
Anna og Adolf Gran – ekteparet som starta Revetal-eventyret

REVETAL FOR OVER 100 ÅR SIDEN: Her er vi i Gamleveien rundt 1915. Den gangen var det hovedveien gjennom Revetal. Til høyre i bildet ser vi Revetal stasjon. Helt til høyre Adolf Grans nye forretning og bolig, som sto ferdig i 1914. Foto: Ukjent.

Les mer om Revetal-historie iReAvisa, februar 2020 – last ned gratis!
Sjekk også:Feirer 110 år og deler ut 110.000 kroner til gode formål.
Adolf Gran kom til Revetal i 1910, og kjøpte Borgestad. Borgestad ligger ned mot elva, det sørligste av de to husa der. På Borgestad var det landhandel, allerede i folketellingen i 1900 finner vi Magnus Borge som huseier og landhandler.
FØRSTE GENERASJON GRAN: Adolf Gran tok over kolonialen på Revetal i 1910. Han er farfar til Sjur Gran og oldefar til Martin Gran – og tippoldefar for en femte generasjon Gran som er på vei inn i butikken. Adolf og kona Anna var utvilsomt veldig viktige personer i starten på Revetals utvikling. Les også om både historien og framtida i ReAvisa på papir, februar 2020. Foto: Privat.

Eiendommen ble formelt skilt ut fra gården Revetal søndre i 1904.
Ekspansjon og allsidig handel
Adolf og Anna gifta seg i 1913, og i 1914 flytta landhandleriet fra Borgestad til Østgård. Østgård finnes ikke lenger, det ble rivi for å gi plass til parkeringshuset.
Et landhandleri solgte mange slags varer, og det som ikke fantes i butikken kunne vanligvis skaffes. I gamle avisannonser finner vi at butikken førte «Kolonialvarer, Mel, Fedevarer, Glass, Stentøi, Malervarer, Isenkram og Manufaktur». Intet mindre.
Kona Anna var aktivt med, både i landhandelen og i poståpneriet. Hun løste sjøl handelsbrev, og dreiv “Revetal Lær og Sko” fra cirka 1920 til 1942. «Skotøi, Calosjer og Eksluders» var en del av utvalget, likeså «Trebundstøvler med utskiftbare bunder» og «Eriksens patenterte støvler».
REVETAL I 1910: Dette postkortbildet er tatt på Revetal i 1910 – samme år som første generasjon Gran tok over kolonialen her. Foto: Ukjent.

ANNONSE: Adolf Gran handlet også med eiendom på Revetal, for hundre år siden. Faksimile avisannonse.

Fra 1914 var også «Brødrene Gran» i virksomhet. Dette var et sagbruk drivi av Ole, Magnus og Adolf Gran.
Politisk engasjement
Det var nok ikke alltid slik at hans politiske motstandere satte pris på hans innlegg, vi kan lese i Vestfold Arbeiderblad 25. januar 1940:
«Nå har representanten Adolf Gran i Våle herredsstyre gitt så mange sosialøkonomiske utgreiinger om forrige krigsperiodes finanspolitikk i forbindelse med den situasjon landet er oppe i igjen, at det må klare seg en stund».
«Ingen av representantene i Våle herredstyre forstår hva Adolf Gran sier i sine 5 – 6 – 7 innlegg i en og samme sak, selv om en nok kan ane hva han egentlig mener».
I samme sak blir det tatt til orde for innføring av taletid i Våle herredstyre.
Flytta hele Revetal stasjon for å gi plass til Bispeveien
ANNONSE: Stort utvalg – allerede den gang da. Faksimile avisannonse.

1940-åra innebar mange endringer. Adolf overlot driften av butikken til sønnen Arve, og kjøpte Revetal stasjon.
HISTORISKE RØTTER: Den aller første logoen pryder 110-årsjubileet for Meny Revetal. Foto: Stian Ormestad.

Poståpneriet flytta til stasjonen, og datteren Inger overtok som poståpner på Revetal fra november 1946, og hadde stillingen til juni 1981.
I 1948 åpnet Adolf handel med bygnings- og landbruksartikler på Revetal stasjon, dette i samarbeid med svigersønnen Erik Rustan. De drev «Gran og Rustan» fram til 1957. Rustan fortsatte driften aleine.
Dette kunne du lese først iReAvisa, februar 2020 – last ned gratis!
FANTASTISK VEKST OG UTVIKLING: Bildene er fra 1910 og fra i fjor høst, tatt fra nesten samme vinkel, satt sammen for å gi et inntrykk av vekst og utvikling på Revetal, fra veikryss til bygdeby. I tillegg kommer alle byggefelt som har vokst fram rundt Revetal, og som til sammen utgjør Revetal-området med totalt 3.000 innbyggere. Og totalt i gamle Re kommune nærma vi oss 10.000 innbyggere. Foto: Odd Smedsrud/ukjent.
