
Aktiv energiovervåking lønner seg – i millionklassen

Grundig og tidkrevende jobb: – Straks siste innspurt.
I 2021 ble det bestemt at all energibruk i fylket skulle overvåkes. Det ble satt i gang energioppfølging ved alle fylkets 34 virksomheter, melder Vestfold og Telemark fylkeskommune i ei pressemelding til ReAvisa:
Følger utviklinga nøye
RE VGS: Ett av de mange fylkeskommunale byggene i Vestfold og Telemark. Illustrasjonsfoto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Eiendomsseksjonen satt i gang et prosjekt som handla om energiledelse. De ville ha på plass et system for energioppfølging for alle fylkets bygg.
Rambøll ble engasjert for å bistå med prosjektet, og få på plass et fagsystem.
Ukentlig kontroll og kvartalsvise møter
Det ble installert energimålere på virksomheter hvor det manglet online-kobling på energileveransen, og alle målerne ble samlet i et felles energioppfølgingsprogram hvor alt energiforbruk i fylket kan overvåkes.
– Dersom det er avvik på forbruket sammenlignet med energimålet, følges dette tett opp.
Rundt 10 prosent nedgang
Energimålet for 2022 ble satt til 3,4 prosent under normalverdien, men graddagskorrigert ble besparelsen på hele 5,7 prosent. Ettersom dette er tall som er korrigert etter hvordan utetemperaturen påvirker energiforbruket, er den faktiske besparelsen på hele 9,8 prosent sammenlikna med normalforbruket.
Med fjorårets energipriser tilsvarer det 9,8 millioner kroner, før moms. Arbeidet med energioppfølging fortsetter i 2023, melder fylkeskommunen.