
FAU-krangel med fylket: – Jeg forstår det bare ikke!

ENGASJERT: FAU-leder Torill Døvik diskuterer med Alf Martin Olsen fra Vestfold og Telemark fylkeskommune. Foto: Stian Ormestad.

Les også:– Ja, etter en runde med stolleken så havna jeg her!
– Jeg senker ikke skuldrene før dette er på stell!, sa fersk Solerød-rektor Kristoffer Aas til ReAvisa sist vinter.
Elevene må krysse veien
EN GJENGANGER: Dagens Solerød-rektor Kristoffer Aas veit ikke hvem rektor i rekken han er, som prøver å få en løsning på de trafikale utfordringene ved skolen. Foto: Stian Ormestad.

– Det har vært så mange nesten-ulykker her bare på den tida jeg har vært rektor nå et halvt års tid. Og jeg skulle likt å se den i øya som tør å lukke disse avvika, sier en engasjert Solerød-rektor.
Her mangler det gangfelt over en vei som blir kryssa av elever både morgen og ettermiddag, og flere ganger i løpet av skoledagen.
Skolen ligger på den ene siden av veien, mens gymsalen og uteområder ligger på den andre siden.
– Jeg forstår det bare ikke!
Mens diskusjonen går, i samme tralten som en lang epostutveksling ReAvisa har fått innblikk i, så bryter FAU-leder Torill Døvik inn:
– Jeg forstår det bare ikke! Vi sender ungene til skolen med hjertet i halsen.
– Må det skje en ulykke før det skjer noe?
– Vi kommer til å klage
ENIG OM Å VÆRE UENIG: Dagens befaring ved Solerød skole ga ingen umiddelbar løsning på det eldgamle problemet. Foto: Stian Ormestad.

Solerød-rektor Kristoffer Aas forteller at det er lite som fyrer foreldrene mer enn gangfelt-problematikken. Det har vært en gjenganger i årevis. En tidligere rektor malte til og med opp hvite striper på egenhånd.
De ble kjapt fjerna. Og det ser dårlig ut for å få nye hvite striper på plass. Fylkeskommunens mann står på at veien ikke oppfyller kravene til gangfelt.
Og det ifølge samme håndbok som kommunen, ved Malene Dalhaug Ravnsbæk, mener det er helt innafor med et gangfelt her.
Kommune og FAU varsler også en kommende klage.
Krysningspunkt
Hadde Kåpeveien vært kommunal, hadde det vært et gangfelt her for lengst.
Nå ser det ut til at uenighetene bare fortsetter, med Solerød-rektor, Tønsberg kommune og ikke minst FAU på den ene siden, og Vestfold og Telemark Fylkeskommune på den andre.
Men en ting kom ut av dagens befaring, annet enn å være enig om å være uenig: – Det kan være grunnlag for å etablere et krysningspunkt, sier fylkeskommunens mann i en bisetning:
Ikke et gangfelt med hvite striper på asfalten, men belysning og kanter som leder gående til å gå over veien på ett sted, får vi forklart, – som ett definert krysningspunkt.
«Falsk trygghet»
FÆRRE GANGFELT: Fylkeskommunens mann Alf Martin Olsen forteller at det heller blir færre, enn flere, gangfelt. Fordi det skjer forholdsvis mange ulykker i gangfelt. Foto: Stian Ormestad.

Det skal nå foretas trafikktelling og fartsmåling forbi skolen. Også her er rektor rykende uenig med fylkeskommunen, for rektor mener trafikken i skoletida må telle, mens fylket tar hensyn til døgntrafikk.
Epostutvekslinga som ligger bak dagens befaring er lang som et vondt år. FAU, kommune og rektor mener det er mer enn nok «spesielle hensyn» å ta ved en skole, til å trumfe gjennom et gangfelt her.
Strenge på nyetableringer
– Rundt om i landet fjerner vi heller gangfelt enn å opparbeide nye, viser Alf Martin Olsen i Vestfold og Telemark Fylkeskommune til.
– Ja, det har vi merka, sier Solerød-rektoren og slår oppgitt ut med henda.
BEFARING: Mandag morgen 27. september 2021. Foto: Stian Ormestad.
