beste, og vi spilte veldig javnt. Det var her vi gikk på våre to knepne tap. Ellers møtte vi dansker og et lag fra Wales.
Fikk føle på konkurransen
BLANDING AV SJAKK OG YATZY: Spillet består av mange elementer. Foto: Privat.

De amerikanske lagene er nemlig ranka som best i verden, med den regjerende individuelle verdensmesteren som kaptein. – Her spilte vi ekstremt javnt og tapte med små marginer, som ga oss bedre score totalt sett.
Så sjøl om kampen endte med tap, var det ifølge nordmennenes eget syn deres beste kamp i turneringa. – Det var veldig gøy at vi skulle havne så høyt som vi gjorde, 5. plass er en seier i seg sjøl, sier Klas Mikkel.
En blanding av sjakk og yatzy
POKALHYLLA HJEMME PÅ REVETAL: VM i Spania var debuten, og den gode plasseringa gjør at det norske laget er automatisk kvalifisert til neste års oppgjør, også. Foto: Privat.

– Vi drømte om en 12. plass, kanskje. Derfor var 5. plassen langt over forventa. Nå satser de på å bli med på flere internasjonale turneringer. Klas Mikkel har vært med og spilt individuelt helt siden Star Wars legion ble lansert i 2018, og han er blant landets beste.
Et eget rom hjemme til spillet
PLASSKREVENDE: Spillinteressen krever mye tid, og mye plass. Det er mange figurer i “Star Wars legion”-rommet til Klas Mikkel Tohn hjemme på Revetal. Foto: Privat.

Hjemme i huset på Revetal har han et helt eget rom satt av til dette. Her spilles og trenes det, men det er også bygging og maling av sine egne brikker. Det legges mye kreativitet og planlegging i dette, med mye personlighet i hver enkelt brikke sin styrke og svakhet.
Ellers driver Klas Mikkel med litt jakt, sprinttriathlon og interesserer seg for historie. Han er en stor Re-patriot som brenner for bygda si. – Selvfølgelig, og en av mine store interesser innen historie er Slagene på Re, forteller han til ReAvisa.