Annonse
Annonse
Dyrevernmerket grisegård: – Tryggere og triveligere!

Dyrevernmerket grisegård: – Tryggere og triveligere!

Annonse
Annonse
Stian Ormestad
Stian Ormestad
Annonse
Annonse

GRISEBONDE: Geir Einar Flathen på Bjerke gård langs Hengsrudveien nord for Revetal. Foto: Ihne Pedersen.

Landbrukministeren på gårdsbesøk i Re: – Skamkjekt å være her!

Bjerke gård har utegris og drives av Geir Einar Flathen og familien hans. Gården er nå sertifisert i forhold til Dyrevernmerkets kriterier for produksjon, heter det i en epost fra Dyrevernalliansen til ReAvisa.

UTE I DET FRI: Grisene på Bjerke gård får boltre seg i skog og mark. Foto: Ihne Pedersen.

Tryggere og triveligere

– Så tar Grøstad resten av kjeden, og vi veit at vi er en del av en god kjede, hele veien.

Naturlig adferd

Bakgrunnen for ønsket for å bli med i Grøstad-systemet, var å gi dyra best mulig vilkår for å utøve sin naturlige atferd med de forutsetninger som er på gården.

Han er svigersønn til gammel-ordfører i Re, Thorvald Hillestad, og tok over gården sammen med Borghild Hillestad i 2018.

Godt grise-samarbeid

Den tradisjonelle produksjonsmåten passa ikke for de nye driverne. I tillegg ønska de å gi grisene større mulighet til å utfolde seg i sitt naturlige miljø.

De har mye skog på gården som er veldig godt egnet til beite for grisene. I tillegg har de flere talleavdelinger som de kunne bruke til slaktegris.

En garanti

Dyrevernmerket er Norges eneste matmerke for bedre dyrevelferd. Sammen med Grøstadgris føyer Bjerke gård seg nå inn i rekken med Heinrich Jung og Norsk Ullgris som også er sertifisert etter de strenge kravene for dyrevernmerket griseproduksjon.

Merket er en garanti for at dyrene har hatt bedre velferd enn minstekravene i norsk regelverk.

Viser at det er mulig å produsere mat med bedre dyrevelverd

Det er Dyrevernalliansen som drifter Dyrevernmerket. Kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen, Live Kleveland, forteller at Dyrevernmerket kommer både dyr, bønder og forbrukere til gode.

Dyrevernalliansen mener at alle dyr har krav på livskvalitet – et liv verdt å leve. – Vi er veldig glade for å utvide merkeordningen med Bjerke gård, hvor dyrevelferd står høyt i fokus.

Kort om Dyrevernmerket

  • Norges eneste matmerke for bedre dyrevelferd.
  • Kriterier er utarbeidet av Dyrevernalliansens fagmedarbeidere; veterinærer, biologer og sivilagronomer, med innspill fra bønder og forskere på dyrevelferd. Inspektører fra et uavhengig sertifiseringsselskap sjekker at kravene blir oppfylt.
  • For å bli merket må produsentene oppfylle strenge krav til dyrevelferden som kontrolleres av en uavhengig inspektør. Kriterieriene sørger for at grisene får et betydelig bedre liv. Dyrevernmerket krever blant annet at grisene får mer plass og minst to typer rotemateriale som de kan spise, leke med og ødelegge. De skal også ha tilgang til uteområder.
  • Dyrevernmerket har kriterier for kylling, storfe, verpehøns og gris.

GRISEBONDE: Geir Einar Flathen på Bjerke gård ved Revetal. Foto: Ihne Pedersen.

Les mer omlandbruk i Re.

Annonse
Annonse

ReAvisa - lokalavisa for Re; Revetal, Ramnes, Våle, Vivestad, Undrumsdal og Fon


Avisa er gratis å lese på papir og nett. ReAvisa legges der folk møtes, du finner den i avisstativ på butikker, bensinstasjoner, spisesteder
og arrangement i Re. Opplaget er 3.000 / 6.000. Avisa blir godt lest, på venterrom, kafeer, og så videre. Nettavisa oppdateres javnlig og har i snitt over 6.000 lesere i uka - 27.211 brukere sist måned.

Vi lager ReAvisa:
Stian Ormestad, skrivende redaktør - Stian@ReAvisa.no
Håkon Westby, seniorfrilanser - Hakon@ReAvisa.no
Ledig engasjement som ungdomsfrilanser - ta kontakt

Tips om gode Re-saker!
Tips@ReAvisa.no

ReAvisa jobber etter Vær Varsom-plakaten for god presseskikk.

Vil du bidra?
ReAvisa er gratis å lese på papir og nett. Avisa er annonse- og folkefinansiert.
ReAvisa-vippsen er 54 02 82, ReAvisa-kontoen er 1506.09.87979.
Merk gjerne innbetaling med “gave”.

Annonse?
E-post: Annonse@ReAvisa.no så kan vi gi et godt tilbud.
Utgiver: Ormis Media AS.