
Kan Re bli en egen kommune igjen?

GÅR FRA FOLKEMØTET I PROTEST: Jenny Wedde fra Ramnes går her fra folkemøte på Revetal sommeren for fem år siden i protest. – Jeg synes ikke det er rart at ungdommen lar være å komme på folkemøtene. Vår stemme teller ikke uansett, sa hun oppgitt til ReAvisa. Arkivfoto: Stian Ormestad.

Fra arkivet:Folket har talt, og de sier nei til kommunesammenslåing.
Det kan bli bedre muligheter for skilsmisse for sammenslåtte kommuner med den nye regjeringa.
ReAvisa har spurt flere som snakka makta midt i mot under sammenslåingsdebatten her i Re, om hva de tenker om det.
– Et tema som absolutt bør diskuteres
MØTE I TRAPPA PÅ KOMMUNEHUSET: Jenny Wedde, Frank Wedde, Arne Nåtedal og Knut Høydal samler trådene etter å ha talt flertallsmakta midt i mot i åpen post i kommunestyremøte høsten for fem år siden. Arkivfoto: Stian Ormestad.

Vi starter med å lodde stemninga blant noen av de som sa klart og tydelig ifra i sammenslåingsdebatten: På folkemøter, i leserinnlegg i lokalavisa, og fra talerstolen under åpen post før kommunestyremøter.
Og det var for det aller meste ungdom som argumenterte i mot en sammenslåing med Tønsberg, en av dem studenten Halvard Skarpmoen fra Våle:
Dyrt ekteskap – dyr skilsmisse?
Halvard skreiv også etter sammenslåinga et engasjert leserinnlegg da eldre i Re ble flytta rundt til andre sjukehjem i den nye storkommunen, som bare var ett av mange eksempel på hvilken vei det bar:Vil jeg flytte tilbake til bygda mi, Re?
– Jeg syntes ikke Tønsberg var den rette å slå seg sammen med, og det mener jeg fortsatt, sier Halvard i dag. Også Jenny Wedde fra Ramnes var i mot sammenslåinga, og tok ordet i åpen post i det gamle kommunestyret i Re.
Kan se på et det som et pressmiddel
SLO NED ETTHVERT «OPPRØR»: Ordfører Thorvald Hillestad (SP) viste til at tema for folkemøtene var retningsvalg, ikke ja eller nei til sammenslåing. Og klubba ned alle som protesterte mot både prosess og sammenslåing. Foto: Stian Ormestad.

– Det må vi få, og nå kan politikerne si: «Hvis vi ikke får nok innflytelse til å bestemme over tjenestene og utviklinga i gamle Re, ja da vil vi jobbe for å starte en reverseringsprosess av sammenslåinga!»
Må høre på innbyggerne
– Den muligheten mener jeg Re-politikerne må bruke, og hvis de i framtida heller vil skylde på at Tønsberg ikke gjør som de lova – så vil jeg gjerne si ifra om det.
Skulle det bli en reversering, så må den uansett kartlegges grundigere enn sammenslåinga. Flere proteststemmer i sammenslåingsdebatten var ikke prinsipielt i mot en sammenslåing, men heller hvordan den ble gjennomført.
– Alt er mulig!
FOLKEMØTETS STØRSTE APPLAUS: Knut Høydal fra Ramnes fikk kveldens største applaus, refererte ReAvisa etter folkemøte på Revetal for fem år siden – og det etter at Knut gikk i strupen på flertallet av våre folkevalgte for ikke å åpne for en diskusjon om ja eller nei til sammenslåing. Foto: Stian Ormestad.

Blant de mer modne motstemmene finner vi blant annet pensjonist og Elverhøy-ildsjel Knut Høydal, som tok ordet på folkemøter og ble klubba ned. Der var det ikke rom for å diskutere ja eller nei til sammenslåing, bare retningsvalget.
Da forlot blant annet ovennevnte Jenny Wedde folkemøtet i protest. Det var særs dårlig stemning på flere folkemøter om sammenslåing.
– Vil gjerne bidra
– I dagene etter valget kom det nærmest uhyggelige meldinger som viser hvordan de store med makt bruker makta si til å gjøre det som passer dem. Uten presse som den fjerde statsmakt hadde slikt aldri kommet fram i lyset.
– Så takk til riksmedier som passer på, og takk til ReAvisa som sjekker ståa her lokalt. Dersom det blir en gjeng som samler seg, så vil jeg gjerne bidra.
Sammenslåingskamp i Senterpartiet
PROVOSERT: Arne Nåtedal fra Hengsrud på folkemøte på Våle samfunnshus for fem år siden, der han spurte flere kritiske spørsmål som det burde vært mulig å svare helt konkret på: – Det var et realt «god dag mann økseskaft-svar», mente Arne i prat med ReAvisa etter møtet var ferdig. Foto: Stian Ormestad.

En annen som var en motstemme mot sammenslåing var Arne Nåtedal fra Hengsrud. Også i sitt eget Senterparti, spesielt da Senterpartiet på mange måter sa ja eller nei til sammenslåing i nominasjonsmøte før det siste lokalvalget i gamle Re kommune.
Dette nominasjonsmøte ble dramatisk, da Thorvald Hillestad mista en stor andel av oppslutninga si i sitt eget parti – mye på grunn av sitt klare ja til sammenslåing.
Mange føler seg snytt
Nå er også Arne Nåtedal veldig usikker på om det finnes en reell vei ut for Re som en sjølstendig kommune igjen. – Men jeg tror mange føler seg snytt på grunn av måten denne prosessen ble gjennomført på.
– Og jeg tror ikke den javne innbygger har noe eierskap til det – i motsetning til sammenslåinga mellom Ramnes og Våle til Re, som jo var frivillig og resultatet av en demokratisk prosess.
Kritiske røster ble klubba ned
BEGRENSA PÅVIRKNING: Kristine Solheim Andresen og mamma Bibbi Solheim fra Revetal mente egentlig at Re burde bestått som egen kommune. – Jeg tror Re og Revetal vil bli nedprioritert i en ny kommune uansett. Det beste hadde vært å forbli Re, og da snakker jeg på vegne av mange ungdommer, fortalte 17-åringen den gang til ReAvisa, under et folkemøte på Våle samfunnshus. Foto: Stian Ormestad.

Dermed ble dette ordna på bakrommet, mener Arne. Og etter kommentarfelt og utallige tilbakemeldinger til ReAvisa tyder det på at han ikke er aleine om å mene det.
– «Alle skal få si sin mening» het det. Men hva hjelper det når beslutningen allerede er tatt og ingen bryr seg om hva man mener?
God økonomi?…
– Og hovedargumentet som ble brukt utad var selvfølgelig økonomi, økonomi trumfer alt, sier Arne som har fått vann på mølla: – Ved første budsjettbehandling smalt bomba: 125 millioner må spares inn. God økonomi?
– Så hvorfor skulle vi her i Vestfold hoppe bare Sanner sa hopp!?
Folkeavstemning
JA TIL FOLKEAVSTEMNING: Og det budskapet står ved lag fortsatt, mener Frank Wedde. Her sammen med sin datter Jenny, under en spontan-demonstrasjon under Vivestad høstmarked for fem år siden. Foto: Privat.

Frank Wedde, den ferskeste Ridder av Re, var også sterkt i mot sammenslåingsprosessen. Han snakker fortsatt varmt om folkeavstemning:
– Vi hører mye om det som ikke funker i nye Tønsberg kommune. Vi hører også om ting som funker.
Bedre kort på hånda nå
Alle motstemmene fra den gang som ReAvisa nå har snakka med igjen i denne sakens anledning er enig i Halvard Skarpmoens betraktninger om muligheten til å kunne trekke seg ut:
– Det er og blir oppfatta som en tvangssammenslåing her i Re, sier Frank. – Folkeavstemning. Det hadde vært løsninga. Folkeavstemning.
Les også:Rasles det i sablene i Re?
Les også:– Det er aldri for seint å snu!
SPENT STEMNING: Folkemøtene ble prega av dårlig stemning, blant folk som ikke følte de kom til orde om det viktigste spørsmålet: Ja eller nei til sammenslåing. Her ser vi Knut Høydal i prat med sambygdinger under et folkemøte på Revetal ungdomsskole. Foto: Stian Ormestad.
