Inviterer til viktig møte: Kunsten å ikke kaste mat

BYGDEKVINNER OG KJØPMENN: May Britt Reistad, Sonja Skaug, Ellen Beate Folkvord, Åse Marie Holm og Elisabeth Sann fra Ramnes bygdekvinnelag har fått gamle matvarer som fortsatt er brukanes fra kjøpmennene Lukas Ljøterud ved Rema 1000 Revetal og Martin Gran ved Meny Revetal. Foto: Stian Ormestad.

Denne saken kunne du lese først iReAvisa på papir – last ned gratis!
Bygdekvinnene er brennende opptatt av mat: Alt fra trygg matproduksjon, sunn matlaging, og mattradisjoner. Da er det bare naturlig at de også er opptatt av minst mulig matsvinn.
BEST I KLASSEN: Kjøpmennene på Revetal er begge best i klassen i sine kjeder, med rekordlavt matsvinn: Lukas Ljøterud ved Rema 1000 Revetal og Martin Gran ved Meny Revetal. Foto: Stian Ormestad.

Går sammen i kampen mot matsvinn
Husholdninger står for godt over halvparten av det totale svinnet, mens matindustrien, dagligvarebutikker, hoteller, kantiner og grossister står for en god del under halvparten.
Bygdekvinnene slår gjerne et slag for mat som fortsatt er brukanes: I samarbeid med kjøpmennene på Revetal samler de nå sammen mat som har gått ut på dato, men fortsatt kan nytes.
Pionerer mot matsvinn
Våre lokale kjøpmenn har alltid vært opptatt av å kaste så lite som mulig:
Meny Revetal ble pioner på området, og Meny-kjeden har snudd tvert om. Nå er det et mål om å kaste minst mulig mat i alle butikkene.
– I dag er det slik vi har gjort det i alle år overalt. Det er mye større fokus på å ikke kaste mat, og det er veldig bra, understreker Martin.
Heller gi-bort-pris, enn å kaste mat
FULLT BRUKANES: Sjekk datostemplingen, men sjekk også ved å lukte og smake. Det kan fortsatt være fullt spiselig. Foto: Stian Ormestad.

– Som med det meste annet nå i disse dager, så har vi fått en app som hjelper oss med å holde styr på hva vi har, og hva vi bør prise ned for å unngå å brenne inne med.
Først kan varene settes ned tjue prosent, for så kanskje tretti, førti og så halv pris. Det er eksempler på matvarer som nesten gis bort til langt oppunder hundre prosent rabatt i butikkhyllene på Revetal – på grunn av datostempling.
KUNSTEN Å IKKE KASTE MAT: Ei viktig bok, om et viktig tema. Foto: Pressemelding.

Håper å nå ut til de yngre generasjonene
Åse Marie Holm, leder i Ramnes bygdekvinnelag, har inntrykk av at det er et generasjonsskille:
– Vi håper å nå ut til yngre folk – det er gjerne de som kaster mer brukbar mat enn den eldre generasjonen, antar hun.
– Det er ungdommer som synes det er flaut å gå i tilbudshylla på butikken. «Æsj, skal du spise den gamle maten?», spurte noen ungdommer hverandre her om dagen, forteller bygdekvinne Elisabeth Sann.
KLARE! Ramnes bygdekvinnelag håper på fullt (helse)hus torsdag 14. mars. Foto: Stian Ormestad.

Lukte og smake – og spise
– Det er bare å lukte og smake for å sjekke om det fortsatt er etanes. Det har jeg gjort hele mitt liv, og jeg er ikke sjuk eller har vondt i magen i det hele tatt, sier Elisabeth med et stort smil.
Som et bidrag til utfordringene med klima og forbruk arrangerer Ramnes bygdekvinnelag møte torsdag 14. mars klokka 18.30 på Re helsehus. Tema er «Kunsten å ikke kaste mat», ved Thomas Horne, kokk og matskribent – og forfatter av boka med samme navn.
Han beskrives som en knallgod formidler. Kjøpmennene på Revetal bidrar med mat som er rundt datostempling, men som er fortsatt fullt brukelig. Det blir gratis bevertning med mat laga på disse råvarene.
– Inngangsummen er femti kroner, informerer Ramnes bygdekvinnelag via ReAvisa.
KOMMER TIL REVETAL: Forfatter Thomas Horne gjester Re med både bok og foredrag, begge med tittelen «Kunsten å ikke kaste mat». Foto: Pressemelding.

BYGDEKVINNER OG KJØPMENN: May Britt Reistad, Sonja Skaug, Ellen Beate Folkvord, Åse Marie Holm og Elisabeth Sann fra Ramnes bygdekvinnelag har fått gamle matvarer som fortsatt er brukanes fra kjøpmennene Lukas Ljøterud ved Rema 1000 Revetal og Martin Gran ved Meny Revetal. Foto: Stian Ormestad.
